Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázminőség és gázfogyasztók

2019/1-2. lapszám | Fazakas Miklós |  591 |

Gázminőség és gázfogyasztók

Sokszor hallani olyan véleményeket még a szakemberek körében is, hogy rossz minőségű a gáz, nem úgy ég, ahogyan kellene. Sőt, a különböző gázkészülékek működését is befolyásolja a földgáz összetétele. Ezt a kérdéskört járjuk alaposan körbe a gázipari szakember szemével.

Miért van szükség földgázszolgáltatási szabványra?

Az eltérő mezőből kitermelt földgáz összetétele bizonyos mértékben eltérő. Ebből következően szükség van egy földgázszolgáltatási szabványra, hogy a szolgáltatott földgáz minősége meghatározott paraméterek között maradjon. A földgázosztály fogalma túl nagy összetétel-tartományt fed le ahhoz, hogy a gáz eltüzelésére optimálisan alkalmas gázfogyasztó készülékek legyenek tervezhetők, ezért a földgázosztályt csoportokra osztották. Magyarországon általában az Európában is leggyakrabban használt 2H csoportba tartozó földgázszolgáltatás van, amelynek vonatkoztatási gáza 100% metán. Regionálisan, és csak nálunk létezik a 2S csoportba tartozó földgázszolgáltatás, amelynek vonatkoztatási gáza, a metánon kívül, 14% CO2-t is tartalmaz. Egy hazai földgázszolgáltatási szabványban tehát definiálni kell, hogy milyen összetételű földgázok tartoznak a 2H és a 2S gázcsoportokba. Logikai alapon belátható, hogy csak abban az esetben válik garantálhatóvá a sorozatban gyártott gázfogyasztó készülékek megfelelő működése a használat során, ha a gáz minősége rögzített korlátok közé szorított, mert csak ebben az esetben ismertek a szolgáltatott gáznak azok a szélsőséges jellemzői, amelyek eltüzelésére a gázfogyasztó készülékeknek képesnek kell lennie. A gázminőségszabványban történő rögzítése annak érdekében is szükséges, hogy a földgázszolgáltatási szerződésekben egyetlen szabványos gázminőségre történő hivatkozással rendezhetők legyenek a műszaki kérdések.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A gyártói előírások szerinti üzembe helyezés fontossága

A fentiek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos, hogy dokumentált legyen a gázfogyasztó készülékek üzembe helyezése. Csak a legálisan üzembe helyezett készülékek körében határozható meg az, hogy szükség van-e valamilyen intézkedésre, változó eredetű földgázszolgáltatás bevezetése esetén.

Szabványok