Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kaszab Gergely

 11 007 | |

Kaszab Gergely cikkei

30 cikk. Lapozó:

Kaszab Gergely

Hőleadás célszerűen

Gyakorlati tanácsok egy jól működő mennyezethűtési/-fűtési rendszer kialakításához

2023. október 31. |  234
1

A különböző felületfűtési és -hűtési rendszerek egyre népszerűbbek idehaza is, akár új építésű ingatlanról, akár meglévő épület energetikai felújításáról legyen is szó. Cikkünkben sorra vesszük ezeket a megoldásokat, azt állítva, hogy új építésnél a betonfödémbe kerülő, felületközeli rendszerek kiépítése jelenti a legjobb megoldást.

Kaszab Gergely

Háromrétegű alumíniumcső

A jövő rézcsöve

2023. szeptember 4. |  84

Az osztrák gyártó az álmennyezeti hűtési/fűtési rendszereihez egy olyan új csőrendszert fejlesztett ki, ami megfelelő alternatívát kínál mind hővezetésben, mind bekerülési értékben a korábban oly népszerű rézcsöveknek.

Kaszab Gergely

Kerüljük el a kicsapódást!

Mennyezethűtés harmatpont-szabályozással, hogy ne folyjon a kondenzvíz nyáron a falon

2023. május 3. |  345
2 5 (1)

A mennyezethűtési rendszerek egyik legfontosabb kérdése, hogy miképpen lehet úgy szabályozni működésüket, hogy a megfelelő teljesítményt a jó komfortérzethez le tudják adni, miközben a páralecsapódás, a kondenzáció még nem indul meg. Ez nem egyszerű feladat, mert az eszköz fő célja, hogy a helyiségben tartózkodóknak ne legyen melegük, kellemes, komfortos környezetben legyenek, de szeretnénk azt is elkerülni, hogy a helyiség tárgyain, határoló felületein a pára kicsapódjon, azok nedvessé váljanak. Ennek a kényes egyensúlynak a fenntartásához, mennyezeti hűtőrendszerünk minél jobb teljesítménykihasználásához a harmatpontérzékeléssel, -szabályozással juthatunk el.

Kaszab Gergely

Felújítások, álmennyezeti rendszerek

Így tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni 3.

2022. november 3. |  566

A felújításoknál, vagy olyan új építéseknél, ahol álmennyezet kialakítása a legjobb megoldás, nem tudjuk a betonfödém alsó síkját hűtésre, fűtésre használni. A bebetonozható modulrendszer itt szóba se kerülhet, azonban léteznek megoldások arra, hogy mennyezethűtést/fűtést telepítsünk utólagosan a kész épületszerkezetre. Az előzetes tervezés, átgondolás itt talán még fontosabb, mint más esetekben.

Kaszab Gergely

Kihasználni a betonfödémet

Hogyan tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni? 2. rész

2022. október 3. |  361

A mennyezethűtési/-fűtési rendszerünk létrehozásához épületgépész tervezővel együttműködve, a helyiségek hőszükséglet-számításának, téli/nyári hőmérséklet-igényének, az előremenő és visszatérő vezetékünk hőmérsékletének és egy, más szakágakkal precízen egyeztetett mennyezettükörnek a birtokában elkezdhetjük átgondolni, hogy milyen típusú épülethez melyik rendszer az ideális.

Kaszab Gergely

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?

A rendszer átgondolása, megtervezése I.

2022. szeptember 1. |  490

Az energiaárak emelkedésével még inkább előtérbe kerülnek az energiahatékony hűtési/fűtési megoldások. A felülethűtés/-fűtés hőszivattyúval kombinálva eddig is folyamatosan növekvő szerepet játszott az épületgépészeti rendszerek kialakításánál, de várhatóan ez most tovább fokozódik majd. Az évtizedes tapasztalatok felhasználásával megpróbáljuk összefoglalni, hogyan lehet jól működő mennyezethűtési/-fűtési rendszereket létrehozni.

Kaszab Gergely

PP-RCT

A polipropilén csőrendszerek alapanyag-fejlődése

2022. február 3. |  506
1

A műanyagcsőgyártók nagy része kevés információt tett közzé arról, hogy évekkel ezelőtt a PP-R alapanyagú csőrendszerét egy radikálisan jobbra, PP-RCT anyagúra cserélte le. Semmi esetre sem szeretnék hosszú vegyipari eljárásokat ismertetni, mert a tervezőket, kivitelezőket, beruházókat úgyis a végeredmény, az előnyök érdeklik, de két mondatban összefoglalnám a lényeget.

Kaszab Gergely

A hosszirányú hőtágulás és kompenzációja

Így kerülhetjük el a Balaton hullámait mintázó csőrendszereket, a kiszakadt, eltört rögzítéseket

2021. december 6. |  692
2 5 (2)

A csövek hosszirányú tágulása nem ismeretlen jelenség az épületgépészek, tervezők és kivitelezők körében – legalábbis így kellene ennek lennie. A számtalan „elszúrt” munka a gyakorlatban azt mutatja, hogy fontos beszélnünk erről a témáról. Cikkünk „kérdés-felelet” szerkezetben veszi végig a legfontosabb tudnivalókat.

Kaszab Gergely

Gyorscsatlakozók szerelése

ötrétegű csövek esetén, kockázatok és szerszámok nélkül

2020. október 1. |  7900

Az épületgépészet területén működő minden résztvevő azt szeretné, hogy az elkészült épület gépészeti rendszerei tökéletesen működjenek. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy az épületgépészeti termékek gyártói, kereskedői, a gépésztervező, a kivitelező, vagy a megrendelő/beruházó között a végén viták, sőt bizonyos esetekben jogi esetek alakultak ki. A minőségi gyártók olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek felhasználásuk, beépítésük során szinte teljesen kizárják a vitás esetek kialakulásának lehetőségét. Egy ilyen fejlesztés az ötrétegű csőrendszerek idomainak területén a gyorscsatlakozók.

Kaszab Gergely

Kisebb nyomásveszteségek

Optimalizált áramlástechnika az ötrétegű csőrendszerek fittingjeinél

2020. május 7. |  7498

A csőhálózatok hidraulikai ellenállásában jelentős szerepük van az idomok ellenállási tényezőjének. A piacon megjelent egy olyan fejlesztés, amely az idomokon belüli speciális ellipszis formájú kialakítással segíti az áramlást, így az idomok anyagának falvastagságát és az O-gyűrűk anyagátmérőjét nem kell csökkenteni a kedvező ellenállási tényező eléréséhez. Mindennek köszönhetően ezek a rendszerek hosszabb élettartamúak lehetnek.

Kaszab Gergely

Mennyezet- vagy padlófűtés?

2019. december 2. |  8811
8 5 (7)

A fűtésszezon közepén eljött az ideje, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb és a radiátoros fűtési megoldásnál egyre gyakrabban alkalmazott padlófűtést összehasonlítsuk egy másik felületfűtési megoldással, a mennyezetfűtéssel. Elsőre szinte mindenki rávágja, hogy a lábunknak oly kellemes padlófűtést ne cseréljük le a mennyezetfűtésre, azt a felületet hagyjuk meg a nyári felülethűtési funkcióra. Az egyszerűbb döntéshez azonban érdemes megnézni a két rendszer működési elvét.

Kaszab Gergely

Ötrétegű rendszerek csőkötései

Szerelési hibák a gyakorlatból 2.

2019. október 4. |  9438
4 5 (3)

Cikksorozatunkban arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Polipropilén rendszerek összehegesztése, az elektrofittingek használata

Szerelési hibák a gyakorlatból 1.

2019. szeptember 6. |  830
2 4.5 (2)

Lapunk új sorozatot indít, amelyben arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Elsőként a címben is jelzett polipropilén rendszerekkel (PP-R) foglalkozunk. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Szedjük szét a műanyag ivóvízvezetékeket!

Laboratóriumi vizsgálatok eredménye

2018. december 18. |  982
1 5 (1)

Néhány éve egy népszerű szaklap hasábjain jelent meg egy interjú a műanyag csőrendszerekről, amiben egy épületgépész szerelőmester válaszolt egy hazánkban is elterjedt ötrétegű csőrendszereket forgalmazó cég vezetőjének. Ebben az interjúban sok tévhit, a valóságnak nem megfelelő tézis került napvilágra. Mivel az írásban azzal a képtelenséggel egyenértékű megfogalmazások szerepeltek, mintha valaki azt állítaná, hogy minden gépkocsi azonos, csak más színű, és különböző márkajelzéseket ragasztanak rá, a minőségi gyártók nevében elhatároztam, hogy darabjaira szedünk 4 db, Közép-Európában gyártott PP-R rendszert és megmutatjuk a különbségeket. A vizsgálati pontok jól szemléltetik az eltéréseket és felhívják a szerelők figyelmét a minőségbeli különbségekre az elsőre látásra azonos kategóriájú rendszerek esetén.

Kaszab Gergely

Padlófűtési fejlesztések

Vékonyabb rétegrend, gyorsabb szerelés

2018. szeptember 19. |  9570
2 5 (1)

Sokat foglalkoztunk már a modern padlófűtési rendszerekkel, a hagyományos acélhálóra rögzítés és a tackerlemezes-rendszerlemezes-tépőzáras rögzítési mód közötti különbség ecsetelésével.

Kaszab Gergely

Fejlesztések, amelyek egyszerűbbé teszik a szerelést

2017. szeptember 4. |  1169

A gyakorlat, a hétköznapok során tudnak igazán bizonyítani azon találmányok, amelyeket a szerelések megkönnyítésére találnak ki a gyártók. A jó ötlet mindig a szerelők problémás helyzeteiből fakad, hiszen erre keres praktikus megoldást a fejlesztés. A következőkben egy osztrák gyártó két ilyen „szerelőbarát” innovációjába pillanthatunk be.

Kaszab Gergely

Örökzöld gyepek fűtésrendszerekkel

2017. szeptember 4. |  7411

Még alig vagyunk túl a nyári forró napokon, amikor az időjárás egyébként is „befűt” nekünk, azonban a hidegebb időjárásra gondolva pillantsunk be a pályafűtések kivitelezésébe. Hiszen mikor készüljön egy ilyen nagy kiterjedésű szabadtéri felületfűtés, ha nem a nyári, kora őszi időszakban? Sajnos, adódik olyan kivitelezés, ahol télen kell pályafűtést építeni, ami a rákerülő fű növekedése miatt erősen megkérdőjelezhető kivitelezési időszak.

Kaszab Gergely

Korszerű mennyezethűtések

2017. április 3. |  11 149
1 5 (1)

A szokatlanul hideg tél okozta élmények még sokunk emlékezetében élénken élnek, mi viszont kellő előrelátással már a forró nyár okozta hőség elviselhetőbbé tételére ajánlunk korszerű megoldásokat.

Kaszab Gergely

Bevételnövelés vagy sopánkodás?

Új technológiák, innovációk

2016. december 10. |  7026

Az újságok, a tévéműsorok, az internet napi rendszerességgel közvetíti felénk a hasonló híreket: „Hiába a lakásboom, nem jöttek haza szakembereink” (HVG, 2016. október). „Már alkoholista vízvezeték-szerelőt is nehéz találni” (24.hu, 2016. október). „Egyre kevesebb a jó szakember az építőiparban” (Magyar Nemzet, 2016. március). Ebben a valós problémát tükröző helyzetben a hazai vállalkozók két mentalitás közül választhatnak.

Kaszab Gergely

Gyepfűtések, jégpályahűtési rendszerek II.

2016. november 12. |  868

Az előző részben részletesen taglalt jégpálya felülethűtési rendszerek kényes feladatnak tekinthetők, hiszen folyamatos az igénybevétel, és a jég állapota miatt állandó visszajelzést kap a megrendelő többek között a beépített csőrendszer minőségéről. Amennyiben egy-két kör nem működik, egyből látszik a jégfelületen a vízfoltok megjelenése, a minőségi hiba. A focipályák gyepfűtései nem adnak ilyen egyértelmű visszajelzést a felhasználóknak, és használatuk is ritkább, idényjellegű.

30 cikk. Lapozó: