Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gázminőség és gázfogyasztók

Fazakas Miklós |  9099
2 3 (2)

Sokszor hallani olyan véleményeket még a szakemberek körében is, hogy rossz minőségű a gáz, nem úgy ég, ahogyan kellene. Sőt, a különböző gázkészülékek működését is befolyásolja a földgáz összetétele. Ezt a kérdéskört járjuk alaposan körbe a gázipari szakember szemével.

A lakásáfa-változás hatása az épületgépészetre

Szabó Sándor |  801

A 2018-as év végén sokakat foglalkoztatott, miként dönt a Parlament az ötszázalékos lakásáfával kapcsolatban. Megannyi fordulat után november közepén az Országgyűlés végül elfogadta az új adócsomagot, és korlátok közt, de maradt a kedvezményes adókulcs az új lakásokra. Szétszálazzuk a történetet és a szektor szereplőinek segítségével megvizsgáljuk, hogy a döntés milyen hatást gyakorolt az épületgépészetre.

Hőmennyiségmérés vs. költségmegosztás

Lantos Tivadar Várföldi Róbert |  10 031

Egy lakás (vagy iroda) fűtésihő-fogyasztását tényleges, egzakt módon a hőmennyiségmérők képesek megmérni. Ennek ellenére pl. a társasházi lakások fűtésének elszámolásánál gyakran költségmegosztókkal találkozhatunk, amelyek alapvetően inkább kényszermegoldásnak tekinthetők. Cikkünkből kiderül, hogy mi a legfőbb különbség a költségmegosztók és a hőmennyiségmérők működése között, és ha egyértelműen a hőmennyiségmérők kínálják a pontos és hiteles hőfogyasztás mérést, akkor mi indokolhatja esetenként a költségosztók alkalmazását.

Temperálás alacsony rétegrendű padlófűtéssel

Erdősi Csaba |  2409
1 5 (1)

Egy régebbi építésű lakás komplex energetikai felújításakor felmerülhet az igény a fűtési rendszer átalakítására is. Az alacsony rétegrendű, moduláris felületfűtési rendszerek megjelenésével a padlófűtés utólagos kialakítására is lehetőség nyílik. Gondos tervezés, szakszerű kivitelezés és megfelelő vezérlés mellett egy ilyen rendszer takarékos és komfortos fűtési megoldást kínál.

TRIGON® XXL kondenzációs álló gázkazánok

Támogatott cikk |  1238

Az ELCO magyarországi képviselete, az Ariston Thermo Hungária Kft. büszkén jelenti be, hogy 2019 januárjától már Magyarországon is elérhetők a TRIGON® XXL kondenzációs álló gázkazánok továbbfejlesztett sorozatai.

Várkert Bazár

Régmúltba integrált jövő

Lantos Tivadar |  7695
1 4 (1)

A Várkert Bazár épületgépészeti megoldások szempontjából sok különlegességet rejt, például távhűtő rendszer látja el az épületek hűtési igényét, és több, a műemléki épületből áthagyományozódott passzív technológiával is találkozhatunk.

Országos Magyar Épületgépész Napok 2018

Számok, adatok, tények

Támogatott cikk |  923
2 5 (1)

A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 22 sikeres év után 2018-ban jelentősen továbbfejlődve országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá, Országos Magyar Épületgépész Napokká alakult, megtartva a megszokott magas szintű szakmai és szórakoztató programjait.

A termográfia gyakorlati alkalmazása épületek állapotfelméréséhez

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia III.

Rahne Eric |  879

Előző cikkünkben azt vettük sorra, miért fontos figyelembe venni hőkameránk geometriai felbontását, a hőkép pixelfelbontását és a hőkamera termikus felbontóképességét. Most azt tekintjük át, mitől lesz eredményes a felmérésünk.

Műszaki ellenőr: A mindent látó szem

Lantos Tivadar |  807
1 4 (1)

Tanulságos történeteink végkicsengése szinte minden esetben a műszaki ellenőr munkájának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az építtetőt, a beruházót képviselik ők, sok esetben mégsem élnek a megrendelők ezzel a lehetőséggel, hacsak nem kötelező. Nincs ezzel semmi baj, ha mindenki tisztességesen, hiba nélkül végzi a feladatát. De ha nem, akkor mindig elhangzik a varázsmondat: De jó lett volna, ha van műszaki ellenőröm!

Tábori csősatu és menetmetsző

Sircz János |  1782

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy igazi strapabíró munkaeszközről lesz szó, még abból az időből, amikor a csövek vasból voltak, a mesterek pedig a szaktudásuknak és a praktikus munkaeszközeiknek köszönhetően bárhol felállíthatták „műhelyüket”. Persze ezt az eszközt alkalomadtán még ma, az ötrétegű műanyag csövek és a kézzel rögzíthető kapcsolatok korában is használják olykor.

Vízzáró fali átvezetések szigetelt falazatokon

Balázsi Miklós |  848

A fali áttörések kialakítása minden építkezés elengedhetetlen velejárója. Kültéri és beltéri falazatoknál egyaránt szükség lehet szakszerűen kialakított víz-, gáz-, és tűzzárásra. Kültéri falazatoknál főleg vízzárási követelményeknek kell eleget tennünk, legyen szó akár aljzatbetonban, pincefalban vagy alapfalazatokban kialakított fali áttörésekről.

Horganyzott csövek illesztése keményforrasztással

Erdősi Csaba |  1551

Számos épületgépészeti csővezeték szerelésére ideálisak a horganyzott acélcsövek, a közelmúltbeli rossz tapasztalatok miatt sokan mégis félnek az alkalmazásuktól. Holott a megfelelő minőségű termék választása mellett a szakszerű, keményforrasztásos technológiával ma már biztosítható, hogy az acélt védő horganyréteg sértetlen maradjon az illesztéseknél is, megelőzve ezzel a kilyukadással fenyegető korróziót.

Törölközőszárítók

Áttekintő táblázat

VGF online |  6968

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Jó az öreg szaki a háznál!

Lantos Tivadar |  1659
1 5 (1)

A szerelőket az ünnepnapok sem hagyják feladatok nélkül, sőt, ilyenkor a legváratlanabb pillanatban csörren a telefon, hogy csőtörés van, megállt a kazán, nincs meleg víz, villany és így tovább. Karácsonykor, a két ünnep között vagy szilveszterkor bizony az anyagbeszerzés is nehézkes. Ilyenkor a jó szaki csak a szaktudásában bízhat…

A jövő technológiája a füstgázelemzésben

Mihályi András |  671

A technológia fejlődése nemcsak a tüzelőberendezéseket érte el, hanem a mérőműszereket is. A jelenlegi piacon található tüzelőberendezésekre szinte már az „okos” kifejezést is használhatjuk. Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Magyarországon még mindig sok helyen régi, elavult kazánokkal rendelkeznek, melyek különböző tüzelőanyaggal üzemelnek. A mai előírásoknak és az uniós rendelkezéseknek való megfelelés ezen készülékekre is vonatkoznak, így elengedhetetlen az előírásoknak megfelelően kiválasztani a füstgázelemzőt.

Lakások energiatakarékossági célú felújítása

Szilágyi Zsombor |  1019

Rengeteg rossz minőségű, energetikai szempontból elavult lakás, családi ház van ma Magyarországon. A felújítási program elindult, de messze vagyunk még attól, hogy mindenki korszerű otthonban lakjon. Egy igényes felújítással a hőigény akár 50-60 százalékkal is csökkenthető, kérdés, honnan lesz pénz a beruházásokra.

Jubileumi HUNGAROTHERM 2019-ben

Támogatott cikk |  779

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2019-ben április 3–7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

Szilágyi László Szemán Róbert Lukács Tamás |  7630

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Előtérben a környezetbarát hűtőközegek

VGF online |  674

A légköri üvegházhatás fokozódásához hozzájárulnak a hűtésre használt gázok is. A magas GWP-jű (global warming potential) gázokat a jóval kevésbé káros anyagokkal is helyettesíteni lehet. A német autók klímaberendezéseit például szén-dioxiddal, vagyis az R744 jelű hűtőközeggel töltik.

F-gázok kereskedelme

Lantos Tivadar |  7468

A hűtéstechnikában használatos fluortartalmú gázok nagymértékben fokozzák az üvegházhatást. A hűtőközegként leggyakrabban használt gázok globális felmelegedési potenciálja – az a mérőszám, ami megmutatja az adott anyag üvegházhatás-fokozó képességét a szén-dioxidéhoz viszonyítva – nagyon magas, a hűtéstechnikában leginkább előforduló R-404A hűtőközegé például 3922.

14-16 kW-os split rendszerű levegő-víz hőszivattyúk

Összehasonlító táblázat

VGF online |  1064
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Használati melegvíz termelése környezettudatosan

Mihálovics Zoltán |  977

A közelmúltban ismét szigorodtak a hűtőközegekre vonatkozó előírások, amelyek érintik a szivárgásvizsgálatok gyakoriságát és a hűtőközegek gyártását, valamint kereskedelmét az Európai Unión belül is. A rendelkezések alapja a hűtőközegek GWP értéke (Global WarmingPotential). Ennek eredményeképpen előtérbe kerültek az alacsonyabb GWP értékű hűtőközegek is.

Klímagázok kezelése

Csizmazia Gábor |  7763
3 5 (3)

Szabályozott anyagokat (F-gázokat) 2015. január 1-je óta a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH rendeletének értelmében csak F-gáz-vizsgával rendelkező, képesített személyek vagy vállalkozások vásárolhatnak. Ezzel megszűnt az a bevett szokás, hogy sokszor a hűtőrendszer tulajdonosa kereste fel a szakcégeket, és vásárolta meg a rendszeréhez szükséges hűtőközeget, mondván, hogy így kikerüli a szerelőket, és „olcsóbban” meg tudja vásárolni a gázt.

Pálinka és energetika

Elméleti lehetőségek a lepárlóüzemek hulladékhőjének hasznosítására

Medgyesi Tamás |  7185

Magyarországon mindig hálás feladat pálinkával kapcsolatos cikket írni. Még akkor is, ha jelen cikk nem magáról a termékről, hanem az előállítása során felmerülő lehetőségekről szól is.