VGF&HKL szaklap

Illés József

 94 | |

Illés József cikkei

Illés József

Mivel fűtsünk?

A szakemberek szerint számítanunk kell rá, hogy a jövőben a földgáz és az áram ára is emelkedni fog

2019. december 2. |  182
1 1 5 (1)

Várhatóan a jövőben is kelendőek lesznek az energiatakarékos épületgépészeti berendezések, illetve rendszerek. Az energiaárak ugyanis a szakmai előrejelzések szerint 2020-ban is szárnyalni fognak. A lakossági fogyasztókat, tehát az egyetemes szolgáltatói körben lévő fogyasztókat védi az állami rezsiszabályozás, a vállalkozások, közintézmények ugyanakkor a szabadpiacról vásárolják az áramot és a gázt. Egy szálloda vagy irodaház, egyéb közösségi épület fűtési és hűtési rendszerének tervezésekor tehát azzal is tisztában kell lenni, hogy az üzemeltetési költségek változhatnak, emelkedhetnek.

Illés József

Zuhanó forintárfolyam, szárnyaló árak

Az épületgépészeti piac az egyre drágább import ellenére is folyamatosan bővül

2019. november 4. |  90

Mélyrepülésbe kezdett a forint a nyár közepétől. A magyar fizetőeszköz értékvesztése miatt jelentősen megdrágultak az import termékek, köztük az épületgépészeti szerelvények, berendezések. A kereskedők az újabb árfolyameséstől tartva további áremelésekre készülnek. Az általános drágulás ugyanakkor nem vetette vissza az épületgépészeti üzletek forgalmát. Ellenkezőleg, bővült a piac. A szakemberek szerint azonban egy-másfél éven belül szinte bizonyos, hogy visszaesik az építőipar teljesítménye, s azzal együtt a víz- és gázszerelési, illetve a fűtési és légtechnikai szerelvények forgalma is.

Illés József

Bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakítása körül

2019. október 4. |  172
Társszerző: Erdősi Csaba
3 5 (2)

Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása.