Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Botrány a FŐGÁZ-nál!

Szilágyi László Szilágyi László |  1155

Szeptember elsejével nemcsak az iskola, hanem az őszi szezon is elkezdődött, és már áll a balhé a Nemzeti Közmű háza táján. A budapesti gépésztervezőket új online informatikai rendszer fogadta augusztusban, amivel a tervfelülvizsgálatokhoz szükséges tervbeadások ütemét próbálták optimalizálni. Sajnos néhány héten belül a rendszer összeomlott és káosz alakult ki a FŐGÁZ Fölgázelosztó Kft. tervbeadásánál.

Hőszivattyú ment tönkre az üzemszünet alatt

Bokor András |  3097
3 4.67 (3)

GEO-tarifáról üzemeltették a vizes hőszivattyút, amelynek a nagy hidegben, egy kétórás üzemszünet alatt, szétfagyott a hőcserélője. Bonyolult kapcsolások, nem megfelelő tájékoztatás, naiv megrendelő és sokmilliós kár vezetett végül a perhez.

Harc a gagyi ellen

Szivattyúk a pult alól

Lantos Tivadar |  1187

Az épületgépészeti termékeket előszeretettel hamisítják. Találhatunk a repertoárban kamu vízvezetékcsövektől kezdve, a csaptelepeken át, a klímáig számos termékkört. Sajnos, a szivattyúk sem kivételek, melyek utánzatai még az avatott szemeket is megtéveszthetik.

A földgáz helye Magyarországon

Szilágyi Zsombor |  1314

Az ország primerenergia-hordozó felhasználása 2008-ban 1126,4 PJ volt. Ezt követően megéltük a gazdasági válságot, és csak 2014-től emelkedett ismét a primerenergia-felhasználás, 2016-ban 1077,6 PJ volt. Ebből a földgáz 292 PJ, ami 27%-ot jelent. A földgáz szerepe nagyobb hazánkban, mint a világ átlagában.

Rendszeren kívüli rendszercímke

Szilágyi László Szilágyi László |  7449

Ön tudta, hogy minden olyan fűtési rendszerhez, amiben több gázkészülék, kombinált gázkészülék, hőszivattyú, szabályozó vagy napkollektor szerepel, nem elegendő a készülékek gyári energetikai címkéjét átadnunk a megrendelőnek, hanem készíteni kell egy úgynevezett rendszercímkét, ami az összes berendezés közös energetikai besorolását tartalmazza? Vajon kinek kell ezt elkészíteni, mikor és egyáltalán miért? Ennek jártunk utána.

Egy barkácsolt darálós WC története

Lantos Tivadar |  1532

A régi mondás szerint, olcsó húsnak híg a leve! Sokszor megfogalmaztuk már lapunk hasábjain is, hogy sok esetben az olcsóbb lesz végül a legdrágább. A mondás ismét bebizonyosodott, ez alkalommal egy darálós WC-t vettünk górcső alá.

A városi gáz története VI.

Dobai Gábor |  1088

A cikksorozaton belül folytatjuk a szeptemberi lapszámban megkezdett témakör ismertetését, amelyben a szénelgázosítással integrált, kombináltciklusú gőz-gáz körfolyamatra épülő erőművi szisztéma tárgyalását kezdtünk el.

Épületgépészeti folyamatok alapelemei

Rácz László |  10 283

Az épületgépészet szépsége és felelőssége abban rejlik, hogy minden rendszerben számos egyediség van, nem lehet mindenre ráhúzható sémát adni hozzá. Nem lesz hát haszontalan az alapismeretektől kezdve tanulni arról, hogy mi is az épületgépészet, mi az épületgépészeti berendezés valójában, és hogyan lehet ezeket telepíteni, beüzemelni, üzemeltetni.

Bécs vízellátása 100%-ban forrásvízzel

Czire Attila |  2114

Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi ivóvíz az alsó-ausztriai és stájer Alpokból érkezik, így alaphelyzetben Bécs lakosságát 100%-ban forrásvízzel látják el, a két, több mint 100 éve épült, 150, illetve 180 km hosszú hegyiforrás-vezetéknek köszönhetően. Gondoljunk csak bele, ez olyan, mintha Budapestet a Mátrából és a Bükkből látnák el ivóvízzel!

Konvektorok

Áttekintő táblázat

|  7651

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Főszerepben a konvektorok

Lantos Tivadar |  8361

Ma, Magyarországon a gázkonvektor-állomány megközelíti a hárommillió darabot. Ennek több mint 80 százaléka elavult, nem biztonságos, jelentős részük életveszélyes – elodázhatatlan tehát a cseréjük. A konvektoros fűtést használók jövedelemviszonyai indokolják a konvektorcserék 80%-os állami támogatását. Szerencsés lenne a gázkonvektorcserék támogatása a komplex épületenergia-hatékonysági felújítások keretében is.

Grundfos ALPHA1 L

Újdonság

Támogatott cikk |  13 451
1 4 (1)

Nagyobb megtakarítást szeretne? Cserélje le régi szivattyúját egy újra! Grundfos ALPHA1 L – fűtési keringtetőszivattyú, univerzális kazán csereszivattyú.

Találkozzunk

Támogatott cikk |  7258

A VGF szaklap, mint a Magyar Épületgépészek Napja médiatámogatója és együttműködő partnere két betétrendezvény szervezését is felvállalta. Mindkét konferenciaprogram olyan témával foglalkozik, ami olvasóink és az egész szakma részére hasznos és aktuális információkat nyújt.

Mustra helyett

Piaci körkép a klímásoknál

|  7282

A gyártók és felhasználók szempontjából a hőszivattyúk esetében az energiahatékonyságon túl a COP, a hatásfok az egyik legfontosabb paraméter.

Fan coil

Egy klasszikus megoldás margójára

|  8854

Forró nyári napokon az egyik leggyakoribb beszédtéma a komforthűtés (avagy: „klimatizálás”) kérdése. Akinek nincs, többnyire szeretne – számára megfizethető költségekkel – készülékhez jutni, akinek van, többnyire elégedetlen. A sokféle megoldás közül most nem a háztartási, hanem az egyik, tipikusan kereskedelmi/ipari területeken szokásos/lehetséges megoldást szeretném kicsit górcső alá venni – elsősorban komfort szempontjából.

Páramentesítő készülékek

Összehasonlító táblázat

|  7556

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Háztartási páramentesítők a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  1429

Korunk egyik nagy problémája a penész megjelenése a lakásban. Becsomagoltuk épületeinket, azonban a szellőztetésre nem fektetünk elég hangsúlyt, a gépi szellőztetésre sokszor nincs keret. Ezért pótmegoldáshoz kell folyamodnunk, ennek egyik olcsóbb változata a páramentesítő.

Újabb segítséget kapnak a hűtősök

Klímagáz-adatbázis, képzések

|  923

Az adminisztráció eddig is nagy fejtörést okozott a szakembereknek, most talán enyhítenek valamit a mobilos applikációval, emellett indulnak a szakmai kreditpontos képzések is. Az alábbiakban a nemzeti klímavédelmi hatóság hozzánk eljuttatott levelét közöljük szerkesztett formában.

Flash Injection

Befecskendezéses hűtőberendezések

Csizmazia Gábor |  7729

A mélyhűtőtartományban működő hűtőkompresszorok általában igen mostoha körülmények között üzemelnek. Az alacsony elpárolgási hőmérséklet és a ritka szívott gőzök miatt a motor hűtése nem megfelelő, és a nyomott gőzök hőmérséklete igen magas lehet, továbbá durván le fog csökkenni a berendezés teljesítménye és EER-, ill. COP-értéke.

Felülethűtést csak a legnagyobb igényességgel!

Lantos Tivadar |  1103

A felülethűtés a létező legkomfortosabb formája a légkondicionálásnak, ugyanis nincs légmozgás, huzathatás, nincs ventilátor, csendes, korszerű, kényelmes. Ám annál több buktatója van, mely elsősorban gondos tervezést és precíz kivitelezést igényel.

Lindab aktív klímagerendák széles választéka

Támogatott cikk |  1989
1

A Lindab több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a klímagerendák területén. Számos innovatív megoldással jelentkezett az elmúlt években. Gerendáik a világ több részén is megtalálhatók irodaépületekben, bevásárló központokban, lakóépületekben is Európától Ausztrálián át az Egyesült Államokig.

Felülethűtés

Problémák és megoldások

Várföldi Róbert |  7106

Az alacsony hőmérsékletű felületfűtési és -hűtési rendszerek elterjedésével párhuzamosan egyre gyakrabban kerülnek felszínre olyan negatív jelenségek, melyek elsősorban a hűtött felületeken megjelenő párakicsapódás, illetve az emiatt fellépő épületszerkezet-nedvesedés formájában jelennek meg.

Hőszivattyúk kis helyen

Kovács Zoltán |  7484

Napjaink elterjedt fűtési-hűtési megoldása lett a levegős hőszivattyú és a felületfűtés kombinációja. A hőszivattyú kompresszorának védelme érdekében a ki- és bekapcsolások számát limitálni, és működés közben a hőszivattyún átáramló fűtő-, illetve hűtővíz térfogatáramot biztosítani kell. A gazdaságosság és a megfelelő komfort biztosítása érdekében rendszereinket zónaszabályozással látjuk el.

Ex-es termékek forgalmazása

A jogszabályok tükrében

Rátai Attila |  1422

Amikor a robbanásveszélyes környezetben használt termékek szóba kerülnek, csak annyit szoktam kérdezni beszélgetőpartneremtől, örül-e annak, hogy van valahol egy köbméternyi irat, amely azt bizonyítja, hogy a gyermek tápszerét kellőképpen bevizsgálták, ellenőrizték és azóta is folyamatosan górcső alatt tartják?