Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ArcképÉpületgépészetVélemény

A szakma patológusa

2016/10. lapszám | VGF&HKL online |  10 605 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A szakma patológusa

Mindenekelőtt megmagyarázzuk a furcsának tűnő címet, mielőtt valaki azt hinné, hogy külön kórboncnoka van az épületgépészeknek – ami persze átvitt értelemben igaz. Riportalanyunk, Bokor András okleveles épületgépész mérnök határozta meg számunkra így a gépész igazságügyi szakértő fogalmát (jelezve, hogy a kifejezés nem tőle származik): olyan emberről beszélünk, aki a holttest vizsgálatából (a peresített hiba felderítéséből) származó tanulságokat osztja meg (a bírósággal és esetenként a közzel).

– Kezdjük talán azzal, hogy mit jelent az ön számára épületgépész igazságügyi szakértőnek lenni, miért csinálja?

– Rendkívül izgalmas, változatos feladatot jelent a szakértőség, amiből rengeteget lehet tanulni. Egy-egy feladat esetenként hosszas nyomozással, utána olvasással jár, és ebből, valamint a tanulságok levonásából sokat profitálok, hiszen okos ember a más kárán tanul. Maga a vita, a per folyamata is érdekfeszítő, persze csak akkor élvezhető igazán, ha nem al- vagy felperes vagy, hanem semleges fél.

– Anyagilag is megéri?

– Ebből tisztességes ember nem fog meggazdagodni, de a munkád értékét általában leszámlázhatod. Mondom, általában, mert ha valamelyik ügyvéd kifogásokat nyújt be, rákérdez bizonyos megállapításaidra, akkor a válaszod, ami akár ugyanannyi idődet és energiádat igénybe veheti, mint az eredeti szakvélemény megalkotása, már nincs honorálva.

Ugyanakkor egy a tisztességére nem annyira kényes ember szakértőként vastagon megtalálhatja a számítását. Engem is többször megkeresett egyik vagy másik fél képviselője, hogy ugyan nem billenteném-e kicsit feléjük a mérleg nyelvét. Tehát egy igazságügyi szakértőnek szilárd etikai, erkölcsi alapokon kell állnia, mert kísértés létezik.

A cikk még 4 898 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásInterjúSzakértő