Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Czire Attila

 526 | |

 Czire Attila

Czire Attila cikkei

Czire Attila

Okos vízlágyítók a gyakorlatban

2019. március 4. |  438
Társszerző: Erdősi Csaba

Számos előnnyel jár, ha a háztartási rendszereink állapotáról, működéséről akkor is tudunk, ha nem vagyunk éppen otthon. Ezeket a berendezéseket szükség esetén távolról is irányíthatjuk, ráadásul figyelmeztetnek, ha valami rendellenesség történt, vagy karbantartási, feltöltési időszak közeleg. Az új generációs berendezések az ipari felhasználók figyelmét is felkeltették.

Czire Attila

Otthon a bőrünkben

2018. december 18. |  380

Ha épületgépészeti kivitelezés, víz-, gáz-, fűtésszerelés kerül szóba, sok minden eszünkbe jut, amire figyelni kell, de a megfelelő bőrápolás nagy valószínűséggel nem. Pedig ez nemcsak azért fontos, hogy jó benyomást tegyünk a megrendelőre, vagy mi magunk jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem mindenekelőtt azért, mert kellő odafigyeléssel számos egészségügyi problémát megelőzhetünk.

Czire Attila

Szegélyfűtés az esztétikus megoldás

2018. szeptember 19. |  1079
1 4 (1)

A szegélyfűtőtestek és padlókonvektorok kis vízterük miatt könnyen szabályozhatók, esztétikusak, és energiatakarékos fűtési rendszer építhető ki. De mi is az előnye, illetve hol használható ez a fűtés, és legfőképpen hogyan készül? Ennek jártunk utána…

Czire Attila

Csőfagyasztás az épületgépészetben

2018. május 9. |  1300
2 5 (1)

A csőfagyasztás alkalmazására legkézenfekvőbb példaként a radiátorcsere hozható, különösen a régebbi panelházak esetében, ahol a radiátorok nem rendelkeznek elzárószelepekkel, így nem is cserélhetők, amíg a rendszerben víz van. Ekkor tudjuk segítségül hívni a csőfagyasztásos technológia kínálta előnyöket. Persze csak akkor, ha még nem indult el a fűtési szezon, mert a meleg vízzel szemben nem sok esélyünk lenne, kivéve a keringetés leállíttatását, ami nyilván a többi lakó komfortérzetének azonnali hanyatlását okozná. Ha a rendszerben levő víz legfeljebb szobahőmérsékletű, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy elektromos készülék vagy cseppfolyós gáz alkalmazásával oldjuk meg a feladatot.

Czire Attila

Megújuló élményközpont a zsákfaluban

2018. március 10. |  471

Hazánkban a közhiedelem még mindig ott tart, hogy egy családi ház energiaigényének megújuló forrásból való biztosítása valamiféle szemfényvesztés, vagy ha mégis lehetséges, akkor egy soha meg nem térülő befektetés, némi sznobizmussal fűszerezett luxuskiadás. Küldetésünknek érezzük, hogy ezen a szemléleten változtassunk, ennek a legkézenfekvőbb módja pedig a pozitív példák bemutatása.

Czire Attila

Kötelező a felelősségbiztosítás!

2018. február 2. |  1527

Egyik kedves olvasónk vetette fel a kérdést, hogy kár esetén milyen arányban oszlik meg egy adott beruházás szereplői (szakemberei) között a pénzügyi felelősség. Előfordulhat ugyanis, hogy a tervezési hiba miatt keletkező kár nagyságrendekkel meghaladja a tervezési díjat, de ha például ezt a hibát sem a műszaki ellenőr, sem a kivitelező nem vette észre és/vagy nem jelezte a tervezőnek, akkor nem túl szerencsés kizárólag az ő pénzügyi felelősségét megállapítani.

Czire Attila

Megújuló Energiaház az Atomvárosban

2017. december 6. |  770

A paksi Forráspont Energiaház alkalmazkodik az időjáráshoz, a külső körülményekhez, akár az ember, mikor kabátot vesz fel, ha fázik, illetve leveti, ha melege van. Nemcsak érdekes, hanem nagyon látványos is az ezt szolgáló, síneken mozgatható hőszigetelő héjszerkezet, amely hol az első, vályogból készült épületrész, hol a második, üvegfalú egység fölött van, hol pedig önálló funkciót lát el, fedett teraszt alkotva.

Czire Attila

Gázszolgáltató lépett a kazánpiacra

2017. december 6. |  3302

Az elkerülhetetlen áttérés a kondenzációs gázkészülékekre nem elhanyagolható befektetés, éppen ezért lehet jó hír a felhasználóknak, hogy nyugat-európai példákat követve már hazai közműszolgáltató is kínál részletfizetési lehetőséget az erre a célra összeállított gázkazáncsomagjaira.

Czire Attila

Gyártói visszaélések nyomában

2017. december 6. |  1160

Ahhoz sajnos már hozzászokhattunk vásárlóként, hogy figyeljünk a kereskedők esetleges trükkjeire, résen legyünk, ha valamit drágábban akarnak nekünk eladni, esetleg silányabb minőségű terméket akarnak ránk sózni. Ebben legtöbbször éppen az adott termék gyártója által megadott adatok vannak segítségünkre, legyen az műszaki leírás vagy éppen energiacímke. De vajon ezek az adatok mindig stimmelnek? Szétnéztünk az elektromos forróvíz-tárolók (azaz bojlerek) piacán, és megdöbbentünk.

Czire Attila

Leágazások létesítése meglévő csővezetékekben

2017. november 3. |  648
2 5 (2)

A felújítási munkák során rengeteg idő takarítható meg a leágazások létesítésének alapos végiggondolásával és korszerű technológiák választásával. A rendszer leürítésével járó hagyományos módszerrel szemben már eddig is léteztek alternatívák, ezek mellé sorakozott fel, valóban korszerű megoldásként a gyújtótöltetes T-elem, amely továbbfejlesztett aktiválót is kapott. Cikkünkben megvizsgáljuk a különböző technológiák előnyeit és hátrányait.

Czire Attila

Dizájnkazánok

Forradalom a fűtéstechnika területén

2017. november 3. |  565

Az elmúlt évtizedekben a fűtéstechnika (is) hihetetlen fejlődésen ment keresztül, eljutva a vegyes tüzelésű kazánoktól a kondenzációs gázkészülékekig. A fejlődés nemcsak a hatékonyság területén volt rendkívüli, hanem a formavilág tekintetében is: megjelentek a dizájnkazánok. Utánajártunk, hogy ezek árazása csak a futurisztikus megjelenésnek szól-e, vagy minőségükben, technikai tudásukban is felső kategóriás termékre számíthat a vásárló.

Czire Attila

Bécs vízellátása 100%-ban forrásvízzel

2017. október 3. |  1332

Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi ivóvíz az alsó-ausztriai és stájer Alpokból érkezik, így alaphelyzetben Bécs lakosságát 100%-ban forrásvízzel látják el, a két, több mint 100 éve épült, 150, illetve 180 km hosszú hegyiforrás-vezetéknek köszönhetően. Gondoljunk csak bele, ez olyan, mintha Budapestet a Mátrából és a Bükkből látnák el ivóvízzel!