Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. március

Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

Henszelmann Imre |  2837

2017 januárjának dermesztő hidegében a legújabb népvándoroltatás szerencsétlen oldalán menetelő tagjai, akik melegebb éghajlathoz szoktak, vasúti talpfákkal tüzelnek az elhagyott szabadkai téglagyár csarnokaiban. A világot is talán, de az Európát bejáró képsorok láttán több lehetőség juthat eszünkbe: fűtött szállóhelyekről való gondoskodás, vagy fűtött szállítóeszközökön biztosítani az előre vagy visszautaztatást – kinek milyen szándéka és papírja van. Ez utóbbinak eldöntését fűtött irodák dolgozói végzik.

Gyűjtőkémények külföldön

Gyűjtőkémények külföldön

 7621

A nyitott rendszerű gyűjtőkémények (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért turbós gyűjtőkémények) problémája nem régi keletű, az energiahatékonysági rendelet hatálybalépése óta létezik, mely szerint lényegében csak a kondenzációs gázkazánok felelnek meg a követelményeknek, így turbós kazánok 2016. július 1. óta nem, nyílt égésterűek pedig csak bizonyos esetekben telepíthetők.

ecoTEC pure

ecoTEC pure

Az igazi nagyság a teljesítményben nyilvánul meg

Fördős Norbert |  7637
1

Az Európai Unió 2015. szeptember 26-tól életbe lépett döntése után, amely deklarálja, hogy tilos forgalomba helyezni a legtöbb hagyományos működésű hőtermelőt, növeli a keresletet azon kondenzációs készülékek irányába, amelyek alapvető fűtési és HMV készítési követelményeket teljesítenek.

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

Bokor András |  2663

Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

Az osztó-gyűjtők erdejében

Az osztó-gyűjtők erdejében

Kubinyi Antal |  9292

Vegyünk egy megfelelően nagy átmérőjű csövet, az egyik végét zárjuk le, a másik végén vagy az oldalán a betáplálás, miközben az oldalán kialakítjuk a megfelelő számú csőcsatlakozást. Ennyi lenne? Ugye nem? Bár használati hideg és meleg vizes rendszereknél elegendő lehet egy ehhez hasonlóan egyszerű kialakítás, a fűtési rendszereknél ennél jóval többet várunk/várhatunk el ezektől a szerelvényektől.

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

Bajor Ervin |  5050

Közel harminc éve, egy patinás, budapesti luxusszálloda felújítása után történt, hogy penetráns csatornaszag kezdett terjengeni a földszinti, vadonatúj konyhaüzemben. Mint mindig, először engem, a tervezőt riasztottak. Általában nem könnyű megállapítani a bűz forrását. Hamarosan rájöttem, mi is lehet a probléma.

Épületgépészeti kalandpark és Forma-1

Épületgépészeti kalandpark és Forma-1

a Hungarothermen

Támogatott cikk |  1525

A VGF szaklap előző lapszámában beszámoltunk az „Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztal” munkacsoportjai eredményeiről, illetve hogy milyen irányba próbáljuk mozdítani szakma sorsát. Az alábbi pontokban látunk kibontakozási lehetőséget: Az épületgépészet társadalmi megbecsülésének elősegítése. Az általános iskolai pályaválasztás épületgépészet felé orientálása. Az épületgépészeti nappali szakképzés minőségének javítása. A szakemberek pályán tartása.

Amit a földgázfogyasztókról tudni érdemes II.

Amit a földgázfogyasztókról tudni érdemes II.

Szilágyi Zsombor |  1123

2015 végén 214 ezer nem lakossági földgázfogyasztó volt az országban. Ebből 196 ezer fogyasztó a háztartásokhoz nagyon hasonló célra és mennyiségben használt földgázt; kis vállalkozások, hivatalok, intézmények. 2015-ben bekapcsoltak 5000 új, nem háztartási fogyasztót, és visszakapcsoltak 7000 korábban kikapcsoltat. 2015-ben is a nem háztartási fogyasztók mintegy 30%-a megszűnt, és ugyanebben az évben szinte ugyanennyi új fogyasztó is jelentkezett. A számok mögött a cégnévváltozás a leggyakoribb.

Rozsdamentes és saválló bordáscső

Rozsdamentes és saválló bordáscső

az épületgépészetben

Dávid Sándor |  6349
1 5 (1)

A nemesacél bizonyítottan az egyik legellenállóbb anyag a külső időjárási és vegyi behatásokkal szemben. A rozsdamentes vagy saválló acélból készült, kézzel hajlítható víz-, gáz- és szolárcsövek is ebből az anyagból készülnek, annak érdekében, hogy a szakszerű beépítés után évtizedekig problémamentesen üzemeljenek.

Kell a tervező!

Kell a tervező!

 10 722

Olvasónk fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy nézzük meg rajzát, és jelezzük, hol hibádzik. Mi ennél kicsit összetettebbnek láttuk a problémát, így elküldtük a rajzot egy tervező kollégának.

Szinte teltházas már a Construma csokor

Szinte teltházas már a Construma csokor

Támogatott cikk |  1026

A kétévente megrendezésre kerülő Hungarotherm kiállítás, az épületgépészeti szakma csúcsrendezvénye a Construma otthonteremtési kiállítási csokor részeként idén április 5-9. között kerül megrendezésre. A kiállítási csokorra érezhetően élénkebb az érdeklődés, mint korábban; a januári jelentkezési határidőt követően a csokor kiállításai szinte mind teltházasak.

Berobbanunk a köztudatba III.

Berobbanunk a köztudatba III.

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek: Gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

Rátai Attila |  935

Ahogy ígértem, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Sok érdekes dologgal fogunk találkozni, többek között azzal, hogy rádióhullámmal nem csak távirányítót használva lehet robbantani.

Kb. 7 kW-os kültéri monoblokk levegő-víz hőszivattyúk

Kb. 7 kW-os kültéri monoblokk levegő-víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

 2257

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Levegő-víz hőszivattyú

Levegő-víz hőszivattyú

Zalai Norbert |  18 426
1 5 (1)

Mielőtt a levegő-víz hőszivattyúk elemzésébe kezdenénk, tisztázzuk, hogy a fűtési rendszerek összehasonlításakor nem kihagyható szempont a beruházási és üzemviteli költségeken kívül a rendszer által eredményezett komfort szintje, és az, hogy hőtermelőnk beleillik-e egy olyan rendszerbe, amelyet hosszútávon elfogadhatónak, fenntarthatónak gondolunk, mivel épületeink műszaki megoldásainál akár 20 évre előre tervezünk.

Felemás érzések

Felemás érzések

Lantos Tivadar Veresegyházi Béla |  7419

Az idei esztendőre változtattunk jól megszokott rovatunkon; nem inkognitóban, hanem „nyílt sisakkal, rostély nélkül” keressük fel a gépész szaküzleteket, eláruljuk, kik vagyunk. Látogatásaink célja továbbra is az, hogy meggyőződjünk, mennyire felkészültek a boltok szakmailag, de most nem az egyszerű laikus vásárló szemszögéből közelítünk. Lássuk tehát, mire jutottunk.

CO-vészjelzés?

CO-vészjelzés?

Nem vesszük elég komolyan!

Lantos Tivadar |  7415

Az utóbbi időkben ellátogattunk olyan helyszínekre, ahol megszólalt a szénmonoxid-vészjelző. Volt egy atmoszferikus kazánnal felszerelt belvárosi lakásunk, valamint egy cserépkályhát kiegészítő fűtésként üzemeltető vidéki házunk. Őket komolyan érdekelte, miért jelzett a készülék. Viszont most egy olyan esetet mutatunk be, ahol nem vették komolyan a riasztást, sőt, a megbízható készülékre fogták rá, hogy hibásan működik.

Egy méltatlanul háttérbe szorult gázféleség: a biogáz

Egy méltatlanul háttérbe szorult gázféleség: a biogáz

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXIV.

Dobai Gábor |  1064

Napjaink gazdasági életére igen sokféle, egymással is ellentétes körülmény van hatással. Minden szempontnak egyszerre és egyformán megfelelő termék nincs az energiapiacon sem, de van Magyarországon egy méltatlanul háttérbe szorult energiahordozó – a biogáz –, amely az összes gázféleség közül az egyetlen megújuló.

A fluortartalmú gázok használata tovább csökken Európában

A fluortartalmú gázok használata tovább csökken Európában

 894

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a fluorozott gázok (f-gázok) termelése, importja és exportja tovább csökkent az Európai Unió területén. A globális felmelegedés enyhítésére elengedhetetlen, hogy az ipar még nagyobb erőfeszítéseket tegyen az f-gázok kibocsátásának mérséklésére, ezért a jövőben újabb szigorításokkal kell számolnia a hűtő- és fűtőberendezések gyártóinak, forgalmazóinak, szerelőinek.

Magyar találmány

Magyar találmány

ami megoldhatja a világ nagyvárosainak szmog-gondjait

Szabó Sándor |  8785

A motorizált világ, a folyamatosan növekvő energiaszükséglet, a gyáróriások folyamatosan szennyezik a föld légkörét. Mára kialakultak olyan nagyvárosok, melyekben a szmog szinte folyamatosan eltakarja a napot, a lakók pedig nem jutnak friss levegőhöz. Az atmoszféra problémáit éppen ezért mihamarabb orvosolni kell.

Változások a hűtős képesítésekben és a képzésekben

Változások a hűtős képesítésekben és a képzésekben

 2084

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó 60/2016. NFM rendelet 2017. január 1-jén lépett hatályba. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) szerint az új szabályozás átláthatóbb, a jelentkezés mechanizmusa könnyebb, mely mögött rendezett szakmai előképzettségi struktúra áll. Hogy ez valóban így van-e, arról leginkább a szakma tud majd beszámolni a gyakorlati tapasztalatok után.

Füstelszívó axiálventilátorok

Füstelszívó axiálventilátorok

Áttekintő táblázat

 7140

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Tűzvédelmi ventilátorok

Tűzvédelmi ventilátorok

kiválasztásának szempontjai

Kovács István |  7493

Nagyobb építési beruházásoknál, vagy kicsi, de kiemelten védendő funkciójú épületeknél (bölcsőde, óvoda) előbb-utóbb találkozni fogunk olyan tűzvédelmi feladatokkal, amelyekhez ventilátorokat kell alkalmaznunk.

Ballonos mérések a sztratoszférában

Ballonos mérések a sztratoszférában

Lantos Tivadar |  799

Az űrkutatás az egyik legösszetettebb feladat a tudomány és technika területén. Hazánkban több kezdeményezés volt és van a kozmosz ismeretlen világának felfedezésére, az egyik ilyen a Simonyi Károly Szakkollégium égisze alatt működik, ahol Góczán Bence vezetésével egy megbízható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő ballonplatformot fejlesztenek. Az eszköz több kutatási terület mérőeszközeit lesz képes elküldeni a közeli űrbe, majd onnan adatokat továbbítani a Földre.

Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

Lantos Tivadar |  1669
1

Előző lapszámainkban beszéltünk már a légkezelők tisztításának fontosságáról, a konyhai zsíros levegővel dolgozó légkezelők szennyezettségéről. Ez alkalommal a jogszabályi hátteret figyelembe véve a gyakorlati tapasztalatokat, problémákat szeretnénk bemutatni. Takács Gábornak, a Magyar Uszodatechnikai Egyesület elnökének előadásából szemezgettünk.

Mi az a BIM?

Mi az a BIM?

Kulcsár Zoltán |  12 142

Manapság kevés téma kap annyi figyelmet az építőiparban, mint a Building Information Modeling (BIM). Gyakran használják ebben az összefüggésben német nyelvterületen az épületinformációs modell, a digitális épületmodell, a digitális tervezés és építés kifejezéseket is.

Egyedi berendezések építése

Egyedi berendezések építése

Csizmazia Gábor |  7117

Egyre gyakrabban keresnek meg bennünket partnerek azzal az igénnyel, hogy maguk szeretnék megépíteni az ügyfeleik által rendelt speciális kondenzátort, aggregátot, csoportaggregátot vagy folyadékhűtő berendezést. Ennek elsődlegesen anyagi, másrészt szállítási határidőt érintő okai vannak.

Egyre több klíma, egyre több VRF

Egyre több klíma, egyre több VRF

 2120

A statisztikák szerint a klíma- és hűtőberendezések forgalma globálisan évről évre kb. tíz százalékkal bővül. ezen belül is a VRF berendezések még nagyobb ütemet diktálnak.