Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kovács István

 7956 | |

Kovács István cikkei

Kovács István

ErP 2021

Újabb szigorítások az elektromos motorok számára

2021. szeptember 1. |  6978

Az EU Bizottsága 2009 óta dolgozik az energiafogyasztás csökkentését célzó jogszabályon, amelynek célja az energiával kapcsolatos termékek (ErP) környezetbarát tervezési követelményeinek szabályozása.

Kovács István

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

2020. november 2. |  461

Már a 100 évvel ezelőtt épített többlakásos épületeknél is gondoltak a szellőztetésre, légudvarokkal, és a cserépkályhák kéményjáratai mellett külön szellőző kürtők építésével. Később a panelházak idején a mellékcsatornás közös szellőztető strang volt az elfogadott szellőztetési megoldás, amelyen egy tetőventilátor mozgatta a levegőt. Az új építésű többlakásos épületeknél túlnyomórészt a lakásokba telepített egyedi kisventilátorok végzik a szellőzést közös felszállóra kötve. Az igazán magas minőségű épületek lakás- vagy házközponti hővisszanyerős szellőztetést alkalmaznak.

Kovács István

Csövek a lakásszellőztetésben

2019. április 1. |  7331

Az épületgépészet vitathatatlanul legfontosabb alapeszköze a csővezeték. Tulajdonképpen úgy is definiálhatnánk az épületgépészetet, mint az anyag és energia csővezetékeken történő szállításának tudománya. Az egyes ágazaton belül használt csövek anyagai, kötései idővel fejlődnek, nézzük csak meg a rómaiak kőből, téglából épített aqueduct rendszerét, illetve hogy mit használunk ma az ivóvíz szállítására.

Kovács István

Energiahatékony szellőztetés

Nagykonyhai szellőztető rendszer

2018. október 20. |  973

Az energia a világon mindenhol a jövő fő kérdése. Az egyre növekvő népesség és a technikai eszközök széles körű elterjedésével járó többletenergia-igény jelentős kihívás elé állít minket. 2030-ig az energiaigény növekedését 40%-ra jelzik előre.Kovács István

Tűzvédelmi ventilátorok

kiválasztásának szempontjai

2017. március 5. |  8247

Nagyobb építési beruházásoknál, vagy kicsi, de kiemelten védendő funkciójú épületeknél (bölcsőde, óvoda) előbb-utóbb találkozni fogunk olyan tűzvédelmi feladatokkal, amelyekhez ventilátorokat kell alkalmaznunk.

Kovács István

Hővisszanyerős szellőztetés talajhő-hasznosítással

2016. október 12. |  933

A lakások, irodák, sőt ipari csarnokok munkaállomásainál is a hővisszanyerős szellőztetés nyújtja a legtakarékosabb frisslevegő-ellátást. A hővisszanyerés a maga passzív működésével kiváló energiamérleget produkál. A kereskedelemben kapható kereszt-ellenáramú hőcserélők termikus hatásfoka jellemzően 90% feletti is lehet. A magas hatásfok azonban téli körülmények között problémákat is okozhat.

Hibaforrások: a kivitelező, a szervizes és a tulaj

Egy igazságügyi szakértő naplójából

2012. április 12. |  2304

Idézek egy régi írásomból: „De mi a helyzet a szilárdtüzelésű berendezésekkel? Elmondom. Ez senki földje a fűtéstechnikában.” Olyannyira látható volt már ez 2007-ben Milánóból, hogy a velem kapcsolatban lévő gyár tulajdonosa nem csak szervizhálózat, hanem az üzembe helyezők megszervezésére is megbízást adott. Természetesen a szakemberek, akiknek a segítségét igénybe kívántam venni, és vettem is, a gázos szakma krémje, lehetőleg biztonsági felülvizsgálók. 

A napkollektor és a pelletkályha

2008. október 13. |  123 786

Ma egy felkérés révén a pelletfűtés és a napkollektor egymáshoz való csatlakoztatásáról, illetve ennek előnyeiről szeretnék írni. Előrebocsátom, nem lesznek magasröptű szakmai számítások az írásban. Törekvésem az, hogy aki ma egy kicsit függetleníteni szeretné magát a gázárak alakulásából származó többletköltségektől, az kapjon némi gondolati támogatást.

Üzembe helyezés

2012. december 11. |  2347

Most egy olyan jelenségre hívnám fel a szakmában dolgozók figyelmét, amely mindannyiunkkal, akik e területen dolgozunk, előfordulhat.

Központi fűtésrendszerre köthető kandallók

2012. december 11. |  2692

A kandalló manapság reneszánszát éli, de ez már nem csupán egy nosztalgikus hangulat megteremtése, hanem praktikus okai is vannak. A kandalló korábban csak egyetlen helyiség fűtésére volt alkalmas, manapság azonban egyre több központi fűtésre is használható.

Szavatosság

2012. december 11. |  2550

A szavatosság és a jótállás közötti eljárásbeli különbséget én harmincöt éves pályám alatt nem voltam képes felfedezni, megnyugtatóan definiáltatni. Egyes vélemények szerint a jótállási időn belül a kötelezett feladata a nem rendeltetésszerű használat megvalósulásának bizonyítása. Ellentétben a szavatossági idő alatti bizonyítással, ahol a kedvezményezettnek kell hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ő, mint végfelhasználó, fogyasztó, a kezelési utasításban megfogalmazottak szerint használta a berendezést, legyen az bármiféle is.

Pereskedés

2012. december 11. |  2717

„Fogyasztótól nincs védelem!” címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy „saját egészségünket” veszélyeztetnénk. A könyvből szemezgetvén itt következik sorozatunk második gyöngyszeme.

Szavatosság, jótállás, garancia

2012. december 11. |  3178

Új sorozatunkban a szavatosság, jótállás, garancia témakörét járjuk körül, mert tapasztalatunk szerint ezen a téren nagy a tájékozatlanság, sok esetben még a vállalkozó szakemberek részéről is.

A szomszéd véleménye, mindig...!

2012. december 11. |  2704

„Fogyasztótól nincs Védelem!” címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy „saját egészségünket veszélyeztetnénk”. A könyvből szemezgetvén íme sorozatunk első darabja. Megjegyzésként hozzátenném, hogy írónk minden nevet kiírt, ezt mi nem tehetjük meg, ezért csak monogramok olvashatók a levelek alatt.

Oxigén is kell az élethez!

2007. április 10. |  3759

A szolgáltatás nyújtása, annak igénybe vétele nem lehet egyenlő a kiszolgáltatottsággal! A szolgáltatást nyújtó és az azt fogadó részére sem! Oxigén is kell az élethez!