Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetSzakmakörnyezet

Csere vagy javítás?

Örök dilemma, mi legyen a meghibásodott vezérlőpanelekkel

2021/12. lapszám | Erdősi Csaba |  2042 |

Csere vagy javítás?

Immár hagyomány, hogy lapunk online kiadásában szavazásra kérjük olvasóinkat egy-egy aktuális vagy sokakat érintő kérdés kapcsán, mint ahogyan az is, hogy a válaszokat ezeken a hasábokon értékeljük ki. Ezúttal az volt a kérdés, hogy ha egy kazán vezérlőpanelje tönkremegy, azt inkább kicserélni vagy megjavítani célszerűbb-e.

Egy olvasónk keresett meg minket a kérdéseivel, amelyek arra vonatkoztak, hogy a kazánja tönkrement vezérlőpaneljét újra cseréltesse- e, vagy pedig javíttassa meg. Erre a körülmények ismerete nélkül természetesen nem válaszolhattunk egyértelműen.

Leggyakrabban villámcsapás, túláram, beázás vagy szakszerűtlen szerelés következtében mondja fel a szolgálatot az elektronika. A csere egyértelműen megoldja a problémát, azonban nem olcsó, feleslegesen hulladékot termel, és egy apró alkatrész meghibásodása miatt sok jó hibátlan is kárba megy. A javítás ellen érvelők szerint ugyanakkor egy javított panel soha nem lesz olyan, mint a gyári, ezért nem szabad javítgatni. Léteznek azonban olyan műszerészek, akik kifejezetten a kazánvezérlők javítására szakosodtak. Olyan mérőberendezésekkel, munkaállomással rendelkeznek, amelyekkel megfelelően mérni, keresni tudják a hibás alkatrészeket. Az elkészült panelt pedig tesztelni is képesek. Állításuk szerint jobb alkatrészeket építenek be, ugyanis a gyári panelek néha silány minőségűek, és hamarabb meghibásodnak. Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a panelt javító műszerész nem gázkészülék-szerelő. Minden esetben a gázkészülék-szerelő felelőssége a kazánjavítás.

Kíváncsiak voltunk, hogy a lapunk online kiadását olvasó szerelő kollégák hogyan állnak ehhez a kérdéshez, ezért az alábbi kérdést tettük fel nekik szavazásra:

Ön szerint a vezérlőpaneleket inkább cserélni kell, vagy érdemes javíttatni?

  • 16% Nem vagyok híve a „tákolásnak”, nem szabad javíttatni, csak cserélni
  • 25% Régebbi készülékek esetén nincs más választás, csak a javítás. De új kazánoknál cserélni szoktam
  • 20% Van saját műszerészem, aki javítja a paneleket, és eddig nem volt panasz, jól működnek évek óta az általa javított készülékek
  • 37% Semmit nem szabad eldobni, amit lehet, javítani kell
  • 3% Nincs véleményem

Látható, hogy a kérdés megosztja a szakembereket, egyik válasz sem került „döntő fölénybe”. Mindazonáltal jó látni, hogy a mai világban, amikor a vásárlókat mind több fogyasztásra buzdítják a reklámok, a szerelők zöme úgy gondolja, hogy amit lehet, meg kell javítani.

SzavazásVGF&HKL