VGF&HKL szaklap

Kaszab Gergely

 514 | |

Kaszab Gergely cikkei

Kaszab Gergely

Kisebb nyomásveszteségek

Optimalizált áramlástechnika az ötrétegű csőrendszerek fittingjeinél

2020. május 7. |  117

A csőhálózatok hidraulikai ellenállásában jelentős szerepük van az idomok ellenállási tényezőjének. A piacon megjelent egy olyan fejlesztés, amely az idomokon belüli speciális ellipszis formájú kialakítással segíti az áramlást, így az idomok anyagának falvastagságát és az O-gyűrűk anyagátmérőjét nem kell csökkenteni a kedvező ellenállási tényező eléréséhez. Mindennek köszönhetően ezek a rendszerek hosszabb élettartamúak lehetnek.

Kaszab Gergely

Mennyezet- vagy padlófűtés?

2019. december 2. |  436
5 5 (5)

A fűtésszezon közepén eljött az ideje, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb és a radiátoros fűtési megoldásnál egyre gyakrabban alkalmazott padlófűtést összehasonlítsuk egy másik felületfűtési megoldással, a mennyezetfűtéssel. Elsőre szinte mindenki rávágja, hogy a lábunknak oly kellemes padlófűtést ne cseréljük le a mennyezetfűtésre, azt a felületet hagyjuk meg a nyári felülethűtési funkcióra. Az egyszerűbb döntéshez azonban érdemes megnézni a két rendszer működési elvét.

Kaszab Gergely

Ötrétegű rendszerek csőkötései

Szerelési hibák a gyakorlatból 2.

2019. október 4. |  2209
4 5 (3)

Cikksorozatunkban arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Polipropilén rendszerek összehegesztése, az elektrofittingek használata

Szerelési hibák a gyakorlatból 1.

2019. szeptember 6. |  238
2 4.5 (2)

Lapunk új sorozatot indít, amelyben arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Elsőként a címben is jelzett polipropilén rendszerekkel (PP-R) foglalkozunk. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kaszab Gergely

Szedjük szét a műanyag ivóvízvezetékeket!

Laboratóriumi vizsgálatok eredménye

2018. december 18. |  364
1 5 (1)

Néhány éve egy népszerű szaklap hasábjain jelent meg egy interjú a műanyag csőrendszerekről, amiben egy épületgépész szerelőmester válaszolt egy hazánkban is elterjedt ötrétegű csőrendszereket forgalmazó cég vezetőjének. Ebben az interjúban sok tévhit, a valóságnak nem megfelelő tézis került napvilágra. Mivel az írásban azzal a képtelenséggel egyenértékű megfogalmazások szerepeltek, mintha valaki azt állítaná, hogy minden gépkocsi azonos, csak más színű, és különböző márkajelzéseket ragasztanak rá, a minőségi gyártók nevében elhatároztam, hogy darabjaira szedünk 4 db, Közép-Európában gyártott PP-R rendszert és megmutatjuk a különbségeket. A vizsgálati pontok jól szemléltetik az eltéréseket és felhívják a szerelők figyelmét a minőségbeli különbségekre az elsőre látásra azonos kategóriájú rendszerek esetén.

Kaszab Gergely

Padlófűtési fejlesztések

Vékonyabb rétegrend, gyorsabb szerelés

2018. szeptember 19. |  629
2 5 (1)

Sokat foglalkoztunk már a modern padlófűtési rendszerekkel, a hagyományos acélhálóra rögzítés és a tackerlemezes-rendszerlemezes-tépőzáras rögzítési mód közötti különbség ecsetelésével.

Kaszab Gergely

Fejlesztések, amelyek egyszerűbbé teszik a szerelést

2017. szeptember 4. |  560

A gyakorlat, a hétköznapok során tudnak igazán bizonyítani azon találmányok, amelyeket a szerelések megkönnyítésére találnak ki a gyártók. A jó ötlet mindig a szerelők problémás helyzeteiből fakad, hiszen erre keres praktikus megoldást a fejlesztés. A következőkben egy osztrák gyártó két ilyen „szerelőbarát” innovációjába pillanthatunk be.

Kaszab Gergely

Örökzöld gyepek fűtésrendszerekkel

2017. szeptember 4. |  465

Még alig vagyunk túl a nyári forró napokon, amikor az időjárás egyébként is „befűt” nekünk, azonban a hidegebb időjárásra gondolva pillantsunk be a pályafűtések kivitelezésébe. Hiszen mikor készüljön egy ilyen nagy kiterjedésű szabadtéri felületfűtés, ha nem a nyári, kora őszi időszakban? Sajnos, adódik olyan kivitelezés, ahol télen kell pályafűtést építeni, ami a rákerülő fű növekedése miatt erősen megkérdőjelezhető kivitelezési időszak.

Kaszab Gergely

Korszerű mennyezethűtések

2017. április 3. |  2574
1 5 (1)

A szokatlanul hideg tél okozta élmények még sokunk emlékezetében élénken élnek, mi viszont kellő előrelátással már a forró nyár okozta hőség elviselhetőbbé tételére ajánlunk korszerű megoldásokat.

Kaszab Gergely

Bevételnövelés vagy sopánkodás?

Új technológiák, innovációk

2016. december 10. |  440

Az újságok, a tévéműsorok, az internet napi rendszerességgel közvetíti felénk a hasonló híreket: „Hiába a lakásboom, nem jöttek haza szakembereink” (HVG, 2016. október). „Már alkoholista vízvezeték-szerelőt is nehéz találni” (24.hu, 2016. október). „Egyre kevesebb a jó szakember az építőiparban” (Magyar Nemzet, 2016. március). Ebben a valós problémát tükröző helyzetben a hazai vállalkozók két mentalitás közül választhatnak.

Kaszab Gergely

Gyepfűtések, jégpályahűtési rendszerek II.

2016. november 12. |  323

Az előző részben részletesen taglalt jégpálya felülethűtési rendszerek kényes feladatnak tekinthetők, hiszen folyamatos az igénybevétel, és a jég állapota miatt állandó visszajelzést kap a megrendelő többek között a beépített csőrendszer minőségéről. Amennyiben egy-két kör nem működik, egyből látszik a jégfelületen a vízfoltok megjelenése, a minőségi hiba. A focipályák gyepfűtései nem adnak ilyen egyértelmű visszajelzést a felhasználóknak, és használatuk is ritkább, idényjellegű.

Kaszab Gergely

Jégpályahűtési rendszerek, gyepfűtések I.

2016. október 12. |  485

Sokan éltük meg korábban, hogy a decembertől február közepéig tartó időszak estéi nem a meleg szobában, a televízió előtt találtak bennünket, hanem a beton focipályánk mellett, locsolótömlővel a kezünkben. Készült a jégpálya, „hizlaltuk” a jeget.

Kaszab Gergely

Tények és vélemények

2016. június 2. |  2396

Áprilisi lapszámunkban megjelent egy riport, amelyet Pölcz Csaba készített Kereszti György központi fűtés- és csőhálózatszerelő mesterrel. Szaklapunk mindig szívesen fogadja a gyakorlat emberének gondolatait – hiszen nekik szól ez a lap elsősorban –, főleg, ha azokat egy épületgépész mérnök jegyzi le. Ám a gondolat nem egyenlő a ténnyel – csak vélemény marad, amíg nincs valamiféle bizonyíték rá. Kaszab Gergely – aki mind többrétegű, mind PPR csövek gyártói képviselője, tehát pártatlannak tekinthető (egyik gyerekét sem szereti jobban a másiknál) – ilyen bizonyítékokkal, ellentézisekkel szolgált számunkra, mint az lentebb olvasható. Tanulságos, hogy mennyi, talán a rutin, a megszokás és félinformációk által sugallt véleményre cáfol rá a valóság! Amit mindig hangsúlyozunk: olvasni kell, és folyamatosan képezni magunkat, mert az épületgépészeti technológiák rohamosan fejlődnek.

Kaszab Gergely

Padlófűtési megoldások – csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

2016. április 5. |  8121
2 5 (1)

Egyre népszerűbbek hazánkban is a felületfűtési megoldások. Ezeket nem csak a családi házak kivitelezésénél, hanem irodaépületekben, uszodákban, óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményben is előszeretettel alkalmazzák. Az itt következő néhány gondolat megkísérli a teljesség igénye nélkül részekre szedni a rendszereket, és egy-két hasznos észrevétellel segíteni a minőségre, újdonságokra kíváncsi olvasót.

