Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Korona

Az egész világ pánikban van a rohamosan terjedő koronavírus miatt

Szilágyi László |  7228
1 4 (1)

Februárban megjelent a vírus Európában, és hatására mát az épületgépészeti szektorban is komoly változások történtek. Elhalasztották az összes európai építőipari szakkiállítást és március 12-től Magyarországon is veszélyhelyzetet hirdettek ki. A határozatlan ideig tartó tilalom hatására elhalasztották a Construmát és a kiadónk is az utolsó pillanatban kényszerült az S. Lakásszellőzés Konferencia elnapolására, ezt a lapszámot pedig, mát otthoni munka keretében szerkesztették a szerkesztőség munkatársai. Példátlan hatása van a szakmánkra és az életünkre a vírus terjedésének megakadályozására életbe lépett rendelkezéseknek.

Energiastratégia: Hol marad a gépészet?

Hihetetlen megtakarítási potenciál rejlene az épületek megújításában, de ehhez összehangolt tervre lenne szükség

Erdősi Csaba |  867

Komoly vállalásokat tett a magyar kormány a január közepén nyilvánosságra hozott klíma- és energiastratégiában. A célkitűzések értelmében 2030-ig legalább negyven százalékkal csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, húsz százalékra kell növelni a megújuló források részarányát az áramtermelésben, a gázimportot csökkenteni kell nyolcvanról hetven százalékra és az ország energiafogyasztásának összességében a 2005-ös szint alatt kellene maradnia. Az látszik, hogy mindebben Paks II. felépülésére és a napenergia felfutására számítunk, nem esik szó viszont az épületenergetikáról, a meglévő lakóházak, közintézmények épületgépészeti korszerűsítéséről. Pedig hatalmas lépésekre nyílna mód ezen a területen – és ez új teret nyitna az épületgépészeti cégek, vállalkozók előtt is.

A metán és a légkörvédelem

Szilágyi Zsombor |  1265
1

A klímaváltozás ma már minden embert érint. A hőmérséklet emelkedésért első sorban a levegőbe kerülő széndioxidot tekintjük felelősnek. A metán a levegőben húszszor veszélyesebb légkör szennyező anyag, mint a széndioxid. Szerencsére, ma a légkör metán tartalma még nem éri el a kritikus szintet, mégis talán még nem késő riadót fújni a metánszennyezés visszaszorítására.

Távfűtés Raibachban bioenergiával

A rendszer egy állattartó telep gázát hasznosítja

Dr. Barcsik József |  8041

Vezetett szakmai túrán ismerkedhettünk meg a németországi Rosengarten településen létesült biogázüzemmel. A környezetbarát módon megtermelt fűtőanyag hőjét a távfűtőművek használja fel.

Csatornatisztítás

Így védd meg az egészséged!

Szilvási-Kassai Eszter |  7757
2 5 (2)

Bizonyos területeken az épületgépészeknek számos olyan fertőzéssel kell szembenéznünk, amelyek a mindennapokban gondot okozhatnak, hosszú távon pedig rendkívül súlyos egészségkárosító hatással járhatnak. Az általunk megkérdezett foglalkozás-egészségügyi szakorvos szerint a csatornatisztítással foglalkozók különösen nagy veszélynek vannak kitéve a szennyvízszerelvényekkel történő munkájuk során, az ágazatban harminc éve dolgozó cégvezető szerint azonban a dohányzás a valós probléma, a csartornatisztítás effektíve nem káros tevékenység.

Mit tehetünk, ha megszűnt a kereskedő?

Röviden a termékszavatosságról

Erdősi Csaba |  775

A magyar jogrendszer csupán néhány éve ismeri a termékszavatosság fogalmát, az új Polgári törvénykönyv hat évvel ezelőtti kihirdetése előtt a hibás teljesítésre vonatkozóan nem létezett ez a jogkövetkezmény. A lényeg: hiába nincs vele szerződése, a végfelhasználó közvetlenül a gyártótól vagy az ebből a szempontból gyártónak minősülő importőrtől is kérheti a hibás termék javítását vagy cseréjét – ha be tudja bizonyítani, hogy a hibát nem ő okozta.

