VGF&HKL szaklap

Kovács István

 220 | |

Kovács István cikkei

Kovács István

Csövek a lakásszellőztetésben

2019. április 1. |  475

Az épületgépészet vitathatatlanul legfontosabb alapeszköze a csővezeték. Tulajdonképpen úgy is definiálhatnánk az épületgépészetet, mint az anyag és energia csővezetékeken történő szállításának tudománya. Az egyes ágazaton belül használt csövek anyagai, kötései idővel fejlődnek, nézzük csak meg a rómaiak kőből, téglából épített aqueduct rendszerét, illetve hogy mit használunk ma az ivóvíz szállítására.

Kovács István

Energiahatékony szellőztetés

Nagykonyhai szellőztető rendszer

2018. október 20. |  381

Az energia a világon mindenhol a jövő fő kérdése. Az egyre növekvő népesség és a technikai eszközök széles körű elterjedésével járó többletenergia-igény jelentős kihívás elé állít minket. 2030-ig az energiaigény növekedését 40%-ra jelzik előre.

Kovács István

Tűzvédelmi ventilátorok

kiválasztásának szempontjai

2017. március 5. |  833

Nagyobb építési beruházásoknál, vagy kicsi, de kiemelten védendő funkciójú épületeknél (bölcsőde, óvoda) előbb-utóbb találkozni fogunk olyan tűzvédelmi feladatokkal, amelyekhez ventilátorokat kell alkalmaznunk.

Kovács István

Hővisszanyerős szellőztetés talajhő-hasznosítással

2016. október 12. |  568

A lakások, irodák, sőt ipari csarnokok munkaállomásainál is a hővisszanyerős szellőztetés nyújtja a legtakarékosabb frisslevegő-ellátást. A hővisszanyerés a maga passzív működésével kiváló energiamérleget produkál. A kereskedelemben kapható kereszt-ellenáramú hőcserélők termikus hatásfoka jellemzően 90% feletti is lehet. A magas hatásfok azonban téli körülmények között problémákat is okozhat.

Hibaforrások: a kivitelező, a szervizes és a tulaj

Egy igazságügyi szakértő naplójából

2012. április 12. |  1950

Idézek egy régi írásomból: „De mi a helyzet a szilárdtüzelésű berendezésekkel? Elmondom. Ez senki földje a fűtéstechnikában.” Olyannyira látható volt már ez 2007-ben Milánóból, hogy a velem kapcsolatban lévő gyár tulajdonosa nem csak szervizhálózat, hanem az üzembe helyezők megszervezésére is megbízást adott. Természetesen a szakemberek, akiknek a segítségét igénybe kívántam venni, és vettem is, a gázos szakma krémje, lehetőleg biztonsági felülvizsgálók. 

A napkollektor és a pelletkályha

2008. október 13. |  123 342

Ma egy felkérés révén a pelletfűtés és a napkollektor egymáshoz való csatlakoztatásáról, illetve ennek előnyeiről szeretnék írni. Előrebocsátom, nem lesznek magasröptű szakmai számítások az írásban. Törekvésem az, hogy aki ma egy kicsit függetleníteni szeretné magát a gázárak alakulásából származó többletköltségektől, az kapjon némi gondolati támogatást.

Üzembe helyezés

2012. december 11. |  2002

Üzembe helyezés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Központi fűtésrendszerre köthető kandallók

2012. december 11. |  2508

A kandalló manapság reneszánszát éli, de ez már nem csupán egy nosztalgikus hangulat megteremtése, hanem praktikus okai is vannak. A kandalló korábban csak egyetlen helyiség fűtésére volt alkalmas, manapság azonban egyre több központi fűtésre is használható.

Szavatosság

2012. december 11. |  2282

Szavatosság cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Pereskedés

2012. december 11. |  2430

Pereskedés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Szavatosság, jótállás, garancia

2012. december 11. |  2894

Szavatosság, jótállás, garancia cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A szomszéd véleménye, mindig...!

2012. december 11. |  2347

„Fogyasztótól nincs Védelem!” címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy „saját egészségünket veszélyeztetnénk”. A könyvből szemezgetvén íme sorozatunk első darabja. Megjegyzésként hozzátenném, hogy írónk minden nevet kiírt, ezt mi nem tehetjük meg, ezért csak monogramok olvashatók a levelek alatt.

Oxigén is kell az élethez!

2007. április 10. |  3398

A szolgáltatás nyújtása, annak igénybe vétele nem lehet egyenlő a kiszolgáltatottsággal! A szolgáltatást nyújtó és az azt fogadó részére sem! Oxigén is kell az élethez! cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.