Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A szakma patológusa

2016/10. lapszám | VGF&HKL online |  9535 |

A szakma patológusa

Mindenekelőtt megmagyarázzuk a furcsának tűnő címet, mielőtt valaki azt hinné, hogy külön kórboncnoka van az épületgépészeknek – ami persze átvitt értelemben igaz. Riportalanyunk, Bokor András okleveles épületgépész mérnök határozta meg számunkra így a gépész igazságügyi szakértő fogalmát (jelezve, hogy a kifejezés nem tőle származik): olyan emberről beszélünk, aki a holttest vizsgálatából (a peresített hiba felderítéséből) származó tanulságokat osztja meg (a bírósággal és esetenként a közzel).

– Kezdjük talán azzal, hogy mit jelent az ön számára épületgépész igazságügyi szakértőnek lenni, miért csinálja?

– Rendkívül izgalmas, változatos feladatot jelent a szakértőség, amiből rengeteget lehet tanulni. Egy-egy feladat esetenként hosszas nyomozással, utána olvasással jár, és ebből, valamint a tanulságok levonásából sokat profitálok, hiszen okos ember a más kárán tanul. Maga a vita, a per folyamata is érdekfeszítő, persze csak akkor élvezhető igazán, ha nem al- vagy felperes vagy, hanem semleges fél.

– Anyagilag is megéri?

– Ebből tisztességes ember nem fog meggazdagodni, de a munkád értékét általában leszámlázhatod. Mondom, általában, mert ha valamelyik ügyvéd kifogásokat nyújt be, rákérdez bizonyos megállapításaidra, akkor a válaszod, ami akár ugyanannyi idődet és energiádat igénybe veheti, mint az eredeti szakvélemény megalkotása, már nincs honorálva.

Ugyanakkor egy a tisztességére nem annyira kényes ember szakértőként vastagon megtalálhatja a számítását. Engem is többször megkeresett egyik vagy másik fél képviselője, hogy ugyan nem billenteném-e kicsit feléjük a mérleg nyelvét. Tehát egy igazságügyi szakértőnek szilárd etikai, erkölcsi alapokon kell állnia, mert kísértés létezik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor AndrásInterjúSzakértő