Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Veresegyházi Béla

 900 | |

 Veresegyházi Béla

Veresegyházi Béla cikkei

Veresegyházi Béla

Kéményseprő a házamban

2017. július 7. |  1294

Éppen nagy erőkkel zajlik a kéményseprők és az épületgépészek között a vita arról, hogy kinek is kellene ellenőriznie a kondenzációs elvezetéseket, no meg hogy van-e értelme az együtt minősítésnek. Így nagyon is aktuális a kérdés: mit, mennyiért és hogyan ellenőriz a kéményseprő?

Veresegyházi Béla

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

2017. május 25. |  9330

Ha valaki hőszivattyút szeretne, gondoljon arra, hogy az nem egy mosógép, amit beállítunk a sarokba, bedugjuk a konnektorba, és működik. A hőszivattyúnak minőségi gyártmánynak kell lennie, jól meg kell tervezni, és színvonalasan kivitelezni – és akkor már csak a megfelelő üzemeltetés van hátra.

Veresegyházi Béla

Veszélyeztetés? Piaci érdek? Észszerűség?

2017. május 22. |  2611

Az MBSZ legfrissebb, éppen egyeztetés alatt lévő módosítása lényegét tekintve kivenné a kéményseprők kezéből a kondenzációs elvezetéseket, és azok fogalmi és „kezelési” megkülönböztetésével hátrányos helyzetbe hozná a független kéménygyártókat. Gépészlobbi vagy műszaki szükségszerűség?

Veresegyházi Béla

A klímaváltozás egészségügyi hatásai

2017. május 18. |  1385

A klímaváltozás egyre inkább mindennapi életünk részévé válik. A viharok, özönvízszerű esőzések és a hőségriadók kapcsán saját bőrünkön tapasztaljuk a hőmérséklet, csapadékmennyiség vagy a szélerősség változását. A Kárpát-medence, azaz Magyarország Európának a klímaváltozásnak leginkább kitett területe!

Veresegyházi Béla

Hogyan vásárolhatunk klímaberendezést?

2017. május 19. |  1396

Ha valaki azt gondolja, a klímakészülékek vásárlása egyszerű feladat – bemegyek egy áruházba, vagy egy webshopot kikeresek számítógépen, veszek, rendelek egy berendezést, és majd valakivel felszereltetem –, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.

Veresegyházi Béla

Figyelem: ellenőrzi a hatóság a klímákat!

2017. május 18. |  8395

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott kisebb vagy akár nagy klímát, szintén bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe. Szabályok eddig is voltak, de most már be is tartatják őket.

Veresegyházi Béla

Spórolás vagy energiatakarékosság?

2017. május 3. |  835

Legyen világosság! – ahogy az Úr mondta, no meg persze fűtés és víz, tette hozzá az ember. Egy átlagos lakástulajdonos, építkező ma lényegében ennyit lát, tart fontosnak. De hol marad a levegő? Mondhatjuk, hogy a levegőt ma levegőnek nézik, azaz jelenlétét természetesnek veszik. Pedig nem így van – egyrészt belső tereink lettek zártabbak, másrészt külső levegőnk lett szennyezettebb.

Veresegyházi Béla

Gázkonvektorok optimalizálása

2017. május 3. |  4288

Az ionkazánok, gázmágnesek és nagy belső energiájú vizek világában minden új technológiával, ami „megváltást” ígér, foglalkozunk. Legutóbb egy olyan megoldásra bukkantunk, amely régi konvektorok hőmérséklet-szabályozására ad alternatívát, ígérete szerint. Ezúttal szerencsére működő ötletre leltünk. Ennek örömére továbbmentünk, és megnéztük, mitől lehetnének jobbak a gázkonvektorok, és még két remek magyar találmányra találtunk.

Veresegyházi Béla

A költészet napjára

2017. április 12. |  1308

Egy kolléga ajánlotta figyelmünkbe az Arany János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola honlapján fellelhető verset. Én azt mondom: ha valaki úgy szereti a szakmáját, hogy verset ír az épületgépészethez, az rossz ember nem lehet!

