Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Klímagázok kezelése

2019/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  7703 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Klímagázok kezelése

Szabályozott anyagokat (F-gázokat) 2015. január 1-je óta a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH rendeletének értelmében csak F-gáz-vizsgával rendelkező, képesített személyek vagy vállalkozások vásárolhatnak. Ezzel megszűnt az a bevett szokás, hogy sokszor a hűtőrendszer tulajdonosa kereste fel a szakcégeket, és vásárolta meg a rendszeréhez szükséges hűtőközeget, mondván, hogy így kikerüli a szerelőket, és „olcsóbban” meg tudja vásárolni a gázt.

Minden hűtőközeg-forgalmazó cég csak adószámra és F-gáz-számra ad ki hűtőközeget a vásárlóinak, s erre a számlázási programok is figyelnek – nem megfelelő jogosultság esetén nem engedik elkészíteni a számlát. Minden egyes hűtőközeg-vásárlást egy héten belül le kell jelenteni az NKVH-nak, a vásárló adataival és a vásárolt mennyiséggel együtt. A malőrök elkerülése végett minden cégtől be kell kérni egy névsort a vásárlásra jogosultak nevével, és csak a névsorban szereplő személyeket szabad kiszolgálni. Ha mégis bejön valaki, aki nincs a listában, akkor tájékoztatni kell az adott céget, hogy a nevükben valaki szeretne vásárolni. Ha a cég igazolja az adott személyt, természetesen kiadható a hűtőközeg. Egyébiránt, ha a forgalmazó cégek vásárolnak hűtőközeget valamely beszállítótól, azt is feltöltik az NKVH rendszerébe. Miután a legtöbb forgalmazó cégnek több telephelye is van országszerte, az egyes telephelyek közötti hűtőközeg-mozgást is le kell jelenteni. Erősen ajánlom a kollégák számára a korrekt adatszolgáltatás elvégzését az NKVH-nak, mert ellenkező esetben jelentős büntetésekre számíthatnak.

A cikk még 12 825 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés