Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtőtorony új szemszögből

2016/10. lapszám | Varga péter |  724 |

Hűtőtorony új szemszögből

Jogszabályi háttér, evaporatív, adiabatikus hűtés, műszaki és egészségügyi szempontok, valamint gazdaságosság tekintetében bemutatva.

Mi is az az evaporatív hűtés?

Amikor léghűtéses klímaberendezésekről beszélünk, legyen az akár a nagyobb létesítmények esetén használt folyadékhűtő vagy lakossági split klíma, alapvetően száraz üzemű hőelvitelre gondolunk, azaz egy ventilátor segítségével az alacsonyabb hőmérsékletű környezeti levegőt hőcserélőn „átfújva” vonjuk el a hőt a magas hőmérsékletű hűtőközegből. Ennek a hőcserének a hatékonyságát növelhetjük úgynevezett nedves üzemű vagy más néven evaporatív hűtéssel.

Evaporatív hűtés esetén a hőcserélő felületre vizet permetezünk, és a párolgás hőelvonó tulajdonságát kihasználva növeljük a hőcsere hatékonyságát, így adott méretű felület segítségével nagyobb hőmennyiséget tudunk a környezetnek átadni. 35 °C/40% külső „száraz” hőmérséklet esetén, 100%-os nedvesítést feltételezve 24 °C-os nedves hőmérsékletet jelent, tehát ez a 24 °C-os hőmérséklet „áll rendelkezésre” a hő elvitelére (1. ábra).

1. ábra: A hűtőtornyok használatának jelentős előnye az alacsony kilépő közeghőmérséklet, így alkalmazásuk egyes esetekben elkerülhetetlen. Ilyen alkalmazási területek a technológiai rendszereken kívül az abszorpciós folyadékhűtőkhöz, vízhűtéses folyadékhűtőkhöz és közös vízkörhöz kötött víz-levegő hőszivattyúkhoz való illesztés.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés