Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Varga péter

 8511 | |

Varga péter cikkei

Varga péter

„Cselgáncsmódszer” a technológiai hűtésekben

2020. december 4. |  722

A termokémiából tudjuk, hogy exoterm reakciónak nevezzük a hőfelszabadulással járó kémiai reakciókat. Most az vizsgáljuk meg, miként lehet az exoterm hőt hasznosítani technológiai folyamatokban.

Varga péter

Mélyhűtés akár –60 °C-ig abszorpciós berendezésekkel

2015. december 12. |  2455
1 4 (1)

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. Az elmúlt évszázad második felében inkább a kompresszoros hűtők terjedtek el, hiszen a villamos energia olcsó volt, így nem érte meg a befektetést. Sajnos csak sokkal később eszméltünk rá, hogy a villamos energiával működtetett hűtőrendszerek kétszeresen is környezetszennyezők; először is az elektromos áram előállításakor a hőerőművekben nagyon nagy százalékban jön létre veszteség, másodszor pedig a hűtőfolyadék, vagyis a hőszállító anyagként alkalmazott közeg roppant káros az ózonpajzsra.

Varga péter

Kapcsolt energiatermelés mikrogázturbinákkal

2018. szeptember 19. |  8897

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésnek két terméke van: áram és hő. A kapcsolt termelés előnye a primerenergia-megtakarítás, vagyis ugyanannyi hő- és villamos energia előállításához kevesebb tüzelőanyag szükséges, mintha a két terméket két külön létesítményben állították volna elő.

Varga péter

Hőközpont, amely a hűtőtornyot használja hőforrásként

2018. május 9. |  965

A múlt század 80-as éveiben terveztem egy gyógyszállót, termálvizes fűtéssel, hőszivattyúk alkalmazásával. Akkor még a standard, 90/70 °C-os radiátoros fűtés sem okozott nagyobb gondot, hiszen a hőszivattyúk R22 hűtőközeggel működtek, és a 75 °C-os kilépő vízhőmérsékletet simán elérték. A fűtőközpont kapacitása 1 MW-on felül volt.

Varga péter

Hulladékhő hasznosítása hűtésre, abszorpciós folyadékhűtővel

2018. április 10. |  1383
1 5 (1)

Különböző technológiai és energetikai folyamatokból kilépő, az adott folyamatban nem hasznosuló hő a hulladékhő, amely leggyakrabban valamilyen még hasznosítható energiát tartalmazó közeg (pl. füstgáz, meleg víz, fáradt gőz) kerülhet ki a környezetbe. Hasznosítására számos lehetőség létezik. Jelen esetben az abszorpciós folyadékhűtőkkel történő hulladékhő hasznosítását vizsgáljuk gyakorlati szempontból.

Varga péter

Szellőzés ablak-légbevezetőkkel

2018. április 10. |  9280
1 5 (1)

Amikor a lakások fűtési költségével való takarékosság fontos szemponttá vált, egyéb megoldások mellett megindult a törekvés a nem megfelelő ablakok okozta téli energiaveszteség csökkentésére. A transzmissziós veszteség csökkentésének módja az ablak hőátbocsátási jellemzőjének javítása. Ezért fejlesztették ki a hőszigetelő üvegezést: két- vagy háromrétegű üveg, gáztöltet, emissziócsökkentő bevonat.

Varga péter

A meleg vizes abszorpciós hőszivattyú

2018. március 10. |  1875
1 3 (1)

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. Az elmúlt évszázad második felében inkább a kompresszoros hűtők terjedtek el, hiszen a villamos energia olcsó volt. Sajnos csak sokkal később eszméltünk rá, hogy a villamos energiával működtetett hűtőrendszerek kétszeresen is környezetszennyezők.

Varga péter

Hűtőtorony új szemszögből

2016. október 12. |  8039

Jogszabályi háttér, evaporatív, adiabatikus hűtés, műszaki és egészségügyi szempontok, valamint gazdaságosság tekintetében bemutatva.

Varga péter

Gázmotoros berendezések fűtésre és hűtésre

2012. december 11. |  3869
Társszerző: Gaál Péter

Az energiahordozók árának emelkedése, illetve a komfortigények növekedése utat nyitott sok alternatív fűtési, illetve ehhez kapcsolódó hűtési megoldás előtt. Az alábbiakban egy ilyen berendezésről olvashatnak.