Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fazakas Miklós

 9056 | |

 Fazakas Miklós

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán 1981-ben szerzett oklevelet. Gázkészülékek fejlesztésével foglalkozik. 1983-tól vesz részt a gázkészülék szabványok kidolgozásában. A Magyar Szabványügyi Testület „Gázkészülékek” Nemzeti Szabványosító Műszaki Bizottság elnöke. Tagja a „Gázkazánok”, az „Egyedi gázfűtő-készülékek”, a „Vizsgálógázok, készülék kategóriák, vizsgálónyomások” elnevezésű európai szabványosító műszaki bizottságoknak, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete elnökségnek és a Kéményjobbítók Országos Szövetségének. Számos szakmai cikk szerzője, lapunkban is számos cikket publikált.

Fazakas Miklós cikkei

Fazakas Miklós

Vitaindító kazáncserékhez

2019. július 31. |  7288
Társszerző: Lantos Tivadar Szabó Sándor

A nyár közepe a készülékcserék időszaka. A tulajdonosok javarészt ilyenkor döntik el, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezen felül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Fazakas Miklós

Gázkonvektorok telepítése

Tegyünk rendet a fejekben!

2019. július 3. |  9175
1 5 (1)

Hagyományos, ErP-s, „A” osztályú, zárt égésterű, kéménybe kötendő? Ebben a kérdéskörben sok a tévhit és a bizonytalanság, még az épületgépészek körében is. Gyakori, hogy a gázkazánokra érvényes szabályokat automatikusan a gázkonvektorokra is alkalmazzák, hibásan. A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük csokorba.

Fazakas Miklós

C6 típusú gázfogyasztó készülékek

Gázfogyasztó készülékek és égéstermék-elvezetők I.

2019. június 4. |  1779
1

A C5 típusú és a túlnyomással üzemelő gyűjtő vagy központi (közös) égéstermék-elvezetőkhöz csatlakoztatható gázfogyasztó készülék elrendezésének megfelelően telepített C6 típusú gázfogyasztó készülékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy a gázfogyasztó készülék legkisebb teljesítménye vagy készenléti állapotában se zavarja a készülék működését az égési levegő beszívására szolgáló nyílása és az égéstermék-kivezetésre szolgáló nyílása között külső hatásra fellépő túlnyomás.

Fazakas Miklós

Gázminőség és gázfogyasztók

2019. február 2. |  9102
2 3 (2)

Sokszor hallani olyan véleményeket még a szakemberek körében is, hogy rossz minőségű a gáz, nem úgy ég, ahogyan kellene. Sőt, a különböző gázkészülékek működését is befolyásolja a földgáz összetétele. Ezt a kérdéskört járjuk alaposan körbe a gázipari szakember szemével.

Fazakas Miklós

Együtt-tanúsítás gépész szempontból II.

2018. május 9. |  940

Az együtt-tanúsítás kérdését körbejáró cikkünk múlt hónapban megjelent első részéből kiderült, hogy milyen szabványokat kell figyelembe venni a létesítési, kivitelezési munkák során. A folytatásban konkrétumokról, rendszerelemekről lesz szó, melyből megismerhetjük a kéményáramkörök tulajdonságait, az égéstermék-elvezetők típusait.

Fazakas Miklós

Együtt-tanúsítás gépész szempontból I.

2018. április 10. |  939

A gázfogyasztó készülékek részét képező égéstermék-vezetők és levegőbevezetők kérdésköre fontos tényező, szinte állandóan a szakmai viták középpontjában áll. Nézzük át mély és átfogó szakmai szempontok szerint ezt a problémát – a jelentős terjedelem miatt két részben.

Fazakas Miklós

Hasznos segédlet gázkészülékek telepítéséhez

2017. július 7. |  1503

Már letölthető a gázfogyasztó készülékek telepítését, karbantartását és ellenőrzését megkönnyítő segédlet a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete honlapjáról (mgve.hu). Az ábrák – melyek közül néhányat mintaként cikkünkben is bemutatunk – hasznosak lehetnek mind a tervezők, mind a kivitelezők, illetve kéményseprők számára. Fazakas Miklós, a segédlet összeállítójának kommentárját olvashatjuk.

Fazakas Miklós

Értelmezés és MBSZ

2016. december 10. |  7396

A gázkészülék-szerelő és a kéményseprő-ipari szakterületek egyértelmű és egyszerű szétválasztása a GAD, illetve a CPR hatálya alá való tartozás elve alapján.

Fazakas Miklós

Egyre szigorodó ErP előírások

2016. november 12. |  1345

A gázkazánokra és gázüzemű vízmelegítőkre vonatkozó ErP előírások 2013-ban léptek hatályba. Az első időszakban (2015 második felétől, a hatálybalépéstől) a vonatkozó EU rendeleteknek való megfelelés feltétele a CE jel viselésére való jogosultság volt. 2015. szeptember 26-án a vonatkozó rendeleteknek egy szigorítási fokozata lépett hatályba, amely az energiahatékonysági címkézést és olyan minimális energiahatékonysági követelményeket írt elő, amelyek az akkor hatályos európai termékszabványok követelményeinél szigorúbb minimális energiahatékonysági követelményeket fogalmaztak meg.

Fazakas Miklós

Öt újabb, tüzelőberendezésekre vonatkozó ErP rendeletet hirdettek ki

2015. december 18. |  2904

A LOT1 és LOT2 termékcsoportba tartozó gázkazánokra és gázüzemű víz-melegítő készülékekre vonatkozó EU-előírásokat 2015. szeptember 26-tól már alkalmazni kell. Ebben a termékcsoportban a felállítási helyiség felé leadott hőt a szezonális hatásfok számítása során veszteségnek kell tekinteni.

Fazakas Miklós

Égéslevegő- és égéstermék-vezető szerkezetekről

2015. június 4. |  3497

Kezdjük a legfontosabbal, az akciótervvel, mert ez mindenkit érdekel és érint: Mit célszerű tenniük a gázkészülék-szervizeknek a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó törvénytervezet és az MBSZ várható változásaira való tekintettel, és mit érdemes megkövetelni az állampolgároknak a gázkészülék-szerviztől? A miértekről csak ezt követően beszéljünk.

A gázkonvektoros fűtés biztonsága

2013. szeptember 5. |  19 380
1

A gázkonvektorok biztonsági szempontból annyiban különböznek az ún. vizes készülékektől, hogy nincs bennük víz, így nem kell számolni azokkal a veszélyekkel, amelyek annak túlmelegedésével, felforrásával járhatnak. Ezért természetesen a gázkonvektorokba nem is kell beépíteni azokat a vízoldali biztonsági határolókat, amelyeket a vizes készülékekbe igen. A gázkonvektorok esetében az égéstermék hője a készülék zománcozott acéllemezből vagy öntött vasból készült hőcserélőjének falán keresztül, közvetlenül adódik át a fűtendő helyiségnek.