VGF&HKL szaklap

Magyar találmány

ami megoldhatja a világ nagyvárosainak szmog-gondjait

2017/3. lapszám | Szabó Sándor |  2085 | |

Magyar találmány

A motorizált világ, a folyamatosan növekvő energiaszükséglet, a gyáróriások folyamatosan szennyezik a föld légkörét. Mára kialakultak olyan nagyvárosok, melyekben a szmog szinte folyamatosan eltakarja a napot, a lakók pedig nem jutnak friss levegőhöz. Az atmoszféra problémáit éppen ezért mihamarabb orvosolni kell.

A Miskolci Egyetem tudósai korszakalkotó berendezéssel álltak elő, amely megoldást jelenthet a szennyezőanyagok megkötésére. Újabb magyar tudományos szenzáció.

Városokat eltakaró füstfüggöny

A szmog kifejezés egy angol szóösszetétel eredménye, amely a füst (smoke) és a köd (fog) szavakból alakult ki. A kifejezés eredete nem véletlen. Hatvan évvel ezelőtt, 1952-ben borsóleves-színű, az orrot és szemet csípő, szénfüstös levegő ülte meg London utcáit, amelyben csak méterekre lehetett látni. A nagyváros életét teljesen megbénította a kialakult légkör, az autók nem jártak, még a gyermekeket sem engedték a szülők iskolába, mert az óriási füstben eltévedtek volna.

A szmog kialakulásához több tényező is hozzájárult; a legnagyobb problémát a háztartások kályhái okozták, hiszen a hideg időjárás miatt több szenet használtak fel, méghozzá az olcsóbb, nagyobb kén-dioxid-tartalmú fajtából, sőt London külvárosában több széntüzelésű erőmű is üzemelt akkoriban. A levegő minőségét tovább rontotta a járművek kipufogógáza (a villamosokat több vonalon ekkoriban váltották fel a dízelüzemű buszok), és a La Manche csatorna felől is nagy mennyiségű szennyezett levegő érkezett.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szmog