Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Illés József

 372 | |

Illés József cikkei

Illés József

Forradalom zajlik az anyagtechnológiai iparágban

A jövő megoldásai között befutó lehet a nanotechnika

2020. november 2. |  127
1 5 (1)

A mai felhasználók számára körülbelül nyolcvanezer anyagféle áll rendelkezésre, ezek közül kell kiválasztaniuk a megfelelőt. Ám mostanság ez is kevés, a felhasználók olykor különleges igényeit kiszolgálva egyre gyorsabb ütemben zajlik az anyagtechnológiai forradalom. Visszatérünk az ősi kompozitokhoz, és próbáljuk másolni a természetben fellelhető megoldásokat. A jövő egyik útja lehet ugyanakkor a korábban ismeretlen nanotechnológiai fejlesztéseké. A régebben még túltervezett anyagfelhasználású termékek helyét mostanra az „optimalizált” anyaghányadú gyártmányok vették át. Miközben rohamosan fejlődnek a kötésmódok és egyre növekszik a speciális anyagok piaca is. Az ilyen különleges termékek árát sokszor a gyártók határozzák meg. Az átlagcikkek piacán azonban ma is meghatározó az árverseny. Miközben egyre szigorúbbak a környezetvédelmi követelmények.

Illés József

Drága és felesleges?

Rengeteg adminisztrációval jár a vízórák cseréje: a felújítás már nem üzlet

2020. március 31. |  572

Több százezer vízmérő szorul cserére idehaza minden évben. Az órák hitelessége nyolc év, miközben a szakértők szerint a mérők zöme ennél több ideig is működőképes lenne. Az új szerkezetek beszerelését a tulajdonosok akár maguk is elvégezhetik, ezt azonban nem javasolják a szakemberek. A csere dokumentációja, illetve az újonnan beépített egységek üzembeállítása ugyanis annyira bonyolult, hogy azt egyszerűbb szakemberre bízni. A legkényelmesebb megoldás a vízszolgáltató saját cégét, vagy az általa kijelölt, minősített vállalkozásokat megbízni a művelettel. A régi mérőszerkezeteket manapság már nem érdemes felújítani.

Illés József

Kié a cső?

Radiátorcsere távfűtéses lakásokban

2020. március 5. |  687
2 5 (2)

Néhány alapszabállyal nem ért tisztában lennie annak, aki hozzányúlna távfűtéses lakása fűtési rendszeréhez. A strang a társasház tulajdona, a radiátor a lakás tulajdonosáé, ha cserélni akarunk, mégis lehet tájékoztatási kötelezettségünk a közös képviselő, illetve a lakóközösség felé. Az sem mindegy, milyen anyagú új radiátor választunk, nem szerencsés eltérő anyagú rendszereket létrehoznunk.

Illés József

Mivel fűtsünk?

A szakemberek szerint számítanunk kell rá, hogy a jövőben a földgáz és az áram ára is emelkedni fog

2019. december 2. |  432
1 1 5 (1)

Várhatóan a jövőben is kelendőek lesznek az energiatakarékos épületgépészeti berendezések, illetve rendszerek. Az energiaárak ugyanis a szakmai előrejelzések szerint 2020-ban is szárnyalni fognak. A lakossági fogyasztókat, tehát az egyetemes szolgáltatói körben lévő fogyasztókat védi az állami rezsiszabályozás, a vállalkozások, közintézmények ugyanakkor a szabadpiacról vásárolják az áramot és a gázt. Egy szálloda vagy irodaház, egyéb közösségi épület fűtési és hűtési rendszerének tervezésekor tehát azzal is tisztában kell lenni, hogy az üzemeltetési költségek változhatnak, emelkedhetnek.

Illés József

Zuhanó forintárfolyam, szárnyaló árak

Az épületgépészeti piac az egyre drágább import ellenére is folyamatosan bővül

2019. november 4. |  317

Mélyrepülésbe kezdett a forint a nyár közepétől. A magyar fizetőeszköz értékvesztése miatt jelentősen megdrágultak az import termékek, köztük az épületgépészeti szerelvények, berendezések. A kereskedők az újabb árfolyameséstől tartva további áremelésekre készülnek. Az általános drágulás ugyanakkor nem vetette vissza az épületgépészeti üzletek forgalmát. Ellenkezőleg, bővült a piac. A szakemberek szerint azonban egy-másfél éven belül szinte bizonyos, hogy visszaesik az építőipar teljesítménye, s azzal együtt a víz- és gázszerelési, illetve a fűtési és légtechnikai szerelvények forgalma is.

Illés József

Bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakítása körül

2019. október 4. |  443
Társszerző: Erdősi Csaba
3 5 (2)

Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása.