Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLVízellátás

Használati melegvíz termelése környezettudatosan

2019/1-2. lapszám | Mihálovics Zoltán |  666 |

Használati melegvíz termelése környezettudatosan

A közelmúltban ismét szigorodtak a hűtőközegekre vonatkozó előírások, amelyek érintik a szivárgásvizsgálatok gyakoriságát és a hűtőközegek gyártását, valamint kereskedelmét az Európai Unión belül is. A rendelkezések alapja a hűtőközegek GWP értéke (Global WarmingPotential). Ennek eredményeképpen előtérbe kerültek az alacsonyabb GWP értékű hűtőközegek is.

A bemutatásra kerülő léghűtéses hőszivattyú berendezés kifejezetten nagy mennyiségű használatimelegvíz-termelésre lett tervezve, az előbb említett megfontolások alapján már alacsony GWP-értékű CO2 hűtőközeg alkalmazásával. A készülék egy „monoblokk” rendszer, vagyis a kültéri egység közvetlenül vízcsatlakozással rendelkezik, a HMV-készítés üzemtartománya –25 °C-tól +43 °C külső hőmérsékletig terjed, a kilépő vízhőmérséklet pedig +55 °C-tól +90 °C-ig lehetséges. A CO2 kritikus nyomása 73,8 bar, amelyhez 31 °C-os kritikus hőmérséklet tartozik, ebből következik, hogy a kondenzáció (gázvisszahűtés) a transzkritikus zónában valósul meg. A rendszer hatékonysága nagyban függ a hőelvételtől: míg a hagyományos hőszivattyús rendszerek ΔT=5 K mellett üzemelnek optimális hatékonysággal, addig a CO2-es rendszerek inkább ΔT=50~55 K esetén. Ez az oka, hogy a berendezés kifejezetten használatimelegvíz-termelésre alkalmas (hotelekbe, sportközpontokba), viszont fűtésre nem ajánlott. A hagyományos (R-410A hűtőközeggel üzemelő) hőszivattyús rendszerek gyenge pontja a HMV-termelés, mely során a rendszer COP-értéke számottevően csökken, viszont a bemutatott technológia alkalmazásával ez elkerülhető.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HMV előállítás