Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetOktatás

Skills verseny a kulisszák mögött

2020/4. lapszám | Szigetvári Csilla |  420 |

Skills verseny a kulisszák mögött

Előző számunkban közzétettünk egy tesztet, hogy olvasóink jépet alkothassanak maguknka arról, hogy a szakmák világbajnokságán (WorldSkills), illetve Európa-bajnokságán (EuróSkills) induló fiatal szakemberektől milyen elméleti felkészültséget követel a megmérettetés. Most egyéb részletekkel igyekszünk közelebb hozni olvasóinkat a versenyek világához – és egy újabb kérdéssort is közreadunk, bízva olvasóink játékos kedvében.

„WorldSkills is a movement of change”, azaz „a WorldSkills a változások mozgalma”. Ez a mozgalom közvetlenül a második világháború után, 1946-ban indult Spanyolországban, akkor még csak országos versenyként. A szervezők célja az volt, hogy a háború utáni fiataloknak meghozzák a kedvét szakmatanuláshoz. A verseny gyors tempóban fejlődésnek indult, a következő években ugyan még országhatáron belül került megrendezésre, azonban később csatlakozott a versenyhez elsőként Portugália, majd 1953-ban Franciaország, Németország, Nagy Britannia, Marokkó, Svájc. Fiatalok százai mutatták be szaktudásukat, majd az ’50-es évek végén átlépték a verseny helyszínével a szervezők a spanyol határokat, elsőként Belgium nyerte el a rendezés jogát. A ’70-es években a mozgalom kilépett Európa bűvköréből, s Tokióig vándorolt, majd soron következett Észak-Amerika, Ausztrália, ma pedig már az egész világ.

Magyarország 2007-ben, Shizouka-ban képviseltette magát először, mechatronika, informatikai hálózati rendszergazda és villanyszerelő szakmákban. A versenyről rögtön kiválósági éremmel tértek vissza a versenyzők és a szakértők. A magyar csapat folyamatosan bővült, és 2017-ben Abu Dhabiban Miklós Ádám épületgépész-technikusként képviselte országunkat a szakmánkban, majd a következő évben a budapesti EuroSkillsen 7. helyezést ért el. A szakmai világbajnokság kistestvére az EuroSkills, mely nagyon hasonló versenyszabályokkal és szokásokkal rendelkezik, csak a versenyt Európán belül rendezik meg.

Öt alappillér

A versenyek filozófiáját öt alappillér határozza meg. Ezek a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció. A szakmákat a korábbi évek és a jövő szükséglete határozza meg. A versenyfeladatok szakmától függően lehetnek már a verseny előtt ismertek, azonban az egyik alapszabály szerint ebben az esetben közvetlen a versenyt megelőző pár napban a versenyfeladaton legalább 30%-ban változtatni kell.

A versenyek három, illetve négynaposak, és mindig kiállításokkal, szakmai konferenciákkal kötik össze őket. Minden ország szakmánként egy versenyzőt nevezhet, és minden versenyzőt elkísér a egy szakértő, aki a nemzetközi zsűri tagjaként is részt vesz az értékelésben. Minden versenyző csak egyszer indulhat WorldSkills és egyszer EuroSkills versenyen. A maximális korhatár 22/25 év. A verseny hivatalos nyelve az angol.

2019-ben a 45. Világbajnokságon 56 szakmában, 63 ország 1354 versenyzője mutathatta be szaktudását 6 ágazatban. Ezek a következők voltak: építőipar, művészet és divat, informatika és kommunikáció, gyártás- és mérnöktechnológia, szolgáltatóipar, szállítmányozás és logisztika. Török Balázs Máté a szakmánkban kiválósági éremmel a nyakában térhetett haza Magyarországra.

Összetett feladatok

A víz-, gáz-, fűtésszerelő szakmában a versenyfeladat összetett, több szakágat érintő moduláris rendszerű feladat, mely tartalmaz egyszerűbb tervezési munkát, víz-és csatornarendszer, fűtési rendszer, gázt és megújuló energiát használó rendszer kiépítését. A versenyfeladat értékelése egy rendkívül összetett, az úgynevezett WSSS (WorldSkills Standard Specification) alapján történik. Ez alapján 6-8 főkritériumon belül 5–25 alkritériumot, és ezeken belül is számos aspektust vizsgálnak a szakértők. Így akár 250 értékelési szempont is lehetséges.

A fő kritériumok szerint az értékelés csoportosan zajlik. A szakértő a saját versenyzőjét nem pontozhatja, csak jelen lehet az értékelés során, ugyanakkor a verseny végeztével a saját versenyzője összesített értékelő lapját átnézi, és vagy elfogadja, vagy megóvja az eredményt, amennyiben azt tapasztalja, hogy nem az alapeszméknek megfelelően történt a pontozás. Alapvetően kétféle értékelési szempontot különböztetünk meg. Egyrészt vannak objektív, úgynevezett mérésalapú szempontok, amik mind eldöntendő igen/nem választ adnak. Ilyen például a méretpontosság, vagy hogy megcsinálta-e az adott műveletet a versenyző. Másrészt vannak a szubjektív, úgynevezett megítélés alapú szempontok, amik 0–3 közötti alpontozásra kerülnek a mi esetünkben egy útmutató alapján. Természetesen ezek a szempontok okoznak az értékelés során legtöbbször problémákat, vitákat a bírák között. Az útmutató pontosan meghatározza az értékeket, például a lágyforrasztás során külső oldalról milyen vastag a látható része folyósítószernek, vagy hány érintési pont látható, vagy látható e megfolyás a csőfalon, vagy végigfutott e a cin a forrasztás során a csőfelszínen.

De hasonlóan a préskötések, hegesztések, menetes kötések esetében is pontos iránymutatást találhatunk. A munkavédelem és a munkabiztonság viszonylag nagy hangsúlyt kap a specifikációban.

Komoly igénybevétel

Egy ilyen versenyen, ugyan úgy tűnik, mintha csak a mindennapi gyakorlatot kellene a versenyzőknek bemutatniuk, mégis rendkívüli fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve. Több tízezer ember fordul meg a versenyhelyszínen naponta, ahol zajban, különböző hőmérsékleti és fényviszonyok mellett kell a maximumot nyújtani. Ezért a versenyt megelőző 120 napban egy intenzív felkészítésen vesznek részt a versenyzők, ahol mind a szakmai tudásukat, mind a nyelvtudásukat, mind a mentális tűrőképességüket tréningezzük, igaz az idő legnagyobb részében tanműhelyi körülmények között. Balázs Máté például a legutóbbi felkészülés során több mint 960 órát töltött a műhelyben, s tökéletesítette a tudását. A felkészülést színesítik az edzőtáborok, csapatépítő tréningek, ahol szakpszichológusok által vezetett programokon veszünk részt akár közösen is, hogy a szakértő és versenyzője között kialakulhasson egy olyan kapocs, amely a verseny során eredményesen tudja segíteni a versenyzőt.

A verseny ideje alatt a versenyző a szakértőjével nem kommunikálhat, minden nap kezdetén és végén van lehetőség 15 perc irányított beszélgetésre, ahol az aktuális helyzetet esetleg nagyvonalakban átbeszélhetik. Annyira komolyan veszi ezt a versenyszabályzat, hogy még csak nem is egy szállodában, akár nem is egy kerültben laknak a versenyidő alatt. Vannak olyan szakmák, ahol a szakértők telefonjai és egyéb kommunikációs eszközei akár végig a versenyidő alatt és az utána következő napvégi értékelés során is elzártan, egy szekrényben találhatóak.

A mindennapi gyakorlást tavalyi évben megtörhettük egy külföldi edzőversennyel, ami ugyan nyilván nem mutatja be a komplett világ- vagy Európa-bajnokságot, de néhány versenyző már találkozhatott egymással, megismerhették egymás erősségeit, technikákat tanultak egymástól, kissé belekerülhettek a versenystressz állapotába. Egy ilyen tréning alkalmával megismerkedhetnek a versenyzők az értékelés bonyolult és összetett formájával, megtapasztalhatják, miket vizsgál a zsűri az értékelés során, esetenként ők maguk végzik a munkájuk értékelését, természetesen irányított kereteken belül.

Hajrá épületgépészek!

A WorldSkillsen belül a mi szakmánk egy új kezdeményezése volt 2019-ben, hogy a verseny során felhasznált anyagokból egy arra rászoruló intézményt támogattak. A versenyzők a versenyt követően maguk tették össze közösen szállítható állapotra a moduláris rendszerű vizesblokkokat, melyet a WorldSkills logisztikai partnere ingyenesen elszállított egy beteg és sérült gyerekeket gondozó otthonba. A következő néhány napban versenyzők és további önkéntesek ezeket beszerelték, üzembe helyezték a gyerekek számára. Reményeink szerint ez kezdeményezés innentől hagyományt teremtett, s a jövőre megrendezésre kerülő shanghai-i világbajnokságot is valami hasonló jótékony munkával fejezhetjük be. De ne rohanjunk ennyire előre az időben, az elmúlt napokban kezdtük meg a felkészülést az idén megrendezésre kerülő grazi EuroSkillsre. Ugyan már azt mondhatjuk, hogy tapasztalt versenyzővel indulhatunk neki a versenynek szeptemberben, mégis a felkészülési időszakot legalább annyira komolyan kell venni, mint tavalyi évben.

EuroSkillsWorldSkills


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó