Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Kioldódás

Nikkellel bevont szerelvények az ivóvízellátásban

2021/12. lapszám | Guba Roland |  2315 |

Kioldódás

A sárgarézből készült szerelvényeket azért célszerű bevonni nikkellel, hogy ellenállóbbak legyenek. Sajnálatos módon ugyanakkor a nikkel mérgező, az ivóvízben az előírások szerint literenként legfeljebb 20 μg (mikrogramm, a gramm milliomodrésze) lehet ebből a fémből. A megoldást a cinkkiválásnak ellenálló sárgarézből készült szerelvények használata jelenti. Ezek biztonságosan alkalmazhatók vízvezeték-rendszerekben is.

Egy olyan témára szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyet a szanitertechnikával foglalkozó cikkek általában nem a súlyának megfelelő mélységben tárgyalnak. A témát az ivóvíz rendszerekben alkalmazott sárgaréz szerelvények nikkelbevonata jelenti.

A nikkel jelentősége

A nikkel nyomelemnek számít, kis mennyiségben elsősorban a sejtek oxigénellátásához, a tápanyag-anyagcseréhez és a hormonképzéshez szükséges. A felnőttek napi szükséglete körülbelül 0,3 mg, és ezt az értéket az elemet tartalmazó különböző élelmiszerekből (gabonafélék, csokoládé, hal, margarin, egyes zöldségek, mint például a káposzta és a hagyma) nyerjük.

Ezeken kívül a nikkel bejuthat a szervezetbe belélegezve (ipari gázokkal, porokkal, szennyezett levegő által) és az ivóvízzel, ha a vízellátó rendszer vízzel érintkező felületein – a vízvezeték csatlakozó idomaiban, szerelvényekben – nikkellel bevont felületek találhatók.

A cikk még 8 387 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerelvények