Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kaszab Gergely

 9856 | |

Kaszab Gergely cikkei

27 cikk. Lapozó:

Kaszab Gergely

Felújítások, álmennyezeti rendszerek

Így tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni 3.

2022. november 3. |  130

A felújításoknál, vagy olyan új építéseknél, ahol álmennyezet kialakítása a legjobb megoldás, nem tudjuk a betonfödém alsó síkját hűtésre, fűtésre használni. A bebetonozható modulrendszer itt szóba se kerülhet, azonban léteznek megoldások arra, hogy mennyezethűtést/fűtést telepítsünk utólagosan a kész épületszerkezetre. Az előzetes tervezés, átgondolás itt talán még fontosabb, mint más esetekben.

Kaszab Gergely

Kihasználni a betonfödémet

Hogyan tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni? 2. rész

2022. október 3. |  112

A mennyezethűtési/-fűtési rendszerünk létrehozásához épületgépész tervezővel együttműködve, a helyiségek hőszükséglet-számításának, téli/nyári hőmérséklet-igényének, az előremenő és visszatérő vezetékünk hőmérsékletének és egy, más szakágakkal precízen egyeztetett mennyezettükörnek a birtokában elkezdhetjük átgondolni, hogy milyen típusú épülethez melyik rendszer az ideális.

Kaszab Gergely

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?

A rendszer átgondolása, megtervezése I.

2022. szeptember 1. |  244

Az energiaárak emelkedésével még inkább előtérbe kerülnek az energiahatékony hűtési/fűtési megoldások. A felülethűtés/-fűtés hőszivattyúval kombinálva eddig is folyamatosan növekvő szerepet játszott az épületgépészeti rendszerek kialakításánál, de várhatóan ez most tovább fokozódik majd. Az évtizedes tapasztalatok felhasználásával megpróbáljuk összefoglalni, hogyan lehet jól működő mennyezethűtési/-fűtési rendszereket létrehozni.

Kaszab Gergely

PP-RCT

A polipropilén csőrendszerek alapanyag-fejlődése

2022. február 3. |  298

A műanyagcsőgyártók nagy része kevés információt tett közzé arról, hogy évekkel ezelőtt a PP-R alapanyagú csőrendszerét egy radikálisan jobbra, PP-RCT anyagúra cserélte le. Semmi esetre sem szeretnék hosszú vegyipari eljárásokat ismertetni, mert a tervezőket, kivitelezőket, beruházókat úgyis a végeredmény, az előnyök érdeklik, de két mondatban összefoglalnám a lényeget.Kaszab Gergely

A hosszirányú hőtágulás és kompenzációja

Így kerülhetjük el a Balaton hullámait mintázó csőrendszereket, a kiszakadt, eltört rögzítéseket

2021. december 6. |  410
1 5 (1)

A csövek hosszirányú tágulása nem ismeretlen jelenség az épületgépészek, tervezők és kivitelezők körében – legalábbis így kellene ennek lennie. A számtalan „elszúrt” munka a gyakorlatban azt mutatja, hogy fontos beszélnünk erről a témáról. Cikkünk „kérdés-felelet” szerkezetben veszi végig a legfontosabb tudnivalókat.

Kaszab Gergely

Gyorscsatlakozók szerelése

ötrétegű csövek esetén, kockázatok és szerszámok nélkül

2020. október 1. |  7745

Az épületgépészet területén működő minden résztvevő azt szeretné, hogy az elkészült épület gépészeti rendszerei tökéletesen működjenek. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy az épületgépészeti termékek gyártói, kereskedői, a gépésztervező, a kivitelező, vagy a megrendelő/beruházó között a végén viták, sőt bizonyos esetekben jogi esetek alakultak ki. A minőségi gyártók olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek felhasználásuk, beépítésük során szinte teljesen kizárják a vitás esetek kialakulásának lehetőségét. Egy ilyen fejlesztés az ötrétegű csőrendszerek idomainak területén a gyorscsatlakozók.

