Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az épületgépészeti szakoktatás hibalistája

Veresegyházi Béla |  1677

Július-augusztusi számunkban több mint 10 szakképző intézmény vezetői, oktatói fejtették ki véleményüket a szakoktatás helyzetéről, kilátásairól. Most e hozzászólásokat súlyoztuk, összegeztük, és pontokba foglaltuk.

Őszintén az energiahatékonyságról

Támogatott cikk |  7560

Szakmai Nap a VGF, az e-gépész és az MMK Épületgépészeti Tagozata szervezésében, a helyi gázszolgáltató és kéményseprő képviselőjével, fórummal.

Adalékanyagok a kazánokhoz

|  8004
1

A történet ott kezdődött, hogy csöpögni kezdett egy kazán, amelyet előzőleg tisztességesen átmostak (az egész rendszert), majd inhibitorral kezelték, beállították a pH-t, azaz a kivitelező mindent megtett, amit mai tudásunk szerint elvárhattak tőle. A gyártó képviselője ezek után arról tájékoztatta a kollégát, hogy az adott típusnál tilos inhibitort alkalmazni. Utánajártunk, hogy hol mi az ildomos.

Gyártói állásfoglalások

|  9429

A gázkazános fűtési rendszerek vízkezelésével kapcsolatban ezt a két kérdést tettük fel a gyártóknak: Milyen vízkezelést igényelnek a brand (gyártó) kazánjai? Mik a gyártó által engedélyezett vízkezelési adalékanyagok, amelyek alkalmazása nem befolyásolja a garanciális feltételeket?

Vízkezeléssel foglalkozó szakcégek véleménye

Viola Krisztián Paller Tamás |  2417

Megkérdeztük a „profikat” is, azaz a két, Magyarországon leginkább használatos termékcsoport gyártóját a témában.

A gépészkereskedők Medinája, Budaörs

Lantos Tivadar |  1421

Való igaz, hogy Budapesten található a legtöbb épületgépész kereskedő, viszont Budaörsön az egy négyzetkilométerre jutó szaküzletek száma biztosan nagyobb. Egymás munkáját így sokkal jobban nyomon tudják követni, és a vevő is könnyen válogathat az ajánlatok tengerében. Nagy a választék, jól felkészültek az eladók. Azonban akadt két szélsőséges eset.

A szakma patológusa

|  10 689

Mindenekelőtt megmagyarázzuk a furcsának tűnő címet, mielőtt valaki azt hinné, hogy külön kórboncnoka van az épületgépészeknek – ami persze átvitt értelemben igaz. Riportalanyunk, Bokor András okleveles épületgépész mérnök határozta meg számunkra így a gépész igazságügyi szakértő fogalmát (jelezve, hogy a kifejezés nem tőle származik): olyan emberről beszélünk, aki a holttest vizsgálatából (a peresített hiba felderítéséből) származó tanulságokat osztja meg (a bírósággal és esetenként a közzel).

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

Dávid Sándor |  1616

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után a téli hidegekben jó hazaérkezni a kellemes hőfokú otthonunkba. Hazaérkezésünk örömét elronthatja, ha a fűtőrendszer meghibásodása miatt hideg lakásba lépünk be. A fűtés megszűnésének egyik gyakori oka a fűtési csöveken keletkezett szivárgások miatti nyomásesés.

Tényleg ragaszkodunk a minőséghez?

Gémes Attila |  1456

Épületgépészeti termékgyártók és komoly kivitelezők honlapjain, illetve irodáiban, bekeretezve a falon olvashatjuk minőségpolitikájukat, melyben biztosítják az ügyfeleket a minőség iránti elkötelezettségükről, a vevők megelégedettségének maximális szem előtt tartásáról. Állítom, hogy a többség komolyan is veszi az ott leírtakat, de az bizonyos, hogy az alábbi két példában érintett gyártók és kivitelezők nagy ívben fittyet hánytak az általuk alapelvként megfogalmazottakra, és pestiesen szólva felültették, átverték és meglopták a beruházót!

Közösségi épületek vízfogyasztásának csökkentése

Bandzi Viktória |  1400

A víz a legértékesebb erőforrásunk. Hiánya, valamint a vízellátással és az újrahasznosítással járó költségek emelkedése miatt a vízszámlák összege is növekszik. Az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás az iparosodott országokban egy évszázad alatt a tízszeresére emelkedett, és az elmúlt 30 évben megduplázódott.

A modern mosdó egyben közösségi tér is

Lantos Tivadar |  1312

A mosdók a modern világban már nem csak egy mellékhelyiség szerepét töltik be, hanem nagyon fontos, kiemelt figyelmet követelő térré váltak. A látványt, dizájnt, megjelenést nyújtó belsőépítészet mellett az épületgépészet is nélkülözhetetlen (sőt, alap) a korszerű mosdók tervezésében, szerves egységet, harmóniát biztosítva az épülettel. De mik is a prémium mosdók ismérvei?

Románia szénhidrogén-készletei II.

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXI.

Dobai Gábor |  1378

1940. november 23-án Románia hadba lépett a tengelyhatalmak oldalán. Innen folytajuk történetünket.

Törölközőszárítós radiátorok

Áttekintő táblázat

|  8555

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Törölközőszárító csőradiátor

esztétikum és praktikum

Lantos Tivadar |  9526

A csőradiátorok vagy hétköznapi nevükön a törölközőszárítók ma már szinte nélkülözhetetlen kellékei a fürdőszobáknak. Nemcsak praktikusságuk, de esztétikai megjelenésük is hozzájárult a széleskörű alkalmazásukhoz. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fürdőszobai csőradiátorokkal kapcsolatosan.

Hogyan tovább, ifjú épületgépész?

Lantos Tivadar |  7804

Megvan a képesítés, papíron épületgépészek vagyunk. Az iskolakapun kilépve döbbenünk rá igazán, hogy nehéz lesz az elindulás. Folytassam egy cégnél? Vagy válasszam inkább az önálló utat? Tudom az elméletet, de a gyakorlat még hiányzik. Hogyan, kitől, hogyan, esetleg mennyiért tudhatom meg a szakma valódi fogásait, amit a napi munkavégzés során alkalmaznom kell? Nem könnyűek az első lépések, de a talpon maradás sem… Szabó Kristóf épületgépész kivitelező szakemberrel beszélgettünk.

Főelzárók, szakaszolók

Lantos Tivadar |  8439

A főelzárók, szakaszolók a gázos szakmában nélkülözhetetlen szerelvénynek számítanak. Kivitelüket, működésüket, elhelyezésüket szigorú műszaki feltételek szabályozták, és szabályozzák napjainkban is. Néhány gondolat erejéig összefoglaltuk elsősorban a FŐGÁZ hálózatán alkalmazott ilyen jellegű szerelvényekkel kapcsolatos tudnivalókat, tapasztalatokat.

Miért beteg a magyar?

Veresegyházi Béla |  2118

Több olyan mérésről is van tudomásunk, amely a szén-monoxid vagy szén-dioxid koncentrációjának változását vizsgálja lakóterekben (például debreceni egyetem), de hogy mennyire nincsenek ezek katasztrofális eredményei a köztudatban, az a légellátás témájának mostoha sorsát illusztrálja. Most egy nagyon tanulságos hálószobai, éjszakai (alvási időszaki) mérést kaptunk.

Max. 120 m³/h-s kisventilátorok

Áttekintő táblázat

|  1481

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kisventilátorok belső terek szellőztetésére

Szalay Zoltán |  1488

A mesterséges szellőztetés alkalmazása a mai, energiatakarékosságot megvalósító építési technikák jellemzői miatt elkerülhetetlen. A jó hőszigetelésű, tömörzáró ablakokkal felszerelt épületek egyrészről pozitív eredménnyel jellemezhetők az alacsony energiaigény miatt, másrészről a légtömörség együtt jár a természetes légcsere jelentős csökkenésével, majdhogynem megszűnésével.

Jégpályahűtési rendszerek, gyepfűtések I.

Kaszab Gergely |  899

Sokan éltük meg korábban, hogy a decembertől február közepéig tartó időszak estéi nem a meleg szobában, a televízió előtt találtak bennünket, hanem a beton focipályánk mellett, locsolótömlővel a kezünkben. Készült a jégpálya, „hizlaltuk” a jeget.

Miért kaphatunk bírságot a kivitelezés során?

Támogatott cikk |  1414

Az utóbbi időszakban számos területen változások/újdonságok léptek hatályba. Mindet követni, figyelemmel kísérni és munkánk során azokat betartani szinte már lehetetlen. Ezen tanfolyam keretében azokat a szabályokat vizsgáljuk meg, amelyek a leginkább szükségesek lehetnek egy kivitelező számára a tűz- és munkavédelem területén. hiszen jó, ha tudjuk, hogy miért járhat bírság egy kivitelezés során…

Húszéves tapasztalatból kézzelfogható valóság

Lantos Tivadar |  1006

A magyarországi piac klímák és hűtők tekintetében viszonylag kicsinek mondható. Nem éri meg sem nagyobb volumenű gyártókapacitást, sem kutatás-fejlesztést telepíteni hazánkba, így vagy a távol-keletről, vagy a nyugati országokból érkeznek a berendezések, melyek többsége nem kifejezetten a közép- és kelet-európai sajátosságoknak megfelelően készül.

Hővisszanyerős szellőztetés talajhő-hasznosítással

Kovács István |  1026

A lakások, irodák, sőt ipari csarnokok munkaállomásainál is a hővisszanyerős szellőztetés nyújtja a legtakarékosabb frisslevegő-ellátást. A hővisszanyerés a maga passzív működésével kiváló energiamérleget produkál. A kereskedelemben kapható kereszt-ellenáramú hőcserélők termikus hatásfoka jellemzően 90% feletti is lehet. A magas hatásfok azonban téli körülmények között problémákat is okozhat.

Mobilklímákról szerelői szemmel

|  7408

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivisznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint egy split. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést. Karda Istvánnal, a Columbus Klíma szervizesével beszélgettünk.

Hűtőtorony új szemszögből

Varga péter |  7813

Jogszabályi háttér, evaporatív, adiabatikus hűtés, műszaki és egészségügyi szempontok, valamint gazdaságosság tekintetében bemutatva.