Vascsövek és fittingek

Sircz János |  7236

A vascsövek (acélcsövek) különböző fajtáit az épületgépészetben elődeink is széles körben alkalmazták elődeink különböző célokra. Ebben a kis cikkben elsősorban a múzeumunk tulajdonát képező régi, míves, menetes idomdarabokat (fittingeket, menetes cső összekötő elemeket) kívánjuk bemutatni. Egyben csodálattal adózunk őseinknek, hogy milyen sok speciális, egyben esztétikus kötőelemet gyártottak. Ezzel elősegítették, gyorsították a szerelést és szebbé tették a különböző célú csőhálózatokat.

Motivációs eszközök

Avagy hogyan lesz alkalmazottaimból szuperninja

Szilágyi László |  8275
2 4.5 (2)

Sajnos sokszor találkozunk olyan munkatársakkal, akiknek nem sok kedvük van a munkához. Mindig késnek, lógnak a neten, a munkájuk trehány, tanulási készségük nincs, kezdeményezni sosem akarnak, felelősséget meg pláne nem vállalnak. Bizony ilyenkor a jó Ninjamester előveszi fegyvertárából motivációs eszközeit és dolgos harcosokat farag a leglustább naplopóból is.

Innovációk a vízkezelésben

A legújabb technológiák már hazánkban is elérhetők

VGF&HKL online |  7960
1 5 (1)

Az ivóvíz minőségének javítása, a csővezeték és fűtési rendszerek védelme érdekében egyre hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre lakossági, közületi és ipari alkalmazásokra egyaránt. Ismerje meg a legújabb fejlesztéseket, védje egészségét és a környezetet az innovatív megoldások felhasználásával!

Drága és felesleges?

Rengeteg adminisztrációval jár a vízórák cseréje: a felújítás már nem üzlet

Illés József |  7695

Több százezer vízmérő szorul cserére idehaza minden évben. Az órák hitelessége nyolc év, miközben a szakértők szerint a mérők zöme ennél több ideig is működőképes lenne. Az új szerkezetek beszerelését a tulajdonosok akár maguk is elvégezhetik, ezt azonban nem javasolják a szakemberek. A csere dokumentációja, illetve az újonnan beépített egységek üzembeállítása ugyanis annyira bonyolult, hogy azt egyszerűbb szakemberre bízni. A legkényelmesebb megoldás a vízszolgáltató saját cégét, vagy az általa kijelölt, minősített vállalkozásokat megbízni a művelettel. A régi mérőszerkezeteket manapság már nem érdemes felújítani.

Okos méréstechnológiák az épületgépészetben

Zuna László |  824

A legújabb diagnosztikai eszközök alaposan megváltoztatták az épületgépészek munkanapjait, legyen szó akár füstgázelemzésről vagy klímatechnikai nyomásmérésről. Manapság már a hőkamerák is mérési arzenál részét képezik, nem mindegy azonban, hogy milyen eszközt választunk, hiszen minden mérésnél a pontosság a legfőbb szempont.

Vastag falú acélcsövek presszes kötése

Erdősi Csaba |  1001
1 5 (1)

A kisebb átmérőjű acélcsövek hideg préseléses illesztéstechnológiája már régóta ismert. Most megjelent a piacon olyan fejlesztés, amely nagy csőátmérő mellett is lehetővé teszi a presszes kötéseket.

HERZ padlófűtési rendszerek

Profiktól profiknak

Támogatott cikk |  10 664
2 5 (1)

A modern padlófűtései rendszerek közös jellemzője, valamilyen fűtőközeg (leginkább víz) felmelegítése és áramoltatása, az erre használatos berendezésekkel, csövekkel, idomokkal, szerelvényekkel. A HERZ padlófűtési rendszerei amellett, hogy a felhasználóknak komfortos lakóteret biztosítanak, szerelőbarátak is.

Saunier Duval termékújdonságok 2020-ban

Támogatott cikk |  847
1 5 (1)

A Charles Saunier és Maurice Duval urak által 1907-ben megalapított Saunier Duval brand tevékenységének középpontjában 98 éve már a fűtéstechnika áll, ezen belül is a fogyasztói berendezések fejlesztése és gyártása. Ennek első és jelentős mérföldköve volt az első, fali kombi gázkészülék megjelenése.

Gyár és logisztikai bázis Skalicán

Támogatott cikk |  690

A méltán népszerű Vaillant-készülékeket sokan ismerik idehaza, de azt talán kevesen tudják, hogy a gyártásuk szinte a szomszédban zajlik. A társaság húsz éve üzemelteti gyárát a szlovákiai Skalicán, magyarul Szakolcán. Mivel lapunk is idén húsz esztendős, olvasóinkkal közös kirándulást tervezünk az üzembe.

Hogyan válasszunk fűtési rendszert?

Versits Tamás Erdősi Csaba |  1310
1

A kondenzációs kazánok ideális eszközök fűtési és használati meleg víz előállítására, új építkezés, illetve felújítás esetén is szóba jöhetnek. De akár felújítjuk az otthonunkat és fűtési korszerűsítést is tervezünk, akár építkezünk és teljesen új fűtési rendszert vásárolunk, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal. Ezeket egy neves német kazángyártó hazai képviseletének „kisokosa” segítségével vettük sorra.

24 kW-os kombi gázkazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  994

Táblázatunkban a Bosch, a Thermotechnic, a BSG, a COSMOGAS, a DAIKIN, a Fondital, a HAJDU, a Weishaupt, a Remeha, a Termet, az Unical, a Vaillant és a Viessmann termékeit hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Még egyszer a korrózióról

Erdősi Csaba Lantos Tivadar |  913
1 5 (1)

Korróziónak nevezzük a valamely szerkezeti anyag felületéről a környezettel való érintkezés hatására kiinduló, számunkra kedvezőtlen elváltozást. A korrózió a természetben negatív szabadentalpia-változással járó, tehát önmagától végbemenő folyamat. Ezt a szerkezeti anyagot felhasználók számára káros folyamatot teljesen nem lehet megszüntetni, csak a sebességét csökkenteni. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy a korróziós folyamatok lényegét megértsük.

Skills verseny a kulisszák mögött

Szigetvári Csilla |  818

Előző számunkban közzétettünk egy tesztet, hogy olvasóink jépet alkothassanak maguknka arról, hogy a szakmák világbajnokságán (WorldSkills), illetve Európa-bajnokságán (EuróSkills) induló fiatal szakemberektől milyen elméleti felkészültséget követel a megmérettetés. Most egyéb részletekkel igyekszünk közelebb hozni olvasóinkat a versenyek világához – és egy újabb kérdéssort is közreadunk, bízva olvasóink játékos kedvében.

Tanuljunk és játsszunk együtt II.

VGF&HKL online |  1136
1 4 (1)

Az előző számunkban a jövő évi WolrdSkills előválogatójára összeállított kérdéssor első részét közöltük, most a második részre került a sor. Egyben játékra is invitáljuk olvasóinkat: töltsék ki a tesztet!

Levélszekrény, örök kötés, kézimunka

VGF&HKL online |  1886
2 5 (1)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Haszongépjármű bérlése

Lantos Tivadar |  7160

Múlt havi lapszámunkban részletesen foglalkoztunk szerszámbérléssel. Azonban egy vállalkozásnak nemcsak a munkavégzés eszköze nélkülözhetetlen, hanem az autó is, melyjel a helyszínre vonul. Haszongépjárművek bérlésére számos lehetőség kínálkozik, amely segítheti a szakemberek életét.

Nézzünk a lábunk alá

Appajánló

Papp Tibor |  937
1

Ezúttal a lábunk alá nézünk a ProfiFloor két applikációjával, melyek azoknak is hasznosak, akik gyakorlottak a padlófűtés-rendszerek, padlóburkolatok kivitelezésében, mert már a tervezéskor, előzetesen kalkulálható a megfelelő anyagválasztás.

Vécék földön, vízen, levegőben

Lantos Tivadar |  801

A közösségi közlekedés fontos igénye a megfelelő vécé. Hosszabb, több órás utazás esetén nélkülözhetetlen a toalett, legyen szó akár vonatról, repülőről, vagy éppen hajóról. De hogyan is működnek ezek a szerkezetek? Az épületgépész gyakorlatban jól ismerjük a vécék működését, a feleslegessé vált tartalom ürítésének mechanizmusát. Tekintsünk körül, hogy az egyes közlekedési eszközökön hogyan zajlik mindez.

Visszatérnek a napkollektorok?

Erdősi Csaba |  8270
2 3.5 (2)

Tavaly november vége óta az épületek passzív besugárzása, vagyis a napenergia közvetlen felhasználása – megfelelő tájolással, jól méretezett üvegfelületekkel és egyéb eszközökkel – már nem számítható be az elvárt megújulóenergia-részarányba. Márpedig jövő január elsejétől ez utóbbinak miden új építésű épület esetén minimum 25 százalékosnak kell lennie. Ez komoly fejtörés elé állíthatja a tervezőket, és utat nyithat a napkollektorok reneszánszának.

Trane, Testo, E.ON, Uponor, Lennox, Ravak, Vaillant, Aereco

Áprilisi hírek

VGF&HKL online |  1000

Folyadékhűtők a Trane-től, megújult Testo-család, új Uponor labor, innováció a Lennox-tól, újdonságok a Ravaktól, Vaillant katalógus, húszéves az Aereco.

Rendezvénysátrak légkondicionálása

Erdősi Csaba |  7196
1 5 (1)

Nyári időszakokban a szabadtéri vagy félszabadtéri rendezvényeken is felmerülhet az igény a hűtésre, hűvösebb időszakokban pedig a fűtésre. Konferencia- vagy esküvői, kiállítási sátrakban, ideiglenes raktárakban jó eszközei lehetnek azok az osztott rendszerű berendezések, amelyek belétéri egysége nem a falra, mennyezetre vagy egyéb fix épületrészre szerelt, hanem a padlón áll.

Oszlopklímák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7363

Öt gyártó, a Samsung, a BEKA, a Daikin, a GIA, a Mitshibishi és az LG készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hideg napok

VGF&HKL online |  7310

Bár a tél már véget ért, a mögöttünk hagyott hidegebb napok számos tanulságos esettel szolgáltak a hőszivattyúszerelőknek. A szakemberek számos jelzést kaptak jegesedő kültéri egységekről. Ezen jelenség mögött azonban nem minden esetben hiba áll, csupán maga a fizika.

Szűrőkkel az egészségért

Papp Tibor |  8189

Miközben javul a nyílászárók hőszigetelése és légzáró képessége, felértékelődik a belső terek levegőminőségének fenntartása, a szellőztetés fontossága. Épületeink hőveszteségét eredményesen csökkentjük, kisebb lesz a fűtési számla, de ha nem gondolunk a belső levegő minőségének fenntartására, nagy árat fizethetünk az energiahatékonyságért.

Hővisszanyerős szellőzés másképpen

Engel György |  8298
1 5 (1)

Ma már elvárás egy korszerű épülettől, hogy rendelkezzen hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel, ám ennek kiépítését számos külső körülmény, adottság nehezítheti. Ilyenkor olyan berendezéseket kell választani, amelyek például kis helyet foglalnak el és szabadon méretezhetők a környezeti szélsőértékekhez.

Változó hűtőközegek kihívásai

Lantos Tivadar |  8315

Az új 517/2014/EU F-gáz rendelet szerint az idei év elejétől veszi kezdetét a magas GWP-jű hűtőközegek korlátozása. A korlátozást 2500-as értékben határozták meg, azaz ennél magasabb nem lehet az egyes gázok globális felmelegedési potenciálja. Az alábbiakban az R404A-val üzemelő hűtőgépek retrofitján át vizsgáljuk meg a hűtősök előtt álló kihívásokat.

Szervertermek hűtése direkt elpárologtatós klímaszekrényekkel

Mihálovics Zoltán |  990
1 5 (1)

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző, nagyobb hűtési igényű szervertermek és telekommunikációs helyiségek, amelyeket az év 365 napján folyamatos és megbízható hűtéssel kell ellátni. Ezen helyiségek esetén előfordulhat, hogy nemcsak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is szabályozni kell. Az üzembiztonság érdekében tartalék berendezést javasolt telepíteni, hogy az esetleges hiba esetén továbbra is biztosított legyen a folyamatos hűtés.

Kompresszorok a hűtő- és klímatechnikában

Csizmazia Gábor |  1338

A hűtőberendezések lelke, beszéljünk akár ipari, kereskedelmi vagy háztartási célokra szolgáló készülékről, egyértelműen a kompresszor. A hűtő- és klímatechnikában nyolc kompresszortípussal találkozunk, ezek jellemzőit kétrészes cikksorozatban ismertetjük. Most következik az első rész.