Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hogyan tovább, ifjú épületgépész?

2016/10. lapszám | Lantos Tivadar |  7116 |

Hogyan tovább, ifjú épületgépész?

Megvan a képesítés, papíron épületgépészek vagyunk. Az iskolakapun kilépve döbbenünk rá igazán, hogy nehéz lesz az elindulás. Folytassam egy cégnél? Vagy válasszam inkább az önálló utat? Tudom az elméletet, de a gyakorlat még hiányzik. Hogyan, kitől, hogyan, esetleg mennyiért tudhatom meg a szakma valódi fogásait, amit a napi munkavégzés során alkalmaznom kell? Nem könnyűek az első lépések, de a talpon maradás sem… Szabó Kristóf épületgépész kivitelező szakemberrel beszélgettünk.

Multiknál és nagyvállalkozóknál kopogtatók

Hiányszakma lett a víz-, gáz-, fűtésszerelő, a klíma- és hűtéstechnikai szerelő. Bár látszólag rengeteg hirdetéssel találkozunk, mégis, nagyon nehéz ma jó szakembert találni. De mi lehet ennek az oka? Sokan úgy gondolják, hogy ez a szakma egy könnyű kereseti lehetőség; naponta felrakok néhány csapot, összekötöm a csöveket, felszerelem a klímát, és vígan megélek, sőt, meggazdagodom. Sajnos az élet rácáfol a könnyű útban reménykedőkre, az elindulás igenis nehéz. Az iskolapadok nem adják meg a kellő gyakorlatot, a szükséges rutint, a megrendelő pedig joggal várja el a tökéletes munkát. A tudáson túl megfelelő szerszámokra is szükség van a kellő precizitáshoz.

– Saját, személyes tapasztalatomat mondom: a legtöbb fiatal, aki elvégzi az iskolát, nem marad meg a szakmában. Kezdeti lelkesedésből próbálkozik a nagyobb épületgépész cégeknél, de ott gyakorlat nélkül nem sok esélyük van bekerülni. Ha esetleg sikerül is, a nagyvállalatok nem tudják tolerálni azt, hogy a pályakezdőt még be kell tanítani. Hiába a kezdeti lelkesedés, ha a cégtől nem kapja meg a megfelelő támaszt a pályakezdő, előbb-utóbb más megélhetés után néz. Mások fővállalkozóknál próbálkoznak, itt is a legtöbben egy-két hónap után feladják.  Ennek az egyik oka, hogy nem gépészettel kell a fiataloknak foglalkozniuk. Egyik nap a kőműves mellett kell segédmunkát végezni, másik nap festeni kell, esetleg a sittet hordani. Amit tanultak, a gépészeti szakma szépségeit nem tudják a gyakorlatban megismerni, a tudásukat kipróbálni – mondja el Szabó Kristóf.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Interjú