Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

F-gázok kereskedelme

2019/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  378 |

F-gázok kereskedelme

A hűtéstechnikában használatos fluortartalmú gázok nagymértékben fokozzák az üvegházhatást. A hűtőközegként leggyakrabban használt gázok globális felmelegedési potenciálja – az a mérőszám, ami megmutatja az adott anyag üvegházhatás-fokozó képességét a szén-dioxidéhoz viszonyítva – nagyon magas, a hűtéstechnikában leginkább előforduló R-404A hűtőközegé például 3922.

A hűtőközegek kereskedelmére – különösen a harmadik országból származó hűtőközegek Európai Unión belül első alkalommal történő forgalomba hozatalára – szigorú uniós előírások vonatkoznak. A légköri üvegházhatást fokozó fluortartalmú gázok alkalmazásának szabályait az Európai Parlament és az Európai tanács 517/2014/EU – a korábbi 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyező rendelete (a továbbiakban: EU rendelet) tartalmazza.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az uniós előírásoknak megfelelően – melyek további részletszabályokat állapítanak meg a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó tartályokra – minden fluortartalmú gázt tartalmazó tartály kizárólag a megfelelő címkézéssel hozható forgalomba. A címkén fel kell tüntetni, hogy a tartály fluortartalmú, üvegházhatású gázt tartalmaz, továbbá meg kell adni a gáz ipari megnevezését (ennek hiányában kémiai nevét), valamint a fluortartalmú üvegházhatású gáz tömegben és szén-dioxid-egyenértékben kifejezett mennyiségét és globális felmelegedési potenciálját (GWP) is. A címkén fel kell tüntetni továbbá például, ha mentesség hatálya alá tartozó tartályokat, regenerált vagy újrahasznosított F-ÜHG közeget vagy F-ÜHG közeget ártalmatlanítás céljából hoznak forgalomba.