Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Törölközőszárító csőradiátor

esztétikum és praktikum

2016/10. lapszám | Lantos Tivadar |  1905 |

Törölközőszárító csőradiátor

A csőradiátorok vagy hétköznapi nevükön a törölközőszárítók ma már szinte nélkülözhetetlen kellékei a fürdőszobáknak. Nemcsak praktikusságuk, de esztétikai megjelenésük is hozzájárult a széleskörű alkalmazásukhoz. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fürdőszobai csőradiátorokkal kapcsolatosan.

Fürdőszobai igények

Korábban mindennapos gyakorlat volt, de sajnos manapság is előfordulnak még olyan, új építésű lakások, ahol a fürdőszobákban, zuhanyzókban ugyanazokat a fűtőtesteket alkalmazzák, mint a lakás többi helyiségében. Pedig egyik radiátorgyártó sem ajánlja standard termékeit tartósan párás, vizes helyiségekbe, a fürdőszobákban uralkodó körülmények (magasabb hőmérsékletigény, magas páratartalom) miatt. A fürdőszobai radiátoroknak a tartósságon túl a lehetőségekhez mérten megfelelően kicsiknek kell lenniük, hogy kevesebb helyet foglaljanak el a hasznos alapterületből (jellemzően a fürdőszobák nem a legtágasabb helyiségei a lakásoknak). Régebben előfordult, hogy szűkösebb helyeken (WC, kézmosó, zuhanyzó) csőregisztereket alkalmaztak, azonban ezen fűtőtestek esztétikai megjelenése finoman szólva is sok kívánni valót hagyott maga után, így hamar eltűntek a lakásokból. Igény volt továbbá a fürdőszobákban a lokális fűtőberendezésekre (ún. parapetes vagy kéményes konvektorok), amelyek függetlenek a lakás fűtési rendszerétől. A központi fűtésrendszereknél, átmeneti időben, amikor a lakás már nem igényel fűtést, de a fürdőszobákban még kívánalom a 23-24 °C, hasznos lehet egy alternatív fűtési megoldás. Mellékesen megjelent az elvárás – okulva a negatív tapasztalatokból –, hogy egy-két nedves törölközőt is biztonságosan rá lehessen teríteni a fűtőtestre, ha már ott van a fürdőszobában. A fentiekben megfogalmazott elvárásokat szem előtt tartva jöttek létre a ma ismert és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fürdőszobai csőradiátorok vagy törölközőszárítós radiátorok.

Formai világuk az eltelt évek alatt elég sokat bővült, de alapvető jellegükben nem sokban különböznek a kezdeti modellektől. A klasszikusnak számító létraszerű kialakítás megmaradt, de a gyártástechnológia, az alkalmazott profilok és felületi bevonatrendszerek sokat változtak az évek alatt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Radiátor