VGF szaklap

VGF szaklap 2017. március

 • Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

  2017 januárjának dermesztő hidegében a legújabb népvándoroltatás szerencsétlen oldalán menetelő tagjai, akik melegebb éghajlathoz szoktak, vasúti talpfákkal tüzelnek az elhagyott szabadkai téglagyár csarnokaiban. A világot is talán, de az Európát bejáró képsorok láttán több lehetőség juthat eszünkbe: fűtött szállóhelyekről való gondoskodás, vagy fűtött szállítóeszközökön biztosítani az előre vagy visszautaztatást – kinek milyen szándéka és papírja van. Ez utóbbinak eldöntését fűtött irodák dolgozói végzik.

 • Gyűjtőkémények külföldön

  A nyitott rendszerű gyűjtőkémények (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért turbós gyűjtőkémények) problémája nem régi keletű, az energiahatékonysági rendelet hatálybalépése óta létezik, mely szerint lényegében csak a kondenzációs gázkazánok felelnek meg a követelményeknek, így turbós kazánok 2016. július 1. óta nem, nyílt égésterűek pedig csak bizonyos esetekben telepíthetők.

 • ecoTEC pure PR

  Az igazi nagyság a teljesítményben nyilvánul meg

  Az Európai Unió 2015. szeptember 26-tól életbe lépett döntése után, amely deklarálja, hogy tilos forgalomba helyezni a legtöbb hagyományos működésű hőtermelőt, növeli a keresletet azon kondenzációs készülékek irányába, amelyek alapvető fűtési és HMV készítési követelményeket teljesítenek.

 • A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

  Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

 • Az osztó-gyűjtők erdejében

  Vegyünk egy megfelelően nagy átmérőjű csövet, az egyik végét zárjuk le, a másik végén vagy az oldalán a betáplálás, miközben az oldalán kialakítjuk a megfelelő számú csőcsatlakozást. Ennyi lenne? Ugye nem? Bár használati hideg és meleg vizes rendszereknél elegendő lehet egy ehhez hasonlóan egyszerű kialakítás, a fűtési rendszereknél ennél jóval többet várunk/várhatunk el ezektől a szerelvényektől.

 • A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

  Közel harminc éve, egy patinás, budapesti luxusszálloda felújítása után történt, hogy penetráns csatornaszag kezdett terjengeni a földszinti, vadonatúj konyhaüzemben. Mint mindig, először engem, a tervezőt riasztottak. Általában nem könnyű megállapítani a bűz forrását. Hamarosan rájöttem, mi is lehet a probléma.

 • Épületgépészeti kalandpark és Forma-1 PR

  a Hungarothermen

  A VGF szaklap előző lapszámában beszámoltunk az „Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztal” munkacsoportjai eredményeiről, illetve hogy milyen irányba próbáljuk mozdítani szakma sorsát. Az alábbi pontokban látunk kibontakozási lehetőséget: Az épületgépészet társadalmi megbecsülésének elősegítése. Az általános iskolai pályaválasztás épületgépészet felé orientálása. Az épületgépészeti nappali szakképzés minőségének javítása. A szakemberek pályán tartása.

 • Amit a földgázfogyasztókról tudni érdemes II.

  2015 végén 214 ezer nem lakossági földgázfogyasztó volt az országban. Ebből 196 ezer fogyasztó a háztartásokhoz nagyon hasonló célra és mennyiségben használt földgázt; kis vállalkozások, hivatalok, intézmények. 2015-ben bekapcsoltak 5000 új, nem háztartási fogyasztót, és visszakapcsoltak 7000 korábban kikapcsoltat. 2015-ben is a nem háztartási fogyasztók mintegy 30%-a megszűnt, és ugyanebben az évben szinte ugyanennyi új fogyasztó is jelentkezett. A számok mögött a cégnévváltozás a leggyakoribb.

 • Rozsdamentes és saválló bordáscső

  az épületgépészetben

  A nemesacél bizonyítottan az egyik legellenállóbb anyag a külső időjárási és vegyi behatásokkal szemben. A rozsdamentes vagy saválló acélból készült, kézzel hajlítható víz-, gáz- és szolárcsövek is ebből az anyagból készülnek, annak érdekében, hogy a szakszerű beépítés után évtizedekig problémamentesen üzemeljenek.

 • Kell a tervező!

  Olvasónk fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy nézzük meg rajzát, és jelezzük, hol hibádzik. Mi ennél kicsit összetettebbnek láttuk a problémát, így elküldtük a rajzot egy tervező kollégának.

 • Szinte teltházas már a Construma csokor PR

  A kétévente megrendezésre kerülő Hungarotherm kiállítás, az épületgépészeti szakma csúcsrendezvénye a Construma otthonteremtési kiállítási csokor részeként idén április 5-9. között kerül megrendezésre. A kiállítási csokorra érezhetően élénkebb az érdeklődés, mint korábban; a januári jelentkezési határidőt követően a csokor kiállításai szinte mind teltházasak.

 • Berobbanunk a köztudatba III.

  MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek: Gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

  Ahogy ígértem, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Sok érdekes dologgal fogunk találkozni, többek között azzal, hogy rádióhullámmal nem csak távirányítót használva lehet robbantani.

 • Kb. 7 kW-os kültéri monoblokk levegő-víz hőszivattyúk

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Levegő-víz hőszivattyú

  Mielőtt a levegő-víz hőszivattyúk elemzésébe kezdenénk, tisztázzuk, hogy a fűtési rendszerek összehasonlításakor nem kihagyható szempont a beruházási és üzemviteli költségeken kívül a rendszer által eredményezett komfort szintje, és az, hogy hőtermelőnk beleillik-e egy olyan rendszerbe, amelyet hosszútávon elfogadhatónak, fenntarthatónak gondolunk, mivel épületeink műszaki megoldásainál akár 20 évre előre tervezünk.

 • Felemás érzések

  Az idei esztendőre változtattunk jól megszokott rovatunkon; nem inkognitóban, hanem „nyílt sisakkal, rostély nélkül” keressük fel a gépész szaküzleteket, eláruljuk, kik vagyunk. Látogatásaink célja továbbra is az, hogy meggyőződjünk, mennyire felkészültek a boltok szakmailag, de most nem az egyszerű laikus vásárló szemszögéből közelítünk. Lássuk tehát, mire jutottunk.

 • CO-vészjelzés?

  Nem vesszük elég komolyan!

  Az utóbbi időkben ellátogattunk olyan helyszínekre, ahol megszólalt a szénmonoxid-vészjelző. Volt egy atmoszferikus kazánnal felszerelt belvárosi lakásunk, valamint egy cserépkályhát kiegészítő fűtésként üzemeltető vidéki házunk. Őket komolyan érdekelte, miért jelzett a készülék. Viszont most egy olyan esetet mutatunk be, ahol nem vették komolyan a riasztást, sőt, a megbízható készülékre fogták rá, hogy hibásan működik.

 • Egy méltatlanul háttérbe szorult gázféleség: a biogáz

  Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXIV.

  Napjaink gazdasági életére igen sokféle, egymással is ellentétes körülmény van hatással. Minden szempontnak egyszerre és egyformán megfelelő termék nincs az energiapiacon sem, de van Magyarországon egy méltatlanul háttérbe szorult energiahordozó – a biogáz –, amely az összes gázféleség közül az egyetlen megújuló.

 • A fluortartalmú gázok használata tovább csökken Európában

  HKL

  Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a fluorozott gázok (f-gázok) termelése, importja és exportja tovább csökkent az Európai Unió területén. A globális felmelegedés enyhítésére elengedhetetlen, hogy az ipar még nagyobb erőfeszítéseket tegyen az f-gázok kibocsátásának mérséklésére, ezért a jövőben újabb szigorításokkal kell számolnia a hűtő- és fűtőberendezések gyártóinak, forgalmazóinak, szerelőinek.

 • Magyar találmány

  HKL

  ami megoldhatja a világ nagyvárosainak szmog-gondjait

  A motorizált világ, a folyamatosan növekvő energiaszükséglet, a gyáróriások folyamatosan szennyezik a föld légkörét. Mára kialakultak olyan nagyvárosok, melyekben a szmog szinte folyamatosan eltakarja a napot, a lakók pedig nem jutnak friss levegőhöz. Az atmoszféra problémáit éppen ezért mihamarabb orvosolni kell.

 • Változások a hűtős képesítésekben és a képzésekben

  HKL

  A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó 60/2016. NFM rendelet 2017. január 1-jén lépett hatályba. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) szerint az új szabályozás átláthatóbb, a jelentkezés mechanizmusa könnyebb, mely mögött rendezett szakmai előképzettségi struktúra áll. Hogy ez valóban így van-e, arról leginkább a szakma tud majd beszámolni a gyakorlati tapasztalatok után.

 • Füstelszívó axiálventilátorok

  HKL

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Tűzvédelmi ventilátorok

  HKL

  kiválasztásának szempontjai

  Nagyobb építési beruházásoknál, vagy kicsi, de kiemelten védendő funkciójú épületeknél (bölcsőde, óvoda) előbb-utóbb találkozni fogunk olyan tűzvédelmi feladatokkal, amelyekhez ventilátorokat kell alkalmaznunk.

 • Ballonos mérések a sztratoszférában

  HKL

  Az űrkutatás az egyik legösszetettebb feladat a tudomány és technika területén. Hazánkban több kezdeményezés volt és van a kozmosz ismeretlen világának felfedezésére, az egyik ilyen a Simonyi Károly Szakkollégium égisze alatt működik, ahol Góczán Bence vezetésével egy megbízható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő ballonplatformot fejlesztenek. Az eszköz több kutatási terület mérőeszközeit lesz képes elküldeni a közeli űrbe, majd onnan adatokat továbbítani a Földre.

 • Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

  HKL

  Előző lapszámainkban beszéltünk már a légkezelők tisztításának fontosságáról, a konyhai zsíros levegővel dolgozó légkezelők szennyezettségéről. Ez alkalommal a jogszabályi hátteret figyelembe véve a gyakorlati tapasztalatokat, problémákat szeretnénk bemutatni. Takács Gábornak, a Magyar Uszodatechnikai Egyesület elnökének előadásából szemezgettünk.

 • Energia-megtakarítási lehetőségek

  HKL

  hűtős szemmel

  Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.

 • Mi az a BIM?

  HKL

  Manapság kevés téma kap annyi figyelmet az építőiparban, mint a Building Information Modeling (BIM). Gyakran használják ebben az összefüggésben német nyelvterületen az épületinformációs modell, a digitális épületmodell, a digitális tervezés és építés kifejezéseket is.

 • Egyedi berendezések építése

  HKL

  Egyre gyakrabban keresnek meg bennünket partnerek azzal az igénnyel, hogy maguk szeretnék megépíteni az ügyfeleik által rendelt speciális kondenzátort, aggregátot, csoportaggregátot vagy folyadékhűtő berendezést. Ennek elsődlegesen anyagi, másrészt szállítási határidőt érintő okai vannak.

 • Egyre több klíma, egyre több VRF

  HKL

  A statisztikák szerint a klíma- és hűtőberendezések forgalma globálisan évről évre kb. tíz százalékkal bővül. ezen belül is a VRF berendezések még nagyobb ütemet diktálnak.