Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Várföldi Róbert

 460 | |

Várföldi Róbert cikkei

Várföldi Róbert

Hőmennyiségmérés vs. költségmegosztás

2019. február 2. |  861
Társszerző: Lantos Tivadar

Egy lakás (vagy iroda) fűtésihő-fogyasztását tényleges, egzakt módon a hőmennyiségmérők képesek megmérni. Ennek ellenére pl. a társasházi lakások fűtésének elszámolásánál gyakran költségmegosztókkal találkozhatunk, amelyek alapvetően inkább kényszermegoldásnak tekinthetők. Cikkünkből kiderül, hogy mi a legfőbb különbség a költségmegosztók és a hőmennyiségmérők működése között, és ha egyértelműen a hőmennyiségmérők kínálják a pontos és hiteles hőfogyasztás mérést, akkor mi indokolhatja esetenként a költségosztók alkalmazását.

Várföldi Róbert

Felülethűtés

Problémák és megoldások

2017. október 3. |  542

Az alacsony hőmérsékletű felületfűtési és -hűtési rendszerek elterjedésével párhuzamosan egyre gyakrabban kerülnek felszínre olyan negatív jelenségek, melyek elsősorban a hűtött felületeken megjelenő párakicsapódás, illetve az emiatt fellépő épületszerkezet-nedvesedés formájában jelennek meg.

Cső- és merülőtermosztátok gyakorlati alkalmazása

2012. április 11. |  16 813
1

Az épületgépészeti rendszerek legegyszerűbb és egyben egyik leggyakrabban alkalmazott szabályozói az ún. termosztátok. A termosztátokon belül számos alcsoport nevesíthető, úgymint fűtési helyiség-, fan-coil-, univerzális termosztátok stb., illetve teljesen önálló csoportként kezelendők a cső-, illetve merülőtermosztátok.

Várföldi Róbert

Energiahatékonyság, frekvenciaváltók

2011. február 8. |  4057

Bármilyen irányból közelítjük is meg a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló globális folyamatokat, a végkövetkeztetések nagyjából egy irányba mutatnak. Nézzük akár a globális gazdasági nehézségeket, a klímaváltozást okozó környezetszennyezést, az emberek mindennapjait megkeserítő egzisztenciális problémákat, melyek következményeként mind többeknek kell átgondolniuk megszokott kiadásaik szükségszerűségét, a megoldás egyik kulcsa az egyre átgondoltabb takarékoskodás lehet.

Hőmennyiségmérés - választások

2008. október 13. |  26 874
1 5 (1)

A XXI. század embere napjainkban jóval komfortosabb körülmények között él, mint elődei bármikor. Egy kapcsoló felkattintásával lesz világos, egy esztétikus krómozott kar elfordításával folyik a kívánt hőfokú meleg vagy hideg víz, és gombnyomásra indul a fűtés vagy a hűtés. Különböző igényeinket kielégítő villamos vagy gépészeti berendezéseink ezeket a szolgáltatásokat a másik oldalon befektetett energia felhasználásával, átalakításával képesek kielégíteni.