Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A technológia árnyékában

2020/5. lapszám | Lantos Tivadar |  211 |

A technológia árnyékában

Az árnyékolás nemcsak napjainkban, de a régi időkben is fontos szempont volt. Amellett, hogy az életterünk komfortját növeli a napszakhoz, évszakokhoz igazodó árnyékolás, jelentős energiamegtakarítást is produkálhat. Az intelligens vezérlőrendszereknek, és okosotthonoknak köszönhetően ez a szegmens jelentős előrelépést mutatott az elmúlt években. De honnan is indultunk?

Természetesen az intelligens árnyékolástechnika nem mai találmány, ilyen például az ablakok, verandák elé telepített szőlőlugas. Nyári időszakban a szőlőlevelek megfelelő árnyékot adnak az ablakoknak, kiülőknek. Az őszi, téli időszakban a szőlő lehullatja leveleit, átengedve a nap sugarait a helyiségekbe. Évszázadok óta működik ez a természetes rendszer, igen jó hatásfokkal.

A legősibb módszer az időjáráskövető árnyékolástechnikára. Nyáron hűsít, télen beengedi a napfényt a házba

Az emberiség történetében ugyanakkor korán megjelentek a mesterséges árnyékolók is. A rómaiak is ismerték a zsalut, amit zárszerkezetként, korai nyílászáróként használtak az ablakaikon. Ebből a korból származik a reluxák őse is, ugyanis az első ilyen árnyékolót a római Colosseumban fedezték fel, ennek eredeti példánya még ma is megtekinthető a berlini Altes Museumban. A római minta továbbgondolásával 1802-ben szabadalmaztatta a mozgatható reluxát egy párizsi asztalos, ami a mai reluxákhoz hasonlóan láncokra lógatott deszkákból állt. A zsinórok mozgatásával lehetett felhúzni és leereszteni a szerkezetet, a deszkákat pedig vízszintesen és merőlegesen csavarni. Az 1800-as évek közepe táján a németországi Esslingenben egy asztalosmester megalkotta az első redőnyszerkezetet, ami lazán egymáshoz kapcsolódó falécekből állt, egy sínben fel- és lehúzható volt, és egy fatengelyre tekeredett fel. Ez a szerkezet a redőny őse, amit ma is esslingeni redőnynek hívnak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés