Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kapcsolt energiatermelés mikrogázturbinákkal

2018/9. lapszám | Varga péter |  7554 |

Kapcsolt energiatermelés mikrogázturbinákkal

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésnek két terméke van: áram és hő. A kapcsolt termelés előnye a primerenergia-megtakarítás, vagyis ugyanannyi hő- és villamos energia előállításához kevesebb tüzelőanyag szükséges, mintha a két terméket két külön létesítményben állították volna elő.

Kapcsolt erőmű, jobb hatásfok

Mint az 1. ábrán látható, ha ugyanazt az energiamennyiséget klasszikus módon, tehát villanyerőműben a villanyt (hatásfoka 33%) és hőenergiát gázkazánokban (általános hatásfok 80%) állítják elő, akkor a primerenergia, azaz gázfogyasztás 34,5 m3/h.

1. ábra: Külön-külön termelve a villamos és a hőenergiát, nagyobb lényegesen nagyobb lesz a primer energia fogyasztása.

Ha ezeket az energiákat egyidejűleg azaz kapcsolt energiatermelő rendszerrel állítjuk elő, a gázfogyasztás 23 m3/h. Tehát 50%-kal kevesebb primerenergiával és természetesen ezzel arányosan csökkentett CO2-kibocsátással termeljük a megcélzott energiamennyiségeket. A kapcsolt energiatermelés fő célja az összhatásfok növelése, azaz a felhasznált primerenergiából minél több villamos és hőenergiát állítsunk elő (egyidejűleg). Az általános kogenerációs és trigenerációs kapcsolási vázlatokat a 2., 3. és 4. ábrákon mutatjuk be.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarításÉpületgépészetHőtermelő berendezés