VGF&HKL szaklap

A fluortartalmú gázok használata tovább csökken Európában

2017. március 5. | VGF&HKL online |  649 | |

A fluortartalmú gázok használata tovább csökken Európában

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a fluorozott gázok (f-gázok) termelése, importja és exportja tovább csökkent az Európai Unió területén. A globális felmelegedés enyhítésére elengedhetetlen, hogy az ipar még nagyobb erőfeszítéseket tegyen az f-gázok kibocsátásának mérséklésére, ezért a jövőben újabb szigorításokkal kell számolnia a hűtő- és fűtőberendezések gyártóinak, forgalmazóinak, szerelőinek.

Az EEA jelentése szerint a fluortartalmú üvegházhatású gázok felhasználásának mennyisége 2015 óta csökkenő tendenciát mutat, és 2030-ra kétharmada lesz a 2010-es szintnek. Az F-gázok aránya az EU-n belül a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok közül 3%. Jelentős csökkenést azzal szeretnének elérni az európai döntéshozók, hogy fokozatosan vezetnék ki a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) értékesítését az EU piacáról, 2030-ra akár a kezdeti szint 20 százalékkal való csökkentése árán. Továbbá megtiltanák a magas globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező gázok használatát.

Szám szerint mit jelent mindez?

  • Az F-gázok előállítása 5%-kal csökkent CO2-egyenértékben az EU-ban 2016-ban.
  • Az F-gáz-import az EU területére mintegy 40%-kal csökkent tömeg- és CO2-egyenértékben számítva egyaránt (2014-ben ebben a tekintetben még kiugróan magas értékekkel számoltak).
  • Az EU exportja az F-gázok tömegének tekintetében 2%-kal csökkent, CO2-egyenérték tekintetében pedig 1%-kal, szemben a 2015-ös évvel, amikor az export még 18%-kal nőtt.
  • Az F-gáz-készletek az EU-ban mintegy 24%-os csökkenést mutatnak (tömeg- és CO2-egyenérték tekintetében egyaránt).

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

Európa