Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. november

Biztonság

Biztonság

Szilágyi László |  6677
1 3 (1)

Ha a jövőt tervezzük, érdemes tanulnunk a múltból, és meg kell élnünk a jelent. 2021-től már csak a közel nulla energiaigényű házak kaphatnak használatba vételi engedélyt, és a megújuló energiaforrásoknak is jelentős, minimum 25%-os mértékben kell az energiaellátásban részt venniük.

A hőszivattyú visszavág

A hőszivattyú visszavág

Tervezés, engedély, elgondolás nélkül

Bokor András Lantos Tivadar |  7612
8 4.38 (8)

A víz-víz rendszerű hőszivattyú a megújuló energia csúcstechnológiájának mondható. A telepítés nagy szakértelmet igényel, termelői kút vízhozamának és a nyelő kút elvezetőképességének mérésére előzetes vizsgálatokra, számításokra és engedélyekre van szükség. Azonban nem mindenkinek. Vannak, akik ösztönből építik a talajszondás hőszivattyúkat, és ennek bizony meg is lesz az eredménye.

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 3.

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 3.

Chiovini György |  381
2

Lakótere fűtésére az ember kezdetben nyitott tűzrakó helyet használt, és a füstöt az építmény tetején lévő nyíláson vezette ki. A fejlődés lényeges lépése volt a tűzrakó hely körbeburkolása, és a füst kéményen történő kivezetése. Ez az a helyiségfűtési mód, ami még ma is létezik, és nyitott kandallónak nevezzük. A lakossági fatüzelésről szóló sorozatunk záró darabja következik.

Kémények a háztetőn

Kémények a háztetőn

Lantos Tivadar |  7199
1 4 (1)

Egy kémény kivitelezése után jöhet az átadás. Itt kell ellenőrizni, hogy a kéményseprő megfelelően hozzá tud-e férni a kéményhez, van-e tetőkibúvó, tetőjárda, létra stb. Legfontosabb viszont az égéstermék elvezetők gáztömörségének vizsgálata.

Indul a karbantartás

Indul a karbantartás

Lantos Tivadar |  6938
1 4 (1)

Az idei gázkészülék-karbantartási időszak már megkezdődött, és november első feléig is kitarthat. A konvektortulajdonosok ugyanis az utolsó pillanatig kivárnak, csak tartósan nulla fok alatti külső hőmérséklet esetén indítják be készülékeiket. Nemcsak a gázkazánok igényelnek törődést, odafigyelést, hanem a többi gázkészülék is.

Egy utcai gázcsőcsere utóélete

Egy utcai gázcsőcsere utóélete

Erdősi Csaba |  243
3 4.67 (3)

Pocsék állapotban van a régi társasházi felszálló gázvezetékek zöme. A nyáron módunkban állt nyomon követni egy külső-erzsébetvárosi (Budapest, VII. kerület) utcaszakaszon a bekötővezeték cseréjét, majd rögzíteni a szomorú tényt, hogy a rácsatlakozáshoz szükséges tömörségvizsgálaton az érintett 17-ből 8 ház „elbukott”, s a lakók egy időre vezetékes gázellátás nélkül maradtak.

Tiszta víz

Tiszta víz

Erdősi Csaba |  8787
2 5 (2)

Elkészült a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az ólomszűrésre alkalmas ivóvíz utótisztító berendezések vizsgálatával. A szeptemberi számunkban már volt módunk bemutatni az egyik, 100 százalékos hatékonysággal üzemelő berendezés működését, most az NNK tájékoztatása alapján leközöljük a készülékek teljes listáját, a főbb megállapításokkal együtt. Aki bővebben szeretne tájékozódni a részletekről, az a teljes vizsgálati anyagot megtalálja az NNK honlapján, illetve lapunk internetes kiadásában, a vgfszaklap.hu oldalon is.

Légtechnika, presszes kötés, ablakklíma, kerti csap, flexi, gipszkarton

Légtechnika, presszes kötés, ablakklíma, kerti csap, flexi, gipszkarton

VGF&HKL online |  973
4 1 5 (3)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Előregyártott vízóraakánk járható fedlappal

Előregyártott vízóraakánk járható fedlappal

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  279

Táblázatunkban a Tartálydepo, a Plasztikszerviz, a Polyduct, a Türk és a Leier termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A felelőtlenség ára

A felelőtlenség ára

Nyolc felhasználó ellen tett feljelentést a vízmű Siófok-Kilitiben szabálytalan rátáplálás miatt

Erdősi Csaba |  6966
1 4 (1)

Visszacsapószelepeket szerel a fogyasztói vízmérők elé Siófok Kiliti városrészében a szolgáltató. A szakemberek így akarják elkerülni, hogy az illegális kútvízrákötések miatt szennyeződés jelenjen meg a vezetékes vízben. Emlékezetes, a nyáron két alkalommal is korlátozni kellett a vízfogyasztást a területen Pseudomonas baktérium jelenléte miatt. A szolgáltató szerint az ügyben az összekötéseket megvalósító szerelőknek is lehet felelőssége.

Horganylemez fürdőkád

Horganylemez fürdőkád

Sircz János |  6723

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban megismerkedhettünk már korábban a horganyzott ülőkádakkal, és ezúttal is maradunk a tisztálkodás témakörében. Épp csak ezúttal egy szinttel feljebb lépünk a komfortot tekintve, s nem ülő-, hanem fürdőkádakról lesz szó, a szerzőre jellemző személyes élményeket, emlékeket sem kifelejtve.

Közel nulla energiaigény

Közel nulla energiaigény

Vajon hogyan teljesítik az épületek a jövő évben életbe lépő követelményeket?

Lantos Tivadar |  7048
2 5 (1)

Összetett műszaki szabályozás lép életbe jövőre, amely meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen legyen annak szerkezete, és ami minket érint, milyen legyen az épületgépészete.

Forradalom zajlik az anyagtechnológiai iparágban

Forradalom zajlik az anyagtechnológiai iparágban

A jövő megoldásai között befutó lehet a nanotechnika

Illés József |  247
1 5 (1)

A mai felhasználók számára körülbelül nyolcvanezer anyagféle áll rendelkezésre, ezek közül kell kiválasztaniuk a megfelelőt. Ám mostanság ez is kevés, a felhasználók olykor különleges igényeit kiszolgálva egyre gyorsabb ütemben zajlik az anyagtechnológiai forradalom. Visszatérünk az ősi kompozitokhoz, és próbáljuk másolni a természetben fellelhető megoldásokat. A jövő egyik útja lehet ugyanakkor a korábban ismeretlen nanotechnológiai fejlesztéseké. A régebben még túltervezett anyagfelhasználású termékek helyét mostanra az „optimalizált” anyaghányadú gyártmányok vették át. Miközben rohamosan fejlődnek a kötésmódok és egyre növekszik a speciális anyagok piaca is. Az ilyen különleges termékek árát sokszor a gyártók határozzák meg. Az átlagcikkek piacán azonban ma is meghatározó az árverseny. Miközben egyre szigorúbbak a környezetvédelmi követelmények.

Saunier Duval távszabályozási megoldások

Saunier Duval távszabályozási megoldások

Támogatott cikk |  374
1

Közismert tény, hogy az okostelefonoknak mekkora szerepe van ma már a mindennapi életben. Ez nem csak az eszközökbe integrált számtalan funkció miatt alakult így, hanem az egyre szélesebb spektrumú mobil applikációk elterjedéséből adódóan. Ez az aktuális trend természetesen a fűtési hőtermelőket sem kerülheti el.

EuroSkills: minden képlékennyé vált

EuroSkills: minden képlékennyé vált

Erdősi Csaba |  216

Elhalasztják az eredetileg jövő januárra meghirdetett EuroSkills, azaz a szakmák Európa-bajnoksága versenyt. A döntést a járványhelyzettel indokolják. A „mi” szakmánkban, vagyis a víz-, gáz- és fűtésszerelésben már részben lezajlott a hazai válogató. És hogy miért csak részben? Hát persze, hogy a járvány miatt. Azért megmutatjuk, mi volt a feladat.

Gyönge forint: pániknak most nincs jele

Gyönge forint: pániknak most nincs jele

A koronavírus az első félévet agyonütötte, ősszel azonban a kilábalás jelei mutatkoznak az épületgépészeti piacon

Hajdú Péter |  237

Bár folyamatosan emelkednek az árak az épületgépészet piacán a forint gyengülése miatt, idén nyoma sincs a tavalyi katasztrófahangulatnak, a megrendelők elfogadták a növekvő költségeket. Az év első felében ugyan szinte teljesen leállt a piac a koronavírus-járvány miatt, ősszel azonban biztató jelek mutatkoznak, így a korábban vártnál kisebb lesz az ágazat visszaesése. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint a lakásfelújítás áfájának részleges visszaigénylése lökhetne nagyot a piacon, illetve a jövő évben a rozsdaövezeti lakásépítés öt százalékos áfájának bevezetése.

Arco, testo, Aereco, Rothenberger, CO-vészjelzők

Arco, testo, Aereco, Rothenberger, CO-vészjelzők

Novemberi hírek

VGF&HKL online |  728
1 5 (1)

Polimer siklócsapágyas visszacsapó az Arco-tól, megérkezett a testo 115i, vízre szállt az Aereco, két műanyag csővágó olló előnyei egyben a Rothenbergertől, frissült a katasztrófavédelem listája a szén-monoxid-érzékelőkről.

Geberit higiéniai öblítőberendezés

Geberit higiéniai öblítőberendezés

Folyamatos ivóvíz-higiénia

Támogatott cikk |  6711
2 4.5 (2)

Iskolák, óvodák, szállodák, sportcsarnokok vagy kórházak ivóvízrendszereiben, épületek sprinkler rendszerében előfordulhat, hogy a vízvezetékek egyes szakaszai hónapokig használat nélkül vannak. Ezen vezetékek mikrobiológiai szennyeződésének elkerülésére kínál a Geberit egy teljesen automata higiéniai öblítőberendezést, amely igen sokoldalú és hatékony.

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

Csizmazia Gábor |  366
7 5 (6)

Hűtőberendezések kalorikus részegységeit általában rézcsövekkel kötjük össze, hogy az egyes alkatrészek egész egységet képezhessenek. Egyes csöveken folyadék, más csöveken gőz áramlik, megint másokon nem áramlik semmi, csak a rendszer adott pontjainak nyomását vezeti oda valamilyen automatikus elemhez. A rézcsöveket valamilyen biztonságos módon össze kell kötni a rendszer egyes alkotóelemeivel, mégpedig úgy, hogy megfelelő mechanikus szilárdsággal rendelkezzen a kötés, ráadásul lehetőség szerint gáztömör legyen.

Résbefúvók

Résbefúvók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  6902

Öt gyártó, a Cairox, a Schako, a Lindab, a Horal Air és a Trox készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Két cső, három cső, négy cső

Két cső, három cső, négy cső

Egyidejű hűtés, fűtés és hővisszanyerés az épületkomfort területén

Támogatott cikk |  361
2 5 (1)

Víz közvetítőközeget használó hűtési és fűtési rendszerek esetén rendszeres tervezői és beruházói dilemma, hogy két vagy négycsöves rendszer kerüljön betervezésre, beépítésre.

125 éves a Zehnder

125 éves a Zehnder

Támogatott cikk |  185

Idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a Zehnder. A svájci-német gyártó 90 éve állít elő fűtőtesteket, de aktív a melegvizes sugárzóernyők és a hűtő-fűtő mennyezetek piacán is. Az elmúlt húsz év különösen a komfortszellőzés termékcsoport erőteljes fejlődését hozta magával. Köszönhetően a folyamatos innovációnak és a széles termékválasztéknak, a Zehnder ma már a nyugat-európai piac vezető vállalatcsoportja a lakossági hővisszanyerős szellőztető rendszerek területén. Ezek a termékek 2010-től Magyarországon is elérhetők, az azóta eltelt 10 évben már rengeteg rendszer bizonyítja folyamatosan a Zehnder minőséget.

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

Kovács István |  316

Már a 100 évvel ezelőtt épített többlakásos épületeknél is gondoltak a szellőztetésre, légudvarokkal, és a cserépkályhák kéményjáratai mellett külön szellőző kürtők építésével. Később a panelházak idején a mellékcsatornás közös szellőztető strang volt az elfogadott szellőztetési megoldás, amelyen egy tetőventilátor mozgatta a levegőt. Az új építésű többlakásos épületeknél túlnyomórészt a lakásokba telepített egyedi kisventilátorok végzik a szellőzést közös felszállóra kötve. Az igazán magas minőségű épületek lakás- vagy házközponti hővisszanyerős szellőztetést alkalmaznak.