Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Magyar találmány

ami megoldhatja a világ nagyvárosainak szmog-gondjait

2017/3. lapszám | Szabó Sándor |  8964 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyar találmány

A motorizált világ, a folyamatosan növekvő energiaszükséglet, a gyáróriások folyamatosan szennyezik a föld légkörét. Mára kialakultak olyan nagyvárosok, melyekben a szmog szinte folyamatosan eltakarja a napot, a lakók pedig nem jutnak friss levegőhöz. Az atmoszféra problémáit éppen ezért mihamarabb orvosolni kell.

A Miskolci Egyetem tudósai korszakalkotó berendezéssel álltak elő, amely megoldást jelenthet a szennyezőanyagok megkötésére. Újabb magyar tudományos szenzáció.

Városokat eltakaró füstfüggöny

A szmog kifejezés egy angol szóösszetétel eredménye, amely a füst (smoke) és a köd (fog) szavakból alakult ki. A kifejezés eredete nem véletlen. Hatvan évvel ezelőtt, 1952-ben borsóleves-színű, az orrot és szemet csípő, szénfüstös levegő ülte meg London utcáit, amelyben csak méterekre lehetett látni. A nagyváros életét teljesen megbénította a kialakult légkör, az autók nem jártak, még a gyermekeket sem engedték a szülők iskolába, mert az óriási füstben eltévedtek volna.

A szmog kialakulásához több tényező is hozzájárult; a legnagyobb problémát a háztartások kályhái okozták, hiszen a hideg időjárás miatt több szenet használtak fel, méghozzá az olcsóbb, nagyobb kén-dioxid-tartalmú fajtából, sőt London külvárosában több széntüzelésű erőmű is üzemelt akkoriban. A levegő minőségét tovább rontotta a járművek kipufogógáza (a villamosokat több vonalon ekkoriban váltották fel a dízelüzemű buszok), és a La Manche csatorna felől is nagy mennyiségű szennyezett levegő érkezett.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szmog