Kaszab Gergely

Kisebb nyomásveszteségek

Optimalizált áramlástechnika az ötrétegű csőrendszerek fittingjeinél

2020. május 7. |  7246

A csőhálózatok hidraulikai ellenállásában jelentős szerepük van az idomok ellenállási tényezőjének. A piacon megjelent egy olyan fejlesztés, amely az idomokon belüli speciális ellipszis formájú kialakítással segíti az áramlást, így az idomok anyagának falvastagságát és az O-gyűrűk anyagátmérőjét nem kell csökkenteni a kedvező ellenállási tényező eléréséhez. Mindennek köszönhetően ezek a rendszerek hosszabb élettartamúak lehetnek.

Kaszab Gergely

Mennyezet- vagy padlófűtés?

2019. december 2. |  8539
6 5 (6)

A fűtésszezon közepén eljött az ideje, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb és a radiátoros fűtési megoldásnál egyre gyakrabban alkalmazott padlófűtést összehasonlítsuk egy másik felületfűtési megoldással, a mennyezetfűtéssel. Elsőre szinte mindenki rávágja, hogy a lábunknak oly kellemes padlófűtést ne cseréljük le a mennyezetfűtésre, azt a felületet hagyjuk meg a nyári felülethűtési funkcióra. Az egyszerűbb döntéshez azonban érdemes megnézni a két rendszer működési elvét.

Kaszab Gergely

Ötrétegű rendszerek csőkötései

Szerelési hibák a gyakorlatból 2.

2019. október 4. |  9299
4 5 (3)

Cikksorozatunkban arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Polipropilén rendszerek összehegesztése, az elektrofittingek használata

Szerelési hibák a gyakorlatból 1.

2019. szeptember 6. |  697
2 4.5 (2)

Lapunk új sorozatot indít, amelyben arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Elsőként a címben is jelzett polipropilén rendszerekkel (PP-R) foglalkozunk. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Szedjük szét a műanyag ivóvízvezetékeket!

Laboratóriumi vizsgálatok eredménye

2018. december 18. |  824
1 5 (1)

Néhány éve egy népszerű szaklap hasábjain jelent meg egy interjú a műanyag csőrendszerekről, amiben egy épületgépész szerelőmester válaszolt egy hazánkban is elterjedt ötrétegű csőrendszereket forgalmazó cég vezetőjének. Ebben az interjúban sok tévhit, a valóságnak nem megfelelő tézis került napvilágra. Mivel az írásban azzal a képtelenséggel egyenértékű megfogalmazások szerepeltek, mintha valaki azt állítaná, hogy minden gépkocsi azonos, csak más színű, és különböző márkajelzéseket ragasztanak rá, a minőségi gyártók nevében elhatároztam, hogy darabjaira szedünk 4 db, Közép-Európában gyártott PP-R rendszert és megmutatjuk a különbségeket. A vizsgálati pontok jól szemléltetik az eltéréseket és felhívják a szerelők figyelmét a minőségbeli különbségekre az elsőre látásra azonos kategóriájú rendszerek esetén.

Kaszab Gergely

Padlófűtési fejlesztések

Vékonyabb rétegrend, gyorsabb szerelés

2018. szeptember 19. |  9112
2 5 (1)

Sokat foglalkoztunk már a modern padlófűtési rendszerekkel, a hagyományos acélhálóra rögzítés és a tackerlemezes-rendszerlemezes-tépőzáras rögzítési mód közötti különbség ecsetelésével.

Kaszab Gergely

Fejlesztések, amelyek egyszerűbbé teszik a szerelést

2017. szeptember 4. |  1012

A gyakorlat, a hétköznapok során tudnak igazán bizonyítani azon találmányok, amelyeket a szerelések megkönnyítésére találnak ki a gyártók. A jó ötlet mindig a szerelők problémás helyzeteiből fakad, hiszen erre keres praktikus megoldást a fejlesztés. A következőkben egy osztrák gyártó két ilyen „szerelőbarát” innovációjába pillanthatunk be.

Kaszab Gergely

Örökzöld gyepek fűtésrendszerekkel

2017. szeptember 4. |  7293

Még alig vagyunk túl a nyári forró napokon, amikor az időjárás egyébként is „befűt” nekünk, azonban a hidegebb időjárásra gondolva pillantsunk be a pályafűtések kivitelezésébe. Hiszen mikor készüljön egy ilyen nagy kiterjedésű szabadtéri felületfűtés, ha nem a nyári, kora őszi időszakban? Sajnos, adódik olyan kivitelezés, ahol télen kell pályafűtést építeni, ami a rákerülő fű növekedése miatt erősen megkérdőjelezhető kivitelezési időszak.

Kaszab Gergely

Korszerű mennyezethűtések

2017. április 3. |  10 816
1 5 (1)

A szokatlanul hideg tél okozta élmények még sokunk emlékezetében élénken élnek, mi viszont kellő előrelátással már a forró nyár okozta hőség elviselhetőbbé tételére ajánlunk korszerű megoldásokat.

Kaszab Gergely

Bevételnövelés vagy sopánkodás?

Új technológiák, innovációk

2016. december 10. |  6900

Az újságok, a tévéműsorok, az internet napi rendszerességgel közvetíti felénk a hasonló híreket: „Hiába a lakásboom, nem jöttek haza szakembereink” (HVG, 2016. október). „Már alkoholista vízvezeték-szerelőt is nehéz találni” (24.hu, 2016. október). „Egyre kevesebb a jó szakember az építőiparban” (Magyar Nemzet, 2016. március). Ebben a valós problémát tükröző helyzetben a hazai vállalkozók két mentalitás közül választhatnak.

Kaszab Gergely

Gyepfűtések, jégpályahűtési rendszerek II.

2016. november 12. |  761

Az előző részben részletesen taglalt jégpálya felülethűtési rendszerek kényes feladatnak tekinthetők, hiszen folyamatos az igénybevétel, és a jég állapota miatt állandó visszajelzést kap a megrendelő többek között a beépített csőrendszer minőségéről. Amennyiben egy-két kör nem működik, egyből látszik a jégfelületen a vízfoltok megjelenése, a minőségi hiba. A focipályák gyepfűtései nem adnak ilyen egyértelmű visszajelzést a felhasználóknak, és használatuk is ritkább, idényjellegű.

Kaszab Gergely

Jégpályahűtési rendszerek, gyepfűtések I.

2016. október 12. |  850

Sokan éltük meg korábban, hogy a decembertől február közepéig tartó időszak estéi nem a meleg szobában, a televízió előtt találtak bennünket, hanem a beton focipályánk mellett, locsolótömlővel a kezünkben. Készült a jégpálya, „hizlaltuk” a jeget.

Kaszab Gergely

Tények és vélemények

2016. június 2. |  9004

Áprilisi lapszámunkban megjelent egy riport, amelyet Pölcz Csaba készített Kereszti György központi fűtés- és csőhálózatszerelő mesterrel. Szaklapunk mindig szívesen fogadja a gyakorlat emberének gondolatait – hiszen nekik szól ez a lap elsősorban –, főleg, ha azokat egy épületgépész mérnök jegyzi le. Ám a gondolat nem egyenlő a ténnyel – csak vélemény marad, amíg nincs valamiféle bizonyíték rá. Kaszab Gergely – aki mind többrétegű, mind PPR csövek gyártói képviselője, tehát pártatlannak tekinthető (egyik gyerekét sem szereti jobban a másiknál) – ilyen bizonyítékokkal, ellentézisekkel szolgált számunkra, mint az lentebb olvasható. Tanulságos, hogy mennyi, talán a rutin, a megszokás és félinformációk által sugallt véleményre cáfol rá a valóság! Amit mindig hangsúlyozunk: olvasni kell, és folyamatosan képezni magunkat, mert az épületgépészeti technológiák rohamosan fejlődnek.

Kaszab Gergely

Padlófűtési megoldások – csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

2016. április 5. |  9183
2 5 (1)

Egyre népszerűbbek hazánkban is a felületfűtési megoldások. Ezeket nem csak a családi házak kivitelezésénél, hanem irodaépületekben, uszodákban, óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményben is előszeretettel alkalmazzák. Az itt következő néhány gondolat megkísérli a teljesség igénye nélkül részekre szedni a rendszereket, és egy-két hasznos észrevétellel segíteni a minőségre, újdonságokra kíváncsi olvasót.27 cikk. Lapozó: