Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Biztonság

Szilágyi László |  6956
1 3 (1)

Ha a jövőt tervezzük, érdemes tanulnunk a múltból, és meg kell élnünk a jelent. 2021-től már csak a közel nulla energiaigényű házak kaphatnak használatba vételi engedélyt, és a megújuló energiaforrásoknak is jelentős, minimum 25%-os mértékben kell az energiaellátásban részt venniük.

A hőszivattyú visszavág

Tervezés, engedély, elgondolás nélkül

Bokor András Lantos Tivadar |  8717
8 4.38 (8)

A víz-víz rendszerű hőszivattyú a megújuló energia csúcstechnológiájának mondható. A telepítés nagy szakértelmet igényel, termelői kút vízhozamának és a nyelő kút elvezetőképességének mérésére előzetes vizsgálatokra, számításokra és engedélyekre van szükség. Azonban nem mindenkinek. Vannak, akik ösztönből építik a talajszondás hőszivattyúkat, és ennek bizony meg is lesz az eredménye.

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 3.

Chiovini György |  827
3 5 (1)

Lakótere fűtésére az ember kezdetben nyitott tűzrakó helyet használt, és a füstöt az építmény tetején lévő nyíláson vezette ki. A fejlődés lényeges lépése volt a tűzrakó hely körbeburkolása, és a füst kéményen történő kivezetése. Ez az a helyiségfűtési mód, ami még ma is létezik, és nyitott kandallónak nevezzük. A lakossági fatüzelésről szóló sorozatunk záró darabja következik.

Kémények a háztetőn

Lantos Tivadar |  8488
1 4 (1)

Egy kémény kivitelezése után jöhet az átadás. Itt kell ellenőrizni, hogy a kéményseprő megfelelően hozzá tud-e férni a kéményhez, van-e tetőkibúvó, tetőjárda, létra stb. Legfontosabb viszont az égéstermék elvezetők gáztömörségének vizsgálata.

Indul a karbantartás

Lantos Tivadar |  8017
2 4.5 (2)

Az idei gázkészülék-karbantartási időszak már megkezdődött, és november első feléig is kitarthat. A konvektortulajdonosok ugyanis az utolsó pillanatig kivárnak, csak tartósan nulla fok alatti külső hőmérséklet esetén indítják be készülékeiket. Nemcsak a gázkazánok igényelnek törődést, odafigyelést, hanem a többi gázkészülék is.

Egy utcai gázcsőcsere utóélete

Erdősi Csaba |  653
4 4.75 (4)

Pocsék állapotban van a régi társasházi felszálló gázvezetékek zöme. A nyáron módunkban állt nyomon követni egy külső-erzsébetvárosi (Budapest, VII. kerület) utcaszakaszon a bekötővezeték cseréjét, majd rögzíteni a szomorú tényt, hogy a rácsatlakozáshoz szükséges tömörségvizsgálaton az érintett 17-ből 8 ház „elbukott”, s a lakók egy időre vezetékes gázellátás nélkül maradtak.

Tiszta víz

Erdősi Csaba |  10 523
2 5 (2)

Elkészült a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az ólomszűrésre alkalmas ivóvíz utótisztító berendezések vizsgálatával. A szeptemberi számunkban már volt módunk bemutatni az egyik, 100 százalékos hatékonysággal üzemelő berendezés működését, most az NNK tájékoztatása alapján leközöljük a készülékek teljes listáját, a főbb megállapításokkal együtt. Aki bővebben szeretne tájékozódni a részletekről, az a teljes vizsgálati anyagot megtalálja az NNK honlapján, illetve lapunk internetes kiadásában, a vgfszaklap.hu oldalon is.

Légtechnika, presszes kötés, ablakklíma, kerti csap, flexi, gipszkarton

VGF&HKL online |  1532
4 1 5 (3)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Előregyártott vízóraakánk járható fedlappal

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  629

Táblázatunkban a Tartálydepo, a Plasztikszerviz, a Polyduct, a Türk és a Leier termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A felelőtlenség ára

Nyolc felhasználó ellen tett feljelentést a vízmű Siófok-Kilitiben szabálytalan rátáplálás miatt

Erdősi Csaba |  7925
1 4 (1)

Visszacsapószelepeket szerel a fogyasztói vízmérők elé Siófok Kiliti városrészében a szolgáltató. A szakemberek így akarják elkerülni, hogy az illegális kútvízrákötések miatt szennyeződés jelenjen meg a vezetékes vízben. Emlékezetes, a nyáron két alkalommal is korlátozni kellett a vízfogyasztást a területen Pseudomonas baktérium jelenléte miatt. A szolgáltató szerint az ügyben az összekötéseket megvalósító szerelőknek is lehet felelőssége.

Horganylemez fürdőkád

Sircz János |  9219

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban megismerkedhettünk már korábban a horganyzott ülőkádakkal, és ezúttal is maradunk a tisztálkodás témakörében. Épp csak ezúttal egy szinttel feljebb lépünk a komfortot tekintve, s nem ülő-, hanem fürdőkádakról lesz szó, a szerzőre jellemző személyes élményeket, emlékeket sem kifelejtve.

Közel nulla energiaigény

Vajon hogyan teljesítik az épületek a jövő évben életbe lépő követelményeket?

Lantos Tivadar |  8033
2 5 (1)

Összetett műszaki szabályozás lép életbe jövőre, amely meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen legyen annak szerkezete, és ami minket érint, milyen legyen az épületgépészete.

Forradalom zajlik az anyagtechnológiai iparágban

A jövő megoldásai között befutó lehet a nanotechnika

Illés József |  603
1 5 (1)

A mai felhasználók számára körülbelül nyolcvanezer anyagféle áll rendelkezésre, ezek közül kell kiválasztaniuk a megfelelőt. Ám mostanság ez is kevés, a felhasználók olykor különleges igényeit kiszolgálva egyre gyorsabb ütemben zajlik az anyagtechnológiai forradalom. Visszatérünk az ősi kompozitokhoz, és próbáljuk másolni a természetben fellelhető megoldásokat. A jövő egyik útja lehet ugyanakkor a korábban ismeretlen nanotechnológiai fejlesztéseké. A régebben még túltervezett anyagfelhasználású termékek helyét mostanra az „optimalizált” anyaghányadú gyártmányok vették át. Miközben rohamosan fejlődnek a kötésmódok és egyre növekszik a speciális anyagok piaca is. Az ilyen különleges termékek árát sokszor a gyártók határozzák meg. Az átlagcikkek piacán azonban ma is meghatározó az árverseny. Miközben egyre szigorúbbak a környezetvédelmi követelmények.

Saunier Duval távszabályozási megoldások

Támogatott cikk |  1513
1

Közismert tény, hogy az okostelefonoknak mekkora szerepe van ma már a mindennapi életben. Ez nem csak az eszközökbe integrált számtalan funkció miatt alakult így, hanem az egyre szélesebb spektrumú mobil applikációk elterjedéséből adódóan. Ez az aktuális trend természetesen a fűtési hőtermelőket sem kerülheti el.

EuroSkills: minden képlékennyé vált

Erdősi Csaba |  514

Elhalasztják az eredetileg jövő januárra meghirdetett EuroSkills, azaz a szakmák Európa-bajnoksága versenyt. A döntést a járványhelyzettel indokolják. A „mi” szakmánkban, vagyis a víz-, gáz- és fűtésszerelésben már részben lezajlott a hazai válogató. És hogy miért csak részben? Hát persze, hogy a járvány miatt. Azért megmutatjuk, mi volt a feladat.

Gyönge forint: pániknak most nincs jele

A koronavírus az első félévet agyonütötte, ősszel azonban a kilábalás jelei mutatkoznak az épületgépészeti piacon

Hajdú Péter |  631

Bár folyamatosan emelkednek az árak az épületgépészet piacán a forint gyengülése miatt, idén nyoma sincs a tavalyi katasztrófahangulatnak, a megrendelők elfogadták a növekvő költségeket. Az év első felében ugyan szinte teljesen leállt a piac a koronavírus-járvány miatt, ősszel azonban biztató jelek mutatkoznak, így a korábban vártnál kisebb lesz az ágazat visszaesése. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint a lakásfelújítás áfájának részleges visszaigénylése lökhetne nagyot a piacon, illetve a jövő évben a rozsdaövezeti lakásépítés öt százalékos áfájának bevezetése.

