Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTechnológia

Padlófűtési fejlesztések

Vékonyabb rétegrend, gyorsabb szerelés

2018/9. lapszám | Kaszab Gergely |  9644 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Padlófűtési fejlesztések

Sokat foglalkoztunk már a modern padlófűtési rendszerekkel, a hagyományos acélhálóra rögzítés és a tackerlemezes-rendszerlemezes-tépőzáras rögzítési mód közötti különbség ecsetelésével.

Talán mindenki emlékszik az acélhálós rögzítéshez szükséges plusz anyagszükséglet, a hőszigetelésre kerülő fóliaréteg, a távtartók, a kábelkötözők ellenértékének beszámítási szükségességére. Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi munkaerőárak kapcsán azt sem felejtette el senki, hogy az acélhálós módszernél minimum két szakember bérével kell számolni a szállításnál, a háló beszabásánál, a csőfektetésnél és rögzítésnél. A hazánkban is drasztikusan emelkedő szakembermunkabérek miatt a modern rögzítési módok az áraikban is kedvezőbbek lettek, ha a munkaidőt, létszámot és óradíjat is figyelembe vesszük. Ki akar drágábban, elavult technológiát választani?

Felújítások, vékony rétegrend

Szinte az összes építőipari elemző egyöntetű véleménye, hogy a jelenlegi új lakásépítési hullám a közeljövőben kiegészül egy felújítási dömpinggel is. A városok régi bérházai, a panellakások, a 80-as években épült családi házak felújítása során természetesen az energetikai korszerűsítés sem maradhat el. Ahol ez megoldható, szeretnének a lakók hőszivattyús rendszert, kondenzációs kazánt, alacsony hőfokú, jól szabályozható felületfűtést. Összességében szeretnének a felújított lakásukban komfortosabban élni, miközben jelentős üzemeltetési költséget spórolnak meg. A felületfűtés beépítésének több buktatója volt korábban, amit az új technológiákkal igyekeznek megoldani a csőrendszergyártók. Míg az új építésű épületek padlófűtés rétegrendje akár 15-17 cm is lehet, ezt egy felújítás kapcsán szinte képtelenség beépíteni. Egyrészt olyan mértékben megemelné a padlószintet, hogy az ablakpárkányok szintje például természetellenes magasságba kerülne, és az ajtók nyitása és mérete is problémát okozna. Másrészt a csaknem 7 cm-es betonréteg olyan statikai terhelést jelent, amit nem minden födém bír el. Akár egy budapesti, belvárosi régi bérház egyik lakására gondolunk, akár egy kis település családi házának tetőtér beépítését vesszük alapul, a rétegrend-növekedés és a statikai probléma mindkettőnél nagyrészt gátat szabott a padlófűtések alkalmazásának.

Amikor statikailag nem bírja el a födém egy normál beépítési rétegrend súlyát.

Az új vékony rétegrendű padlófűtések burkolattal együtt 2,5-3,5 cm-es padlószint-emelkedést okoznak. A gyártók közötti egy cm-es különbséget a gyártó által alkalmazott csőátmérő és a speciális esztrich előírt vastagsága határozza meg. Egyes gyártók 10 mm-es csővel ajánlják rendszerüket, míg mások a 16 mm-es verziónál maradtak. Bizonyos gyártók a csöveik szintje feletti 5 mm-es speciális kiegyenlítő habarcsot elegendőnek ítélik meg, míg mások 10 mm-t írnak elő. Ezt az értéket a speciális cementalapú habarcsok gyártói tudják leginkább meghatározni a teherbírást is figyelembe véve. A csövek rögzítésénél a csőrendszerek gyártói abban egységesek, hogy kizárólag modern technológiákat ajánlanak. Van, aki alacsony magasságú rendszerlemezt ajánl, 10 mm-es PEXa csővel, míg más minőségi cégek öntapadó, tépőzáras fóliához rögzítik a spirálisan tépőzárral borított csöveiket. Ez az alapja a vékony rétegrendnek, míg a speciális kiegyenlítő habarcs vékony rétegű alkalmazhatósága teszi teljessé a rendszereket. Az egyik gyártó adatai alapján a födém pluszterhelése is mindössze 55 kg/m2, amit a statikussal kell egyeztetni. Ezekkel a vékony rétegrendű padlófűtésekkel nincs szükség a korábbi jelentős bontási feladatokra, akár a régi burkolatra is rögzíthetőek a gyártó kiegyenlítési előírásának figyelembevételével. A csőfektetési távolságok a leadandó hőigényt figyelembe véve egyszerűen változtathatók.

Tépőzáras rendszer vékony rétegrenddel.

Osztó-gyűjtők szerszámmentes csőcsatlakozással

Nap mint nap találkozunk a padlófűtésrendszerek kialakításánál, hogy az osztó-gyűjtőhöz való csőcsatlakoztatások az egyik legproblémásabb, legtöbb időt igénylő feladattá válnak. Egy 8 körös osztónál 16 darab ilyen csatlakozást kell szerelnünk, ahol talán az első kiálláshoz férünk hozzá legegyszerűbben a szerszámunkkal, a többinél erősen akadályoz az előző bekötés és a szűk hely. Szakszerűen ezt a hagyományos eurokónuszos kötést nyomatékkulccsal szükséges meghúznunk, ami tovább nehezíti a szerelést. Ezt a problémát oldotta meg egy osztrák cég találmánya, amiben egy korábban fejlesztett csatlakozóidomát is felhasználta. Elsőként a csövet annak kalibrálása után egyszerűen a gyorsfitting átlátszó védőgyűrűvel ellátott végébe toljuk be a fémrész tövéig. A gyorsfitting csőcsatlakozó része egy hetedik éve tökéletesen működő termékcsalád, amibe csak kalibráltan tolható be a cső, de ha betoltuk, bonthatatlan kötést hoztunk létre. Borzasztó egyszerű és gyors csatlakozási rendszer, de ami még ennél is fontosabb, hogy a szerelési technológia elronthatatlan, rosszul nem összerakható. Miután a csövet betoltuk, 80-85 bar nyomással sem tudjuk az idomról a csövet lehúzni, a próbáknál ebben a nyomástartományban mindig a cső adja meg magát. A csöveinket egy gyors, egyszerű, de 100% biztonságot nyújtó fittingrészhez csatlakoztattuk. A fitting másik részét az osztó-gyűjtőhöz szerszám nélkül szereltük fel. A nemesacél osztó-gyűjtőn speciális kiállásokat hoztak létre, amire a gyorsfittingünk fémrészét csak fel kell tolnunk, és egy rögzítőszeg benyomásával be is fejeztük a cső és az osztó összekötését. A rögzítőszeg olyan kialakítású, hogy nem lehet a fémrészből teljesen kihúzni, így nincs esélye a szállítás vagy szerelés közbeni elvesztésének. Természetesen a gyorsfitting osztó-gyűjtő csatlakozás szerszámok nélkül bontható kötés, csak a rögzítőszeget kell kihúzni, és a csatlakozó bonthatóvá válik. Az új gyorsfitting 16-os vagy 20-as csövekhez nyújt lehetőséget a feladatunk megkönnyítésére.

Osztó-gyűjtő szerszámmentes csőcsatlakozással

Indulhatnak a felújítások, a vékony rétegrendű padlófűtések és a szerszámmentes csőcsatlakozással rendelkező osztó-gyűjtők praktikus megoldást kínálnak az eddigi nehézségek leküzdésére.

Padlófűtés