Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. május

Home office

Home office

Szilágyi László |  1126

A koronavírus-világjárvány hazánkban is komoly változásokra kényszerítette a lakosságot, és persze kihatott a mi szakmánkra is.

Kisebb nyomásveszteségek

Kisebb nyomásveszteségek

Optimalizált áramlástechnika az ötrétegű csőrendszerek fittingjeinél

Kaszab Gergely |  313

A csőhálózatok hidraulikai ellenállásában jelentős szerepük van az idomok ellenállási tényezőjének. A piacon megjelent egy olyan fejlesztés, amely az idomokon belüli speciális ellipszis formájú kialakítással segíti az áramlást, így az idomok anyagának falvastagságát és az O-gyűrűk anyagátmérőjét nem kell csökkenteni a kedvező ellenállási tényező eléréséhez. Mindennek köszönhetően ezek a rendszerek hosszabb élettartamúak lehetnek.

A szakszerűtlen kivitelezés ára

A szakszerűtlen kivitelezés ára

Egy egész család esett áldozatául a szén-monoxid-mérgezésnek

Lantos Tivadar |  863
2 5 (1)

A szakértői történetek döntő többségében vagyoni károkat tárgyalunk, néha vidám, megmosolyogtató, néha bosszantó eseteket. Amikor viszont emberéletek múlnak a hanyag és szakszerűtlen munkavégzésen, akkor mindannyian döbbenten állunk a történtek előtt. Keressük a hibát, és talán egy kicsit magunkba is nézünk, hogy az a feladat, amit nap mint nap végzünk, mennyire is felelősségteljes. Kell egyfajta elköteleződés, ami több, mint a munkánk után járó anyagi juttatás. A lelkiismeretlenségnek most egy egész család esett áldozatául, köztük egy kétéves kislány.

Hidrováltó vízszintesen?

Hidrováltó vízszintesen?

Erdősi Csaba |  736
3 3.67 (3)

Egy szakmai csoportban, szerelők között merült fel a kérdés, vajon szerelhetünk-e hidraulikus váltót vízszintesen, ha erre kényszerülünk például helyhiány miatt. A válasz röviden az, hogy igen, de bizonyos szabályokat be kell tartanunk, illetve választhatunk kifejezetten vízszintes beépítésre is tervezett hidraulikus váltókat, akár osztóblokkal kombinálva is.

A technológia árnyékában

A technológia árnyékában

Lantos Tivadar |  219

Az árnyékolás nemcsak napjainkban, de a régi időkben is fontos szempont volt. Amellett, hogy az életterünk komfortját növeli a napszakhoz, évszakokhoz igazodó árnyékolás, jelentős energiamegtakarítást is produkálhat. Az intelligens vezérlőrendszereknek, és okosotthonoknak köszönhetően ez a szegmens jelentős előrelépést mutatott az elmúlt években. De honnan is indultunk?

Szerviz és garancia

Szerviz és garancia

Lantos Tivadar |  258

Általánosságban elmondható, hogy tüzelőberendezéseink garanciáját csak akkor érvényesíthetjük, ha azt szakszerűen telepítették, és gondoskodtak az előírt, úgyszintén szakszerű felülvizsgálatokról, szervizekről. Az egyes gyártók ezzel kapcsolatos előírásai ugyanakkor eltérőek. Ha bármi okból kétségeink merülnek fel ezzel kapcsolatban, ha például itt lenne a kötelező szerviz ideje, de a járványhelyzet miatt szívesen későbbre halasztanánk ezt a munkát, célszerű felkeresni a gyártót vagy annak hazai képviselőjét útmutatásért.

Lakásvásárlás és gépészet

Lakásvásárlás és gépészet

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  281

Ritka az olyan ingatlanvásárló, aki szakembert visz magával, mielőtt megvásárolná a kiszemelt ingatlant. Pedig a gépészet hibái rejtve maradnak, feltárásukhoz műszeres vizsgálat, például hőkamera vagy füstgázelemző készülék szükséges. Ilyenkor jól jön egy épületgépész vagy energetikus.

Könyvelni muszáj!

Könyvelni muszáj!

Papp Tibor |  243

Adminisztrálni, számlázni minden vállalkozás számára megúszhatatlan feladat. Aki abban a helyzetben van, hogy ezeket a „muszáj dolgokat” nem végzi el helyette más, bizonyára használ adminisztrációs célszoftvereket. Szétnéztem ezen a téren a mobilappok kínálatában. Bár a felhozatal bőséges, jó szívvel csak kevés applikációt ajánlhatok. A nem magyar fejlesztések eleve kiestek, hiszen alapvető fontosságú, hogy a magyar pénzügyi és jogkörnyezetnek megfelelően naprakész legyen a program. Ezúttal két alkalmazást ajánlok; a Kulcs-Soft számlázóját és a Lechner Tudásközpont e-építési naplóját.

Csövezés, kompenzátor, átmosás, rejtvény

Csövezés, kompenzátor, átmosás, rejtvény

VGF&HKL online |  880
1

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

WorldSkills 2021 – mutatjuk a hazai elődöntő feladatát

WorldSkills 2021 – mutatjuk a hazai elődöntő feladatát

Erdősi Csaba Szigetvári Csilla |  665
2

Egy rézcsőből épített, lágyforrasztásokat, hajlításokat és préskötéses elemeket is tartalmazó, nyomáspróbázott csőhálózatot kellett elkészíteniük azoknak a fiatal magyar épületgépész szakembereknek, akik a WorldSkills 2021 nemzetközi szakmai megmérettetésen való indulás jogáért szálltak versenybe. Nem volt egyszerű dolguk, 2 mm-es mérettűrésnél nagyobb eltérés esetén például már nem járt maximális pontszám!

Öntöttvas lefolyócső (csatornacső)

Öntöttvas lefolyócső (csatornacső)

Sircz János |  314

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban több cikkben is foglalkoztunk már a vezetékes vízellátás kezdetének eszközeivel. Ezúttal is maradunk e tárgykörben, az alábbiakban az öntöttvasból készült lefolyócsövekről lesz szó.

Szivattyúk hatékonysága

Szivattyúk hatékonysága

Lantos Tivadar |  484
1 5 (1)

Szivattyúk kiválasztásánál általában az élettartamot, azaz az anyagi minőséget, illetve az energetikai hatékonyságot célszerű figyelembe venni. A mai napig léteznek AC motoros szivattyúk beépítve, de ahol csak lehetett, ezeket frekvenciaváltókkal korszerűsítették. A legújabb szivattyúmotorok jellemzően már EC (elektronikus kommutációjú) és PM (állandó mágneses) jelölést kaptak.

Keringtetőszivattyúk

Keringtetőszivattyúk

„A" osztályú, elektronikus szabályozású fűtési menetes keringtető szivattyúk áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  257
1 4 (1)

Táblázatunkban a Quantrax, a DAB, a Zhejiang Wigo, a Grundfos és a Wilo termékeit hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Kríziskommunikáció

Kríziskommunikáció

Avagy mit mondjon a gépészninja, ha ég a dojó!

Szilágyi László |  326

Sajnos előfordulnak az életben olyan előre nem kiszámítható válsághelyzetek, amelyek hirtelen és váratlanul veszélyeztetik a vállalkozásunk működését. Még a legjobb fűtésszerelő is szembe találhatja magát egy olyan szituációval, amire nem volt még példa, és lehet, hogy abban a pillanatban úgy érzi, mindennek vége! Legyen az egy baleset, egy világjárvány, egy lopás, vagy egy váratlan jogi helyzet, ami a normál működést gátolja. Előfordul, hogy leépítést kell végrehajtanunk, bért kell csökkentenünk, meg kell szüntetnünk egy üzletágat. A rossz hír, hogy ez bárkivel előfordulhat, a jó hír, hogy ilyenkor is van megoldás. Most mutatok néhány kommunikációs eszközt, amit a profi gépészninják is alkalmazhatnak!

Számlázás, törlesztés, adófizetés

Számlázás, törlesztés, adófizetés

Komoly változások

Erdősi Csaba |  377
1

A koronavírus elleni védekezés jegyében gazdaságvédelmi célú intézkedéseket is életbe léptettek. Ezek mind az egyéni, mind a társas vállalkozásokat érintik. Július elsejére halasztották az online számlázásra való teljes átállás határidejét, a katásoknak legközelebb augusztusban kell megfizetniük az átalányadót, a hiteleket pedig idén már nem kell törleszteni.

Wavin, Grundfos, RAVAK, Comap, Construma, REHAU, MMK, GKI

Wavin, Grundfos, RAVAK, Comap, Construma, REHAU, MMK, GKI

Májusi hírek

VGF&HKL online |  1062
1 5 (1)

Zajcsökkentés a Wavintól, Grundfos nyomásfokozó, csaptelep-sorozat a RAVAK-tól, Comap vízszűrő, Construma, RE.GUARD okosvízőr a REHAU-tól, online mérnöki eszközök, GKI-felmérés.

Épületüzemeltetés és egészség

Épületüzemeltetés és egészség

Király Tamás Lantos Tivadar Szalai Gabriella |  525

Az épületüzemeltetés nem csupán azt jelenti, hogy egy adott irodaházat vagy más létesítményt a lehető legkomfortosabban, energetikailag optimálisan működtessünk, de gondolnunk kell a benne dolgozók egészségére is. A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Most részben ezt közöljük, kiegészítve hazai szakemberek javaslataival. Az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Pára és hőcsere

Pára és hőcsere

Erdősi Csaba |  289
2 5 (1)

Komoly eldöntendő kérdés, milyen hőcserélővel szerelt szellőztető rendszert használjunk. A sima légcsere télen rendkívül kiszárítja a benti levegőt, a nyári, hűtési szezonban pedig a beszívott levegő túl magas páratartalma okozhat problémákat (harmatponti kicsapódás). Célszerű tehát olyan megoldást választanunk, amely nemcsak a belső hőt, de a belső levegő nedvességtartalmának egy részét is képes visszanyerni.

Vírus- és baktériuminaktiváló szobai légtisztítók

Vírus- és baktériuminaktiváló szobai légtisztítók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  316

Hét gyártó, a BONECO, a Daikin, az Electrolux, a Panasonic, a Philips, a Sharp és a Xiaomi készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hogyan válasszunk szobai légtisztítót?

Hogyan válasszunk szobai légtisztítót?

Erdősi Csaba |  370
1 5 (1)

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a légtisztítók mennyire hatékonyan képesek kiszűrni a beltéri levegőből a parányi szennyeződéseket, így a vírusokat és a baktériumokat. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy ezekkel a berendezésekkel az otthonaink levegőjét egészségesebbé, tisztábbá tehetjük, hiszen a szálló port, a polleneket, az állati szőrt és az egyéb, allergiát okozó részecskéket biztosan kiszűrik a levegőből – feltéve, ha helyes méretezés nyomán választunk készüléket, azt a megfelelő helyre állítjuk, és az előírt üzemeltetésére is gondot fordítunk.

Klímafűtés – kiterjesztett lehetőségek

Klímafűtés – kiterjesztett lehetőségek

Támogatott cikk |  426
2 4.5 (2)

Fűteni split klímával egyre kevésbé tűnik ördögtől való gondolatnak. Két olyan technológia megszületése kellett ehhez, amely biztosítja a széles működési tartományt. Az első az inverteres kompresszor, a második az elektronikusan vezérelt expanziós szelep.

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában II.

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában II.

Csizmazia Gábor |  318

A hűtőberendezések lelke, beszéljünk akár ipari, kereskedelmi vagy háztartási célokra szolgáló készülékről, egyértelműen a kompresszor. Cikksorozatunk előző részében áttekintettük az otthoni és a kereskedelmi hűtésben használt kompresszorokat, most az ipari kompresszorokkal folytatjuk és egyben zárjuk is a téma taglalását.

Hővisszanyerős szellőzés téglafalban

Hővisszanyerős szellőzés téglafalban

Erdősi Csaba |  552
1

Január-februári számunkban beszámoltunk arról, hogyan működik a bangladesi „légkondi”, egy egyszerű, petpalackokból otthon is elkészíthető szerkezet, amelynek révén nyomáskülönbség alakul ki egy épület napos és árnyékos oldala között, így a levegő áramlásba kezd a hideg oldal felől a meleg oldal irányába. Most egy ennél jóval kifinomultabb magyar megoldást mutatunk be, a téglafalba illesztett, hő- és páravisszanyerésre egyaránt alkalmas szellőztető kürtőt. Cikkünket a feltaláló egyik előadásának a felhasználásával készítettük el.