Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Főelzárók, szakaszolók

2016/10. lapszám | Lantos Tivadar |  1469 |

Főelzárók, szakaszolók

A főelzárók, szakaszolók a gázos szakmában nélkülözhetetlen szerelvénynek számítanak. Kivitelüket, működésüket, elhelyezésüket szigorú műszaki feltételek szabályozták, és szabályozzák napjainkban is. Néhány gondolat erejéig összefoglaltuk elsősorban a FŐGÁZ hálózatán alkalmazott ilyen jellegű szerelvényekkel kapcsolatos tudnivalókat, tapasztalatokat.

Az elméleti háttér

A szakirodalom definíciója szerint a csatlakozó vagy fogyasztói vezetékbe épített olyan elzáró szerelvényt, amely alkalmas arra, hogy – a gáz áramlási irányát tekintve – a vezeték egy vagy több szakaszát a gázbetáplálástól elzárja, illetve függetlenítse, szakaszolónak nevezzük. A fogyasztói főelzáró a telekhatáron vagy annak közelében létesített elzáró szerelvény, amely az elosztóvezeték tartozéka.

Az MBSZ szabja meg, hogy a telephelyi, a csatlakozó és a fogyasztói vezetékbe milyen esetben kell szakaszoló elzáró szerelvényt beépíteni. A szakaszoló elzáró szerelvény lehet kézi vagy gépi működtetésű, de utóbbit szükségszerűen kézzel is üzembe kell tudni helyezni az automatikus zárást biztosító szerkezet hibája esetén. A gépi működtetés Magyarországon nem jellemző, és azok elhelyezése is inkább föld feletti. A szakaszoló zárási szöge (lakossági fogyasztó esetén) 90°, nyitott és zárt állapotát egyszerűen meg kell tudni különböztetni. Kezelése egyszerű és biztonságos, és minden esetben működőképesnek kell lennie. Helyét és funkcióját időtálló táblával kell megjelölni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés