Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szabó Sándor

 29 127 | |

 Szabó Sándor

Az Arany János Szakközépiskolában kezdte épületgépészeti tanulmányait, majd technikusi bizonyítványt szerzett és folyamatosan továbbképezte magát a hegesztéstechnikától a gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálatig. Több mint 20 éve vállalkozóként dolgozik, főként gázkészülékjavítás területén. Jelenleg a BTGSZ Kft. (Budapestgázszerviz) tulajdonosa, aminek fő profilja gázkészülék-alkatrészek forgalmazása és internetes webáruház üzemeltetése, ahol a több száz termék közül a füstgázelemző műszerek forgalmazására nagy hangsúlyt fektetnek. Ezzel párhuzamosan, vállalkozóként gázkészülék-szervizesként is dolgozik és ír szaklapokba, a saját tapasztalatairól és amivel az életben találkozik.

Szabó Sándor cikkei

27 cikk. Lapozó:

Szabó Sándor

Veszélyes spórolás

2020. június 4. |  8028
Társszerző: Lantos Tivadar

Bizonyos jelek alapján arra lehet következtetni, hogy megszaporodtak a házi, csináld magad jellegű javítások, karbantartások az épületgépészetben. Talán nem szükséges hosszabban ecsetelni, hogy ennek milyen veszélyei vannak, főként, ha gázkészülékekbe piszkálnak bele a laikus, internetes oktatóvideókból tanuló tulajdonosok.

Szabó Sándor

Lakásvásárlás és gépészet

2020. május 7. |  7386
Társszerző: Lantos Tivadar

Ritka az olyan ingatlanvásárló, aki szakembert visz magával, mielőtt megvásárolná a kiszemelt ingatlant. Pedig a gépészet hibái rejtve maradnak, feltárásukhoz műszeres vizsgálat, például hőkamera vagy füstgázelemző készülék szükséges. Ilyenkor jól jön egy épületgépész vagy energetikus.

Szabó Sándor

Megindult a házi barkács

2020. május 6. |  5113
Társszerző: Lantos Tivadar

Egyre-másra kapunk gázszerelőktől olyan visszajelzéseket, hogy a „Maradj otthon!” kampány átcsapott „Szerelj otthon!” kampányba. Az otthonlét, a nehezebb anyagi körülmények arra késztetnek sokakat, hogy gázkészüléke körüli teendőit saját kezébe vegye. Jól van ez így?

Szabó Sándor

A gépészet hibája mindig utólag derül ki

2020. március 18. |  3665

Régi lakások vásárlásánál, vagy akár egy új építésű ingatlannál csak a napi használat során derül fény arra, hogy a ház gépészetével, villamos szerelésével problémák vannak. A gépész, illetve a villanyszerelő akkor végzett jó munkát, ha évtizedekig láthatatlan marad – szokták volt mondani.

Szabó Sándor

A hideg előhozza a hibákat

2020. január 9. |  7525
Társszerző: Lantos Tivadar

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Szabó Sándor

Résen kell lennie a gázszerelőnek!

Nagyon fontos tisztázni, mi számít karbantartásnak és mi javításnak

2019. december 2. |  976
Társszerző: Lantos Tivadar
2 4 (2)

A gázkészülék-javítás összetett szakma, amely széles körű figyelmet igényel. Fokozottan veszélyessé és a laikusok szerint félelmetessé teszi a munkavégzést a tűz és robbanásveszélyes földgáz, valamint a szén-monoxid égéstermék. Mégis sokan próbálkoznak különböző trükkökkel a szerelőknél, hogy megtévesszék őket, és karbantartásnak álcázott hibajavítást csikarjanak ki a mesterektől.

Szabó Sándor

Résen kell lennie a gázszerelőnek!

A megrendelők is becsaphatnak!

2019. október 24. |  4305

A gázkészülék-javítás összetett szakma, amely széleskörű figyelmet igényel. Fokozottan veszélyessé, és a laikusok szerint félelmetessé teszi a munkavégzést a tűz és robbanásveszélyes földgáz, valamint a szénmonoxid-égéstermék. Mégis sokan próbálkoznak különböző trükkökkel a szerelőknél, hogy megtévesszék őket, és karbantartásnak álcázott hibajavítást csikarjanak ki a mesterektől.

Szabó Sándor

Mérni pedig muszáj!

2019. szeptember 18. |  2016
Társszerző: Lantos Tivadar

Legalábbis néha, ha nem tudok rájönni a probléma forrására. A mérés sem segít minden esetben, de sokkal közelebb visz a megoldáshoz. Mit tud mérni egy gázszerelő? Sok mindent. Hőmérsékletet, nyomást, füstgázösszetételt stb. Maradjunk ez utóbbinál.

Szabó Sándor

Szerelő vagy, frissítsd a tudásod!

2019. szeptember 4. |  2823
Társszerző: Lantos Tivadar

A gázszerelő szakmában nagy hangsúlyt kell fektetni az utánképzésre. A gázkészülékek folyamatos változása, fejlődése új kihívások elé állítják a szerelőket. Elsősorban a gyártók szakmai képzései a mérvadók, ahol részletes információt kaphatnak a szakemberek a készülékek üzembe helyezéséről, karbantartásáról, javításáról. Sőt az esetleges típushibákról is.

Szabó Sándor

Vitaindító kazáncserékhez

2019. július 31. |  7285
Társszerző: Lantos Tivadar Fazakas Miklós

A nyár közepe a készülékcserék időszaka. A tulajdonosok javarészt ilyenkor döntik el, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezen felül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Szabó Sándor

Hamarosan indul a gázkészülék-karbantartási szezon

2019. július 17. |  3823

Megkezdődött a nyári karbantartási szezon. Hirdetnek a szerelők, némelyik ingyen kiszállást emleget, sőt, nyugdíjas kedvezménnyel, diákkedvezménnyel is találkoztunk már. De számtalan olyan megrendelő is van, aki karbantartás címén akarja készülékét javíttatni. A félreértések elkerülése végett a munkával kapcsolatos tudnivalókat előre tisztázni kell!

Szabó Sándor

Aranytojást tojó kazán

2019. június 4. |  7510
2 5 (1)

Viszonylag jó üzletnek számít használt gázkészülékek alkatrészeivel kereskedni. Nem is csoda, hiszen a gázkazán-tulajdonosok igyekeznek régi készülékeiket minél hosszabb ideig életben tartani. Azonban a több 10 éves berendezésekhez a legtöbbször már utángyártott alkatrészt sem lehet kapni. Marad tehát a „bontó”. De mennyit is lehet kiárulni egy lecserélt kazánból? Ennek jártunk utána.

Szabó Sándor

Glikol az ivóvízhálózatban?

2019. május 7. |  10 138
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Érdekes, ám életveszélyes jelenséget volt alkalmunk megfigyelni egy családi ház vízhálózatán. A melegvíz-csapot megnyitva, abból erősen habzó, kellemetlen szagú víz áramlott ki. A habzás csak igen rövid ideig tartott, ám a szúrós szag hosszan megmaradt. A kérdés, vajon mi okozhatta a problémát?

Szabó Sándor

A lakásáfa-változás hatása az épületgépészetre

2019. február 2. |  801

A 2018-as év végén sokakat foglalkoztatott, miként dönt a Parlament az ötszázalékos lakásáfával kapcsolatban. Megannyi fordulat után november közepén az Országgyűlés végül elfogadta az új adócsomagot, és korlátok közt, de maradt a kedvezményes adókulcs az új lakásokra. Szétszálazzuk a történetet és a szektor szereplőinek segítségével megvizsgáljuk, hogy a döntés milyen hatást gyakorolt az épületgépészetre.

Szabó Sándor

Konvektorok a háztartásban

2018. december 18. |  8274
Társszerző: Lantos Tivadar

A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám tízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körül mozog. Nézzük meg közelebbről – szerelői szemmel –, mi is a helyzet ma a konvektorok háza táján.

Szabó Sándor

Hőcserélők savazása

2018. november 20. |  14 399
Társszerző: Lantos Tivadar
3 1 5 (3)

Elsősorban a kemény vízzel rendelkező területeken fordul elő, hogy a kombi gázkazán néhány év működés után nem képes a megfelelő minőségű és mennyiségű HMV-szolgáltatásra. Az esetek többségében a lemezes hőcserélő okozza a problémát, bár sok szerelő nem gondol erre.

Szabó Sándor

Csak szabályosan!

Papírok nélkül nincs garancia

2018. szeptember 19. |  9595
Társszerző: Lantos Tivadar

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában elvész a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a kettő, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

Szabó Sándor

Karbantartás

Még a szezon előtt érdemes!

2018. június 9. |  8284

A gázkazánok felhasználói legtöbbször az utolsó pillanatra halasztják készülékeik karbantartását. A szerelőknek, szervizeseknek nyáron alig akad munkájuk, azonban augusztus 20-tól egy csapásra megváltozik a helyzet. Aki ősszel akarja elvégeztetni a karbantartást, azt kockáztatja, hogy nem talál szerelőt erre a feladatra.

Szabó Sándor

Hőszigetelés és parapetes konvektor

2018. május 9. |  5426
1 4 (1)

Manapság egyre több lakóépület homlokzata újul meg, hőszigetelést, új vakolatot kap. Miközben a falazat vastagsága 10–30 centiméterrel növekszik, aközben a régi parapetes konvektorok égéstermék elvezetői a helyükön maradnak, nem hosszabbítják meg őket. Ezért gyakran találkozunk a vakolatba süllyesztett szélfogó rácsokkal, melyek sem esztétikailag, sem tüzeléstechnikailag nem állják meg a helyüket. Sőt, tűzveszélyesek is lehetnek.

Szabó Sándor

Kazánok evolúciója

2018. április 18. |  11 360

A gázkazánok technológiája az elmúlt évtizedek során jelentős mértékben átalakult. Nemcsak a szerkezetükben, de vezérlésükben is mások lettek, a mechanikus alkatrészeket felváltották az elektronikusak. Vajon változott az élettartamuk, javíthatóságuk is? Lapunk erre a kérdésre kereste a választ.

27 cikk. Lapozó: