Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetTanulságos történetek

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

2017/3. lapszám | Bokor András |  2873 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Húzzuk le a vállalkozót!

Tanulságos történetünk ez alkalommal arra világít rá, hogy a vállalkozót, kivitelezőt még akkor is perelhetik, ha munkáját kifogástalanul és tisztességesen végzi el. Nem kell más hozzá, mint egy eléggé pénzéhes beruházó, és egy „jó” ügyvéd, aki kellően képes feltüzelni ügyfelét a perre. Soha nem nyugodhatnak meg a vállalkozók, mert nem tudni, hogy egy fáradságos, kellően kimerítő munka végén „miért fogják elővenni”. A „Vajon ki fognak-e fizetni?” után talán ez a második leggyakoribb kérdés.

Egy budapesti irodaház építési munkálatainak végeztével a megbízó valamiért úgy gondolta, hogy olcsóbban is tudott volna építkezni. Nem hagyta nyugodni a kétely – no meg a könnyű pénzszerzés lehetősége –, hogy túlszámlázott a kivitelező. Ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy az építkezés befejezése után egy évvel ellenajánlatokat kért más vállalkozóktól. Egy másik kivitelező azt állította, hogy ugyanazt a munkát 50 millió forinttal olcsóbban elvégezte volna, de nem dolgozott ki tételes árajánlatot véleménye igazolására. Itt azért sejthetjük, hogy van némi turpisság, hiszen a vállalkozó mondhatja azt is magában: „Nem hozzám hoztad a munkát, bemondok egy tetszőleges összeget, csak hogy bosszantsalak!” (No meg hogy a konkurencián is üssek egyet.)

Perből él a taláros testület

Az építkezés megkezdése előtt megversenyeztették a munkát, a kivitelezők kézhez kapták a terveket, költségvetési kiírást. Ennek megfelelően árazták be a kivitelezést, majd a beruházó ezekből az ajánlatokból választotta ki a legkedvezőbbet, aminek adója végül is megépíthette az irodaház gépészetét. Most ezt a legolcsóbb kivitelezőt is a bíróság elé citálják, és próbálnak tőle 50 millió forintot visszaperelni.

A cikk még 5 445 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András