VGF&HKL szaklap

Szigetvári Csilla

 137 | |

Szigetvári Csilla cikkei

Szigetvári Csilla

Hideg csőhajlítás

2020. május 31. |  179
Társszerző: Erdősi Csaba

A szakmák világ- és Európa-bajnokságán (WorldSkills és EuroSkills) induló fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelők számára, csakúgy, mint a szakmát gyakorló szakemberek számára elengedhetetlen, hogy ismerjék a csőhajlítás menetét. Ennek megfelelően a versenyfeladatok között is kiemelt szerepet kap ez a munka. Lapunk figyelemmel kíséri a magyar Skills csapat felkészülését és eredményeit, igyekszünk őket közelebb hozni olvasóinkhoz azzal is, hogy bemutatjuk, milyen munkadarabot kell elkészíteniük, ha rézcső hideg hajlítása a feladat.

Szigetvári Csilla

WorldSkills 2021 – mutatjuk a hazai elődöntő feladatát

2020. május 7. |  393
Társszerző: Erdősi Csaba
2

Egy rézcsőből épített, lágyforrasztásokat, hajlításokat és préskötéses elemeket is tartalmazó, nyomáspróbázott csőhálózatot kellett elkészíteniük azoknak a fiatal magyar épületgépész szakembereknek, akik a WorldSkills 2021 nemzetközi szakmai megmérettetésen való indulás jogáért szálltak versenybe. Nem volt egyszerű dolguk, 2 mm-es mérettűrésnél nagyobb eltérés esetén például már nem járt maximális pontszám!

Szigetvári Csilla

Skills verseny a kulisszák mögött

2020. március 31. |  119

Előző számunkban közzétettünk egy tesztet, hogy olvasóink jépet alkothassanak maguknka arról, hogy a szakmák világbajnokságán (WorldSkills), illetve Európa-bajnokságán (EuróSkills) induló fiatal szakemberektől milyen elméleti felkészültséget követel a megmérettetés. Most egyéb részletekkel igyekszünk közelebb hozni olvasóinkat a versenyek világához – és egy újabb kérdéssort is közreadunk, bízva olvasóink játékos kedvében.

Szigetvári Csilla

Falfűtés-hűtés régen és ma

2010. február 8. |  3317

Végignézve a szaklapok archívumait, a falfűtésről főként az elmúlt 10 évben lehetett olvasni. A falfűtés szó már-már elcsépeltnek tűnik, azonban nem véletlenül írtam, hiszen akkoriban éppen elég volt ezt elfogadtatni az olvasókkal. Amikor ezt a szót kimondtuk, sokan visszakérdeztek, hogy mi is az a fafűtés? Természetesen manapság már, a rengeteg cikknek köszönhetően, ami a témában a szaklapok segítségével megjelent, ezt a kérdést nem hallani. Viszont a falfűtés kifejezést is egyre ritkábban. Kollégáimmal s a témakörben járatos szakemberekkel együttesen odafigyelünk arra, hogy inkább a felületfűtés-hűtés szakkifejezéseket mossuk be a fejekbe, hiszen voltaképp erről van szó.

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai II.

2012. december 11. |  2955

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai II. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai

2012. december 11. |  3093
1

Fűtött lakóhelyiségek hőérzeti méretezési eljárásai cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.