Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkHKL

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

2020/11. lapszám | Csizmazia Gábor |  874 |

Vörösréz csövek csatlakoztatási technológiái

Hűtőberendezések kalorikus részegységeit általában rézcsövekkel kötjük össze, hogy az egyes alkatrészek egész egységet képezhessenek. Egyes csöveken folyadék, más csöveken gőz áramlik, megint másokon nem áramlik semmi, csak a rendszer adott pontjainak nyomását vezeti oda valamilyen automatikus elemhez. A rézcsöveket valamilyen biztonságos módon össze kell kötni a rendszer egyes alkotóelemeivel, mégpedig úgy, hogy megfelelő mechanikus szilárdsággal rendelkezzen a kötés, ráadásul lehetőség szerint gáztömör legyen.

Kisebb átmérőjű csövek csatlakoztatása esetén jó és bevált megoldás a hollandis-peremes csatlakozás. Ugyan több helyen is olvastam, hogy egyes gyártók, amelyek 400-as sorozatú közegekkel gyártanak berendezéseket, hidegrázást kapnak a hollandis-peremes kötések miatt. Valahol meg tudom érteni, hiszen ezek a közegek nagyon érzékenyek a hűtőközeg-szivárgásra, hiszen ilyenkor a hűtőközeg egykettőre felbomlik, drasztikusan lecsökken a hűtőteljesítménye és az egész hűtőrendszer felbomolhat miatta. Ezzel együtt például a háztartási klímaberendezések esetében a gyártók 98%-a hollandis-peremes kötést használ. Lássuk milyen eszközökre és technológiákra van szükségünk az ilyen kötések szakszerű elkészítéséhez.

A cikk még 15 178 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerszámok