Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázat alapján

Tűzvédelmi ventilátorok

kiválasztásának szempontjai

2017/3. lapszám | Kovács István |  8590 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tűzvédelmi ventilátorok

Nagyobb építési beruházásoknál, vagy kicsi, de kiemelten védendő funkciójú épületeknél (bölcsőde, óvoda) előbb-utóbb találkozni fogunk olyan tűzvédelmi feladatokkal, amelyekhez ventilátorokat kell alkalmaznunk.

Legkézenfekvőbb funkciója egy tűzvédelmi ventilátornak a tűz esetén keletkező hő és füst elszívása. Ezt az OTSZ előírásainak megfelelően 400 °C hőmérséklettűréssel kell teljesítenie. A vonatkozó MSZ EN 12101-3 szabvány az ilyen hőmérséklettűréshez 2 óra működési időt rendel hozzá, erre történik a tanúsítás.

A ventilátorok jellemzően kétféle módon felelnek meg ennek a követelménynek:

  • 400 °C közeget 2 órán át szállítani és elviselni képes ventilátorok,
  • 400 °C közeget 2 órán át csak szállítani képes ventilátorok.

Ez utóbbi kategória tipikusan a tetőventilátorokból, vagy légáramon kívül elhelyezett motorral rendelkező csatornaventilátorokból áll össze. Itt a ventilátor nem lehet a védendő térben, a környezetében maximum 40 °C-os levegő megengedett. A 400 °C-ot elviselő gépek esetében nincs ilyen megkötés, bárhová telepíthetők.

A cikk még 2 982 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ventilátor