Kaszab Gergely

A polipropilén csőrendszerek szerelési hibái, minőségi szerszámai és a kapcsolódó szolgáltatások

2015. május 5. |  9630
1

Az ivóvíz- és HMV rendszereknél hazánkban is egyre gyakrabban alkalmaznak polipropilén csöveket az alapvezetékek, felszálló vezetékek és ágvezetékek területén. Az első két területen a horganyzott acélcsöveket váltják ki vele, hiszen a külső és belső korrózió – gyors átlyukadás, a vízkőlerakódás, keresztmetszet-szűkülés és az egészségre káros baktériumok élőhelyének létrejötte – ebbe az irányba befolyásolja a szakmát.

Kaszab Gergely

Horganyzott acélcsövek vízhálózatokban

2015. március 2. |  2983
1

Az első kérdés, ami egy vízhálózatnál felmerül, lehet az csaptelep, fitting, szerelvény vagy cső, hogy az ÁNTSZ engedélye rendben van-e? Magyar-országon az ivóvíz- vagy HMV hálózatokban a vízzel érintkezésbe lépő részekben tilos ÁNTSZ engedély nélküli termékeket alkalmazni.

Kaszab Gergely

Előszigetelt távhővezetékek kiválasztása

2014. december 1. |  4639
1

​Az előszigetelt, földben vezetett távhővezetékeket tervezők és kivitelezők széles köre használja manapság. Míg korábban csak a hőszolgáltatók terveztettek és kiviteleztettek távhővezetékeket, manapság már ezeken túl is gyakran találkozunk ezzel a termékkörrel.

Ötrétegű csövek szerelése

2014. szeptember 5. |  13 338
1

Az ötrétegű csövek összekapcsolása mindig kockázatot hordozott magában. Az elmaradt vagy helytelen kalibrálási munkafázis, de még inkább az elfelejtett/rossz préselés eredménye nem rögtön mutatkozik meg. A nyomáspróbát jól bírja a kötés préseletlenül is, de jön a tavasz és a nyár, és a már gipszkartonfalban lévő kötésből előbb csöpögni, majd szivárogni, később ömleni kezd a víz.

A polipropilén csőrendszerek

2014. június 3. |  3630
1 5 (1)

A polipropilén csőrendszerek hosszirányú hőtágulásának ellensúlyozása és szerelésének kérdései. Cikksorozatunk előző részében részletesen áttekintettük a polipropilén csőrendszerek legfontosabb minőségi kritériumait, alapanyagaik különbségeit, és az ezzel összefüggő főkérdést, hogy melyik hegeszthető össze a másikkal, és mire kell ügyeljünk ezzel kapcsolatban.

A polipropilén csőrendszerek közötti különbségek

2014. május 6. |  6026
1 4 (1)

A márciusi szám vízvezetékek tervezéséről és szereléséről szóló cikkében részletesen körbejártuk a csőanyag-választás kérdését. A hagyományosan alkalmazott horganyzott acél csövek külső és belső korróziója, az elekt-rokémiai korrózió és a cső belső felületén könnyen megtapadó „vízkő”-rétegek miatt nagy hátrányba került műanyag társaival szemben. Ezenkívül is van jó pár negatív tulajdonsága a műanyagcsövekkel szemben.

Kaszab Gergely

Vízvezetékek tervezési, szerelési kérdései, csőválasztás

2014. március 4. |  28 530
2 3 (1)

Az ivóvíz és HMV nyomóvezetékeket tervezők, szerelők a tapasztalat szerint három nagy csoportba sorolhatók. Vannak, akik a régi, jól bevált horganyzott acélcsövet tervezik vagy szerelik továbbra is. Egy másik nagy tábor a mindenhová (víz, fűtés) többrétegű csövet favorizálóké, akik nem csak az acélcsöves, de a „sütős” polipropilén technológiát is elavultnak tartják. A harmadik jelentős csoport, akik horganyzott acélt már ritkán használnak, a vízvezetékhez polipropilén csőrendszert alkalmaznak előszeretettel, míg a fűtést többrétegű csövekkel oldják meg. A most következő néhány gondolat mind a három csoportnak szól, tehát mindenkinek, aki vízvezetékrendszereket tervez vagy szerel.