Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

2017/3. lapszám | Bokor András |  2663 |

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Húzzuk le a vállalkozót!

Tanulságos történetünk ez alkalommal arra világít rá, hogy a vállalkozót, kivitelezőt még akkor is perelhetik, ha munkáját kifogástalanul és tisztességesen végzi el. Nem kell más hozzá, mint egy eléggé pénzéhes beruházó, és egy „jó” ügyvéd, aki kellően képes feltüzelni ügyfelét a perre. Soha nem nyugodhatnak meg a vállalkozók, mert nem tudni, hogy egy fáradságos, kellően kimerítő munka végén „miért fogják elővenni”. A „Vajon ki fognak-e fizetni?” után talán ez a második leggyakoribb kérdés.

Egy budapesti irodaház építési munkálatainak végeztével a megbízó valamiért úgy gondolta, hogy olcsóbban is tudott volna építkezni. Nem hagyta nyugodni a kétely – no meg a könnyű pénzszerzés lehetősége –, hogy túlszámlázott a kivitelező. Ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy az építkezés befejezése után egy évvel ellenajánlatokat kért más vállalkozóktól. Egy másik kivitelező azt állította, hogy ugyanazt a munkát 50 millió forinttal olcsóbban elvégezte volna, de nem dolgozott ki tételes árajánlatot véleménye igazolására. Itt azért sejthetjük, hogy van némi turpisság, hiszen a vállalkozó mondhatja azt is magában: „Nem hozzám hoztad a munkát, bemondok egy tetszőleges összeget, csak hogy bosszantsalak!” (No meg hogy a konkurencián is üssek egyet.)

Perből él a taláros testület

Az építkezés megkezdése előtt megversenyeztették a munkát, a kivitelezők kézhez kapták a terveket, költségvetési kiírást. Ennek megfelelően árazták be a kivitelezést, majd a beruházó ezekből az ajánlatokból választotta ki a legkedvezőbbet, aminek adója végül is megépíthette az irodaház gépészetét. Most ezt a legolcsóbb kivitelezőt is a bíróság elé citálják, és próbálnak tőle 50 millió forintot visszaperelni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András