Arco, testo, Aereco, Rothenberger, CO-vészjelzők

Novemberi hírek

VGF&HKL online |  1300
1 5 (1)

Polimer siklócsapágyas visszacsapó az Arco-tól, megérkezett a testo 115i, vízre szállt az Aereco, két műanyag csővágó olló előnyei egyben a Rothenbergertől, frissült a katasztrófavédelem listája a szén-monoxid-érzékelőkről.

Geberit higiéniai öblítőberendezés

Folyamatos ivóvíz-higiénia

Támogatott cikk |  7860
2 4.5 (2)

Iskolák, óvodák, szállodák, sportcsarnokok vagy kórházak ivóvízrendszereiben, épületek sprinkler rendszerében előfordulhat, hogy a vízvezetékek egyes szakaszai hónapokig használat nélkül vannak. Ezen vezetékek mikrobiológiai szennyeződésének elkerülésére kínál a Geberit egy teljesen automata higiéniai öblítőberendezést, amely igen sokoldalú és hatékony.

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

Csizmazia Gábor |  862
7 5 (6)

Hűtőberendezések kalorikus részegységeit általában rézcsövekkel kötjük össze, hogy az egyes alkatrészek egész egységet képezhessenek. Egyes csöveken folyadék, más csöveken gőz áramlik, megint másokon nem áramlik semmi, csak a rendszer adott pontjainak nyomását vezeti oda valamilyen automatikus elemhez. A rézcsöveket valamilyen biztonságos módon össze kell kötni a rendszer egyes alkotóelemeivel, mégpedig úgy, hogy megfelelő mechanikus szilárdsággal rendelkezzen a kötés, ráadásul lehetőség szerint gáztömör legyen.

Résbefúvók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  8017

Öt gyártó, a Cairox, a Schako, a Lindab, a Horal Air és a Trox készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Két cső, három cső, négy cső

Egyidejű hűtés, fűtés és hővisszanyerés az épületkomfort területén

Támogatott cikk |  942
3 5 (2)

Víz közvetítőközeget használó hűtési és fűtési rendszerek esetén rendszeres tervezői és beruházói dilemma, hogy két vagy négycsöves rendszer kerüljön betervezésre, beépítésre.

125 éves a Zehnder

Támogatott cikk |  477

Idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a Zehnder. A svájci-német gyártó 90 éve állít elő fűtőtesteket, de aktív a melegvizes sugárzóernyők és a hűtő-fűtő mennyezetek piacán is. Az elmúlt húsz év különösen a komfortszellőzés termékcsoport erőteljes fejlődését hozta magával. Köszönhetően a folyamatos innovációnak és a széles termékválasztéknak, a Zehnder ma már a nyugat-európai piac vezető vállalatcsoportja a lakossági hővisszanyerős szellőztető rendszerek területén. Ezek a termékek 2010-től Magyarországon is elérhetők, az azóta eltelt 10 évben már rengeteg rendszer bizonyítja folyamatosan a Zehnder minőséget.

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

Kovács István |  693
1

Már a 100 évvel ezelőtt épített többlakásos épületeknél is gondoltak a szellőztetésre, légudvarokkal, és a cserépkályhák kéményjáratai mellett külön szellőző kürtők építésével. Később a panelházak idején a mellékcsatornás közös szellőztető strang volt az elfogadott szellőztetési megoldás, amelyen egy tetőventilátor mozgatta a levegőt. Az új építésű többlakásos épületeknél túlnyomórészt a lakásokba telepített egyedi kisventilátorok végzik a szellőzést közös felszállóra kötve. Az igazán magas minőségű épületek lakás- vagy házközponti hővisszanyerős szellőztetést alkalmaznak.