Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Épületgépészet a közös képviselő szemüvegén keresztül

Willig András |  1981
1 5 (1)

Egy jó társasházi közös képviselőnek fontos, hogy legyen műszaki szemlélete. Egy épület sorsa, jelene, jövője nagymértékben rajta múlik, nem mindegy tehát, milyen stratégiája van az elkövetkezendő évekre. Evidens a tisztesség és az elkötelezettség.

Az ingatlanszakértőt is becsaphatják?

Lantos Tivadar Bokor András |  1537

Jó kérdés. Vajon áldozatául eshet-e a saját házvásárlásának egy minden tudással és dörzsöltséggel felruházott ingatlanos szakértő?

Csak szabályosan!

Papírok nélkül nincs garancia

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  9595

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában elvész a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a kettő, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

Oldható és nem oldható épületgépészeti csőkötések

Cséki István |  7247

1989 előtt hazánkban szinte csak acélcső, PVC-cső, ólomcső, öntöttvas cső és azbesztcement cső létezett, melyeket ma már alig vagy egyáltalán nem használunk. A rendszerváltás után beérkeztek az új csőanyagok, s vele az új szerelési technikák. Az épületgépész szakmában nagyon sokfajta csőkötés létezik, melyeket megismerni egy cikken belül lehetetlen. Az új vagy leendő szakemberek biztosan találnak újdonságot itt.

Új kémény létesítése meglévő épületben

Támogatott cikk |  9913
1

Új, korszerű kémény létesítésére nemcsak új épület építésekor van lehetőségünk – bár kétségkívül ez a legideálisabb helyzet –, hanem használatban lévő épület felújításakor, korszerűsítésekor is. Vegyük sorra a lehetőségeket.

Ez gáz!

Főelzárók, szakaszolók a föld alatt

Lantos Tivadar |  10 053

A főelzárók, szakaszolók a gázos szakmában nélkülözhetetlen szerelvénynek számítanak. Kivitelüket, működésüket, elhelyezésüket szigorú műszaki feltételek szabályozták és szabályozzák napjainkban is. Néhány gondolat erejéig összefoglaltuk elsősorban a főváros hálózatán alkalmazott ilyen jellegű szerelvénnyel kapcsolatos tudnivalókat, tapasztalatokat.

Padlófűtési fejlesztések

Vékonyabb rétegrend, gyorsabb szerelés

Kaszab Gergely |  9746
2 5 (1)

Sokat foglalkoztunk már a modern padlófűtési rendszerekkel, a hagyományos acélhálóra rögzítés és a tackerlemezes-rendszerlemezes-tépőzáras rögzítési mód közötti különbség ecsetelésével.

Nemzetközi épületgépész kiállítások mustrája

Szilágyi László Szilágyi László |  1571

Hova érdemes menni? Mire lehet számítani? Melyik a leglátogatottabb épületgépész szakkiállítás ma Európában?

Így lesz tökéletes a tömítés

Kassai Eszter |  14 764

A kenderkóc hosszú évtizedes egyeduralmát elsőként a teflonszalag, majd az innovatív menettömítő zsinór törte meg. Mindegyik kiegészítőnek megvan azonban a maga előnye és hátránya is. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Mágneses iszapleválasztók

Áttekintő táblázat

VGF online |  6971

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Geberit Volex

Minőség a mindennapokra

Támogatott cikk |  9112
1 4 (1)

A Geberit Volexszel egy átgondolt, jó minőségű, több- vagy egyrétegű csőrendszert ajánlunk a figyelmébe. Minden fontosabb felhasználási területen alkalmazható, és az ára megfizethető. Minden egyben: csővezetéki rendszer meleg és hideg vízhez, radiátoros és padlófűtéshez, mindez Geberit minőségben, amelyet már oly sok szerelő elismert.

Szegélyfűtés az esztétikus megoldás

Czire Attila |  2152
2 4 (1)

A szegélyfűtőtestek és padlókonvektorok kis vízterük miatt könnyen szabályozhatók, esztétikusak, és energiatakarékos fűtési rendszer építhető ki. De mi is az előnye, illetve hol használható ez a fűtés, és legfőképpen hogyan készül? Ennek jártunk utána…

Műanyag csövek az épületgépészetben

Lantos Tivadar |  1343

A műanyag csövek egyre nagyobb szerephez jutnak az épületgépészetben, számos tulajdonságuk kedvezőbb, mint az acél csővezetékeknek. Előfeszített technológiával szerelve a műanyag csövek üzemi körülmények között kisebb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal élettartamuk, egyéb paramétereik javulnak. A VGF szaklap a különböző csőszerelési technikáknak járt utána.

Vaillant auroPOWER napelemes rendszer

Támogatott cikk |  1731
1

Azzal az energiával, amit a Nap egyetlen nap alatt termel, 180 évig lehetne az emberiség teljes energiaszükségletét fedezni. A legnagyszerűbb ebben, hogy ez a kimeríthetetlen és ingyenes energiaforrás nagyon egyszerűen hasznosítható.

Üzem és szerviz: klímakompresszorok

Karda István |  1494

A klímakészülékek lelke a kompresszor. Az utóbbi évtizedben ez a berendezés rendkívüli fejlődésen ment keresztül, míg a mai, korszerű és energiatakarékos állapotát elérte. A kompresszorok evolúciója azonban itt nem ér véget. A hűtőközegek változásával ez a technológia is folyamatosan változik. Előnyére, hátrányára?

Kb. 400 kW hűtőteljesítményű folyadékhűtők

Összehasonlító táblázat

VGF online |  797

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Hűtőberendezések leolvasztása

Csizmazia Gábor |  8538

Hűtőberendezéseink üzemeltetése közben az elpárologtató felületi hőmérséklete alacsony (mélyhűtők esetében akár –30 °C) is lehet, ezért a levegő nedvességtartalma kicsapódik, és dér vagy jég formájában rárakódik a lamellázatra. Ennek az lesz a következménye, hogy blokkolni fogja az áramló levegő útját, így a levegő nem tudja elvonni a hőt a lamellázatról.

Így hőszivattyúztok ti!

Kardos Ferenc |  10 934

Ki ne ismerné Karinthy Frigyes Így írtok ti című művét, amellyel egy csapásra ismert és elismert íróvá vált. Az idézet karakterhelyesen követi az 1912-ben megjelent könyv bevezetőjét.

Kapcsolt energiatermelés mikrogázturbinákkal

Varga péter |  8894

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésnek két terméke van: áram és hő. A kapcsolt termelés előnye a primerenergia-megtakarítás, vagyis ugyanannyi hő- és villamos energia előállításához kevesebb tüzelőanyag szükséges, mintha a két terméket két külön létesítményben állították volna elő.

Egy gondolat a passzív hűtésről

Németh Norbert |  2463

A passzív hűtés, más néven szabad hűtés – bizonyos feltételeknek eleget téve – tovább csökkenthetik a lakások energiafogyasztását. Tervezés vagy kivitelezés előtt érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen is.