Veresegyházi Béla

Mustra a „kicsiknél”

2017. április 3. |  687

Ezúttal két, idézőjelesen kisebb épületgépészeti szaküzletet kerestünk fel, melyek esetében az idézőjel mindössze azt jelzi, hogy nem egy nagy lánc tagjai a boltok. Munkájuk minőségét tekintve viszont véleményem szerint felnőttek a feladathoz.

Veresegyházi Béla

Közös kéménynek túros a háta

2017. április 3. |  2094

Izgalmas hívást, majd levelet kapott szerkesztőségünk egy társasházi közös képviselőtől, aki a segítségünket kérte. Éppen komplex fűtési és elektromos felújítás zajlik ugyanis náluk, de egy-két elégedetlen lakó miatt nehezen, döcögve, sőt, a renitensek éppen a VGF egyik cikkével támasztották alá kifogásaikat. Személyünkben is megszólítva, utánanéztünk a történéseknek.

Veresegyházi Béla

Felemás érzések

2017. március 5. |  785
Társszerző: Lantos Tivadar

Az idei esztendőre változtattunk jól megszokott rovatunkon; nem inkognitóban, hanem „nyílt sisakkal, rostély nélkül” keressük fel a gépész szaküzleteket, eláruljuk, kik vagyunk. Látogatásaink célja továbbra is az, hogy meggyőződjünk, mennyire felkészültek a boltok szakmailag, de most nem az egyszerű laikus vásárló szemszögéből közelítünk. Lássuk tehát, mire jutottunk.

Veresegyházi Béla

Trükközés a glikollal

2016. december 10. |  749

Magyarországon jellemző az elvtelen avagy tudatlanságból elkövetett, mindenestre káros hatású olcsósítás. Ennek egyik példájáról hallottunk egy budapesti kereskedésben, ahol hiába ajánlja ki az üzlet a propilénglikolt napkollektorokhoz, fűtési rendszerekhez, mert a kivitelezők szerint van olcsóbb: az autóban használatos fagyálló, azaz az etilénglikol, ami kevesebb, mint a harmadába kerül a propilénglikolnak.

Veresegyházi Béla

Mi a megoldás a gyűjtőkéményekre?

2016. december 10. |  806

Az ErP rendelet hazai bevezetése sokáig húzódott, és hullámai még mindig nem ültek el. Kérdéses volt, hogy mikor, milyen határidőkkel lép életbe, és volt bizonytalanság az értelmezésével kapcsolatban is. És amikor már azt hittük, hogy minden tiszta, kiderült, hogy például a turbós gyűjtőkéményre csatlakoztatott kazánok cseréjét lényegében ellehetetlenítette.

Veresegyházi Béla

Azok a fránya nyílászárók!

2016. november 12. |  571

Szabó Sándor kollégát gyakran hívja a Katasztrófavédelem szén-monoxid-mérgezéses esetek után, hogy nézze meg a helyszínt, a tüzelőberendezést, füstgáz-elvezetéseket, és mondja meg, szerinte mi okozta a balesetet. Sokszor ismétlődő ok a légellátás hiánya.

Veresegyházi Béla

Problémák a gázszeleppel

2016. november 12. |  675

Névtelenséget kérő szervizes szakember hívta fel a figyelmünket egy manapság egyre gyakrabban jelentkező problémára, amelynek szereplői a gáz(minőség), az acél anyagú gázvezeték és a gázszelep.

Veresegyházi Béla

Miért beteg a magyar?

2016. október 12. |  1809

Több olyan mérésről is van tudomásunk, amely a szén-monoxid vagy szén-dioxid koncentrációjának változását vizsgálja lakóterekben (például debreceni egyetem), de hogy mennyire nincsenek ezek katasztrofális eredményei a köztudatban, az a légellátás témájának mostoha sorsát illusztrálja. Most egy nagyon tanulságos hálószobai, éjszakai (alvási időszaki) mérést kaptunk.

Veresegyházi Béla

Az épületgépészeti szakoktatás hibalistája

2016. október 12. |  1266

Július-augusztusi számunkban több mint 10 szakképző intézmény vezetői, oktatói fejtették ki véleményüket a szakoktatás helyzetéről, kilátásairól. Most e hozzászólásokat súlyoztuk, összegeztük, és pontokba foglaltuk.

Veresegyházi Béla

ErP

A tájékoztatás nem jog, hanem kötelezettség!

2016. szeptember 10. |  1123

Ismert mindenki előtt, hogy 2016. július 1-jétől 30 kW-ig lényegében csak a kondenzációs kazánok felelnek meg a hatásfok-követelményeknek, nyílt égésterű készüléket csak kivételesen, gyűjtőkéményes épületben lehet beépíteni. E célra az egyes gyártók 1-1 típust még gyárthatnak, a kereskedők pedig forgalmazhatják ezeket. Viszont információink szerint július 1. óta is boldog-boldogtalan vásárolhat, és vásárol is nyílt égésterű gázkészüléket, mert a kereskedőknek (egyesek szerint) nincs kötelezettségük arra, hogy ne adhassák el azt bárkinek.

Veresegyházi Béla

Kazán kontra hőszivattyú

2016. július 15. |  662

Manapság sokszor elhangzik, hogy új építés esetén, ha a telken még nincs bent a gáz, jobban vagy legalább annyira megéri a (levegős) hőszivattyú alkalmazása, mint a gázkazáné. Ennek kapcsán annak próbáltunk utánajárni, amiről eddig kevés szó esett a médiákban, hogy a teljes élettartam alatt mennyi költsége merülhet fel a tulajdonosnak.

Veresegyházi Béla

Bajok vannak a szakmunkásképzésben

2016. július 15. |  673

Úgy kezdődött, hogy az Épületgépészet Képzőművészei verseny után más aktivitást is szerettünk volna szervezni a hazai középfokú épületgépész szakképző intézményeknek, így beszélgettünk néhány gyártói képviselő kollégával, akik zömükben nem túl pozitív véleményt fogalmaztak meg az iskolapadból kikerülő utánpótlásról.

Veresegyházi Béla

Direktmarketing az épületgépészetben

2016. június 2. |  1495

A reklámok általánosságban vett kedvenc célcsoportja a 14 és 30 év közötti, fiatal szegmens. Vannak ugyan kivételek (például a tévéreklámok képi, hangi anyagait állítólag úgy optimalizálják, hogy 9 hónapos kortól befogadható legyen!), de ez az a korosztály, amely követi a trendeket, és hajlandó fizetni is érte. 14 alatt még nincs pénze az embernek, 30 fölött pedig, ha kicsit szarkasztikusak akarunk lenni, már van esze. Az épületgépészeti direktmarketingnek viszont az idősek a cél pontjai.

Veresegyházi Béla

A pokolba vezető út

2016. június 2. |  705

…jó szándékkal van kikövezve, hogy befejezzük az idézetet. Így történt a nemes elv, az ErP esetében is, amely a gyakorlatban megvalósíthatatlanná tette a kazáncserét gyűjtőkémények esetében. Erről szól történetünk.

Veresegyházi Béla

Kéményhelyzet

2016. június 2. |  744

Áprilisi lapszámunkban nagy táblázatot, összesítést közöltünk a füstgáz-elvezetések témájában, ami izgalmasra, olvasmányosra sikerült, de eredeti célját, hogy felmérje a magyarországi kazán- és kéménygyártók választékát, árait, nem ér te el.

Mivel kezeljük a fűtési rendszer vizét?

2016. szeptember 7. |  12 189

A történet ott kezdődött, hogy csöpögni kezdett egy kazán, amelyet előzőleg tisztességesen átmostak (az egész rendszert), majd inhibitorral kezelték, beállították a pH-t, azaz a kivitelező mindent megtett, amit mai tudásunk szerint elvárhattak tőle. A gyártó képviselője ezek után arról tájékoztatta a kollégát, hogy az adott típusnál tilos inhibitort alkalmazni. Utánajártunk, hogy hol mi az ildomos.

Veresegyházi Béla

Őszintén az energiahatékonyságról

2016. augusztus 1. |  4573

Szakmai Nap a VGF, az e-gépész és az MMK Épületgépészeti Tagozata szervezésében, a helyi gázszolgáltató és kéményseprő képviselőjével, fórummal.

Direktmarketing az épületgépészetben

2016. május 5. |  1822

A reklámok általánosságban vett kedvenc célcsoportja a 14 és 30 év közötti, fiatal szegmens. Vannak ugyan kivételek (például a tévéreklámok képi, hangi anyagait állítólag úgy optimalizálják, hogy 9 éves kortól befogadható legyen), de ez az a korosztály, amely követi a trendeket, és hajlandó fizetni is érte. 14 alatt még nincs pénze az embernek, 30 fölött pedig, ha kicsit szarkasztikusak akarunk lenni, már van esze. Az épületgépészeti direktmarketingnek viszont az idősek a célpontjai.

Veresegyházi Béla

A gázlopás profi szakmává vált

2016. április 5. |  4272

Míg 10 éve a házilagos megoldások, mint a kerülő vezeték, a számláló visszatekerése, a mágnesezés és az újraplombálás játszották a főszerepet, addig ma profi, szakosodott tolvajok üzleti vállalkozássá fejlesztették a gázlopást.

Veresegyházi Béla

Napkollektorok alkonya

2016. március 5. |  872
1 5 (1)

Amikor a napkollektorok áttekintő táblázatának kérdéssorához kértünk ötleteket, véleményt kollégáktól, akkor történt, hogy egyikük jelezte; jó, jó, hogy táblázatot csinálunk a kollektorokról, és informáljuk a piacot a lehetőségekről, de minek, amikor a forgalom ezen területen drasztikusan visszaesett, nála például 2015-ben a nullát érte el. Megkérdeztünk más gyártókat, forgalmazókat is, és ha a kép nem is ilyen egyértelműen fekete, de nem is rózsás.

Veresegyházi Béla

A debreceni kereskedések mások

2015. december 17. |  1172

Vagy én vagyok más, mint Lantos Tivadar kollégám, aki egy szelíd, kedves ember, jóval magasabb fokú toleranciával, elfogadással, mint amivel én rendelkezem. Talán nem is ártott a váltás – kollégám személyleírását lehet, hogy már körbeküldték az országban… Egy szónak is száz a vége; míg Tivadar idén inkább csak pozitív benyomásokkal gazdagodott az épületgépészeti kereskedésekben addig én Debrecenben inkább negatívakkal.

Veresegyházi Béla

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 3. |  1640
Társszerző: Szemán Róbert

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 5. |  3662
Társszerző: Szemán Róbert

A VGF kezdeményezi a homlokzati füstgáz-elvezetések indokolatlanul szigorú előírásainak megváltoztatását! ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma, fogjunk össze most is! Az ErP konferencián a legparázsabb vita e témában alakult ki; a gépészkivitelezők indulatosan érveltek az ésszerűtlen szabályozás ellen, melyre a kéményseprő-szakma képviselője a jelenlegi előírások ismertetésével válaszolt. Véleményünk szerint az ErP-szigorítások bevezetésével fenntarthatatlanok azok a rendelkezések (pl. 2 és 10 méteres szabály), amelyek megvalósíthatatlanná teszik a homlokzati füstgáz-elvezetést.

Veresegyházi Béla

A bürokrácia örök

2015. április 3. |  1550

Alábbi történetünk arról (is) szól, hogy bár léteznek törvények, keretek, szabályok és utak, mégis az számít, hogy a kezelő személyek milyen tartalommal töltik ki azokat. Magyarul: egy építési engedélyezési eljárásban a hatóságok iszonyúan megnehezíthetik az építtető dolgát, mi több, ezzel idő-, anyagi és presztízsveszteséget okozva neki.

Nyílt levél a belügyminiszterhez

2014. december 8. |  132
Társszerző: Szemán Róbert

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Egy a hatáskörébe tartozó, életeket veszélyeztető problémára szeretnénk felhívni a figyelmét. A probléma, amely nem más, mint a CO-vészjelzők forgalomba hozatali szabályozatlansága, orvosolható kormányzati szinten.

Séta a forró bádogtetőn

2014. november 4. |  3585
1 5 (1)

Mindig is naiv és rácsodálkozó embernek tartottam magam, így amikor Kocsis Krisztián, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. műszeres szolgáltatási osztályvezetője rám pillantva megkérdezte: „Ebben a ruhában jöttél?”, arra gondoltam, hogy kedvesen, de túlzásba esve aggodalmas- kodik a riporter úr állapotáért. Aztán rájöttem... Az alábbiakban inkább szubjektív, mint szakmai írást olvashatnak a budapesti kéményseprőkkel nyáron tett kirándulásomról.

Teljesítmény- nyilatkozzunk?

2014. május 6. |  4733
1 5 (1)

Még mindig sok a félreértés, bizonytalanság mind a gyártók-forgalmazók, mind a tervezők és kivitelezők részéről, hogy a legújabb szabályozások szerint milyen termékek forgalmazhatók, tervezhetők és építhetők be. Megpróbáljuk érthetően körülírni a témát.

10-ből 9 CO-vészjelző rossz

2014. május 6. |  2588

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika közérdekű bejelentését követően és a szaklap által szolgáltatott információkra is támaszkodva a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség lefolytatta saját vizsgálatát a CO-vészjelzők körében. Ennek eredményeképpen totálisan letisztult a piac: ma, Magyarországon egyetlen készülék látja el feladatát, és riaszt akkor, amikor kell!

10-ből 9 CO-vészjelző rossz

a Fogyasztóvédelem vizsgálata szerint

2014. április 17. |  4215

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika közérdekű bejelentését követően és a szaklap által szolgáltatott információkra is támaszkodva a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség lefolytatta saját vizsgálatát a CO-vészjelzők körében. Ennek eredményeképpen totálisan letisztult a piac: ma, Magyarországon egyetlen készülék látja el feladatát, és riaszt akkor, amikor kell!

10-ből 9 CO-vészjelző rossz

a Fogyasztóvédelem vizsgálata szerint

2014. április 16. |  6014

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika közérdekű bejelentését követően és a szaklap által szolgáltatott információkra is támaszkodva a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség lefolytatta saját vizsgálatát a CO-vészjelzők körében. Ennek eredményeképpen totálisan letisztult a piac: ma, Magyarországon egyetlen készülék látja el feladatát, és riaszt akkor, amikor kell!

Az üzletben nincs barátság

2014. április 1. |  6737
1 5 (1)

Az alábbiakban egy olyan történetet adunk közre, amely az építőipar állatorvosi lova is lehetne. Szerepel benne építész generál, épületgépész alvállalkozó, elszámolási vita, teljesítés és nem teljesítés, kamara és bíróság.Még 2012 áprilisában keresett meg Molnár-Tarján Ervin, a nagyon komoly referenciákkal, remek szakemberekkel rendelkező, Piraton Komplex nevű épületgépészeti tervezőiroda egyik ügyvezetője azzal, hogy van egy érdekes – az ő szempontjából persze inkább elkeserítő – sztorija. A következőket mesélte el.

Leválás divatból

2014. március 4. |  3844

Egy elektromos kolléga mesélte, amikor épp a világítótestekről beszélgettünk, hogy Magyarországon mindenki, minden önkormányzat, szervezet, hivatal, már amennyiben megteheti, azonnal lecseréli a (köz)világítását a legmodernebb technológiára, sokszor pár éven belül többször is. Ezzel szemben az – igaz, maximálisan hagyománytisztelő – briteknél ma is működnek 40-50 éves utcai lámpák, egész rendszerek. Vajon kinek van igaza?

Félrevezető félinformációk a közmédiában Kun Zita halála kapcsán

2013. december 19. |  2662

Mondhatni, szokás szerint. Mert mi történik, ha valaki meghal szén-monoxid-mérgezésben? A tévében mutatnak egy konvektort, aminek semmi köze az esethez, és elmondják, hogy a gázkészülék, esetleg a kémény hibája okozta a balesetet. Mi most elmondjuk, mi történt ebben a konkrét esetben (és sok másban is, valószínűleg).

Mintaértékű fűtésrendszer-felújítás Szekszárdon

2013. december 2. |  2523

Hazánkban az EU-s finanszírozású energiaracionalizálási projektek sokszor felemás módon valósulnak meg; a nem kevés feltétel, kikötés között esetenként elvész az ideális műszaki tartalom, például ott is erőltetik a megújulók alkalmazását, ahol szakmai szemmel nézve nem lenne helyük. Ennek ellenpéldáját láttuk Szekszárdon: viszonylag kevés pénzből, az életszerűen kiírt pályázat adta szabadsággal okosan élve, remek tervezéssel és kivitelezéssel egy optimális rendszert építettek ki. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata a VIS NOVA pályázat keretében egy olyan mintaberuházást képzelt el, ami „jó példa” lehet a dél-dunántúli régió, de akár egész Magyarország számára. Ennek révén a Szekszárd Városi Sportközpont hőenergia-ellátása teljes megújuláson ment keresztül. Lássuk a részleteket.

Hamis biztonságérzet több fokozatban I.

2013. augusztus 5. |  2329

A régi szép időkben még hittünk a tekintélynek; tisztelettel elfogadtuk, amit az orvos mondott, lelkesen hallgattuk a különböző szakik monológjait, amikor építkeztünk, és tudtuk, éreztük, hogy sportolóink nem doppingolnak, és így nyerik az olimpiai aranyakat. Ma már nem hiszünk szinte senkinek bizonyítékok nélkül. Cikkünk arra keresi a választ, hogy mennyire bízunk a szén-monoxid-riasztókban. Minden ott kezdődik, hogy egyáltalán elfogadjuk-e a CO-riasztó szükségességét. Ne gondoljunk „extrém biztonságos” esetre, maradjunk annál az alaphelyzetnél, hogy nyílt égésterű falikazánunk működik a fürdőszobában. Mit gondol az átlagmagyar, kell-e neki CO-érzékelő? Hogy kissé nagyobb biztonsággal választhassunk, szaklapunk, összefogva a Stieber Levegőtisztaság-védelmi Bt.-vel, aki akkreditált mérőlaborral rendelkezik, megvásárolja a ma-gyar piacon kapható CO-érzékelőket, tesz-teljük őket, és az eredményeket következő lapszámunkban publikáljuk.

Hamis biztonságérzet több fokozatban I.

2013. augusztus 5. |  2699

A régi szép időkben még hittünk a tekintélynek; tisztelettel elfogadtuk, amit az orvos mondott, lelkesen hallgattuk a különböző szakik monológjait, amikor építkeztünk, és tudtuk, éreztük, hogy sportolóink nem doppingolnak, és így nyerik az olimpiai aranyakat. Ma már nem hiszünk szinte senkinek bizonyítékok nélkül. Cikkünk arra keresi a választ, hogy mennyire bízunk a szén-monoxid-riasztókban.

Reakció ifj. Czinege Károly cikkére

2013. június 11. |  3406

Az ionkazánok szakmai megítéléséről Kardos Ferenc és Csiha András előző lapszámainkban már részletesen írtak, e témára nem térnék ki, már csak azért sem, mert úgy hiszem, mindegyik típus külön kezelendő, és többet róluk csak korrekt, tudományos értékű elemzés után lehetne mondani. Ilyen elemzések egyébként már születtek, de csak részletesen vagy egyáltalán nem lettek publikálva. Amiről én néhány szót ejtenék, az az ionkazánok megjelenése a kommunikációban.

Szaporodó csodák a fűtéstechnikában

2013. május 6. |  5574
Társszerző: Csiha András

Előző, azaz áprilisi számunkban cikket közöltünk a Galan típusú ionkazánról, amelyet mint orosz technológiai csodát harangoztak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ígért 1,57-es COP – mint ahogy az egy elektromos fűtésnél korrekt – valójában kicsivel 1 alatti, illetve hogy az orosz elektromos szabványokra tervezett készülék beépítése Magyarországon biztonságtechnikailag legalábbis kétes.

Modern gyilkos: a webkereskedelem

2012. október 29. |  3004
Társszerző: Fábián Attila

Az utóbbi tíz évben jelentősen változott a tradicionális kereskedelem, helyét sok esetben a webes piactér veszi át. Az internetről vásárolunk könyveket, háztartási és használati tárgyakat, de nem csak apróbb kütyüket vagy kellékeket, de akár autót vagy gázkazánt is. A pár évvel ezelőtt felburjánzó gazdasági válság csak erősítette ezt a tendenciát, ami az épületgépész szakmában is erősen érezteti hatását. A netes cégek a legtöbbször jóval a hagyományos kereskedések árai alatt tudják forgalmazni termékeiket. Vajon hogy csinálják?

Ingatlan-beruházás olcsón, de mikor?

2009. április 7. |  1275

Örök kérdés egy ingatlan-beruházásnál, hogy mikor legyen olcsó? Merthogy lehet maga a megvalósítás csekély költségből abszolválva, ilyenkor aztán az üzemeltető, a tulajdonos egy összegben relatíve keveset fizet, a fővállalkozó pedig ahol tud, a végletekig butít a műszaki tartalmon. (Abba most nem megyünk bele, hogy milyen egyéb módszerekkel tehet szert haszonra a kivitelező…)

VÉSZ - Amikor betelik a pohár

2009. január 14. |  2548
Társszerző: Ilonka Mária

Az elmúlt fél évben a különböző médiákban több hír, tudósítás jelent meg a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége tevékenységéről – a mai sajtóstílushoz híven általában röviden, esetenként pontatlanul, célzottan a szenzációra építve. Cikkünkben most megpróbálunk mélyebbre ásni, feltárva egy a mai építőipar krónikus betegségének lehetséges kezelését, amit el lehet ítélni, de lehet megérteni is, avagy egyetérteni vele.

A Kéménykonferencia margójára

2014. december 3. |  3345

Újabb konfliktus borzolja az épületgépész szakma kedélyeit, ezúttal újra egy kiállítás-konferencia kapcsán. Tavaly ilyenkor a Hungarotherm - Comfort Budapest verseny osztotta meg a gépészeket, és keserítette őket, most az épületgépész-kéményseprő ellentét tört felszínre a Kéménykonferencia kapcsán. Alábbi cikkeinkben ezt a problémakört járjuk körül.

Pozicionálás

2008. május 10. |  2336

Az idei tavasz szakmánkban szokás szerint a konferenciáké, kiállításoké. Kéménykonferencia, Gázkonferencia, Megújulós Konferencia, Construma, Renexpo, céges rendezvények - a választék széles. Az alábbiakban a kiállítások közös tanulságát próbáljuk megfogalmazni.

Épületgépész kiállítások kontra konferenciák

2012. december 11. |  2427

Épületgépész kiállítások kontra konferenciák cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Fórum: Hungarotherm vagy Comfort Budapest?

2008. január 30. |  2097

Kell-e országos szakmai kiállítás? Kell-e kettő? Ha nem, melyik kell, és milyen feltételekkel? Ezek a kérdések 2007 folyamán igencsak foglalkoztatták az épületgépész szakmát, mégpedig azért, mert a tavalyi két kiállítás, a Comfort Budapest és a Hungarotherm sikertelennek volt minősíthető. Szaklapunk felvállalta, hogy információs és kapcsolati csatornáit felhasználva egy asztalhoz ülteti a potenciális kiállító cégek döntéshozóit, hogy elmondhassák véleményüket a kialakult helyzetről, és megpróbáljanak közös álláspontra jutni.

Kereskedelem

2007. május 10. |  2121

Egy bizonyosfajta szaniterterméket gyártó, nemzetközi viszonylatban kicsinek számító, szomszédos állambeli cég a rendszerváltás után bejött Magyarországra, és kisebb nagykereskedőkkel leszerződve létrehozott egy hálózatot, amivel lefedte az ország területét. Lényegében mindenhol lehetett kapni a termékeit, jó áron, megfelelő minőségben, évi mondjuk tizenötezer darabot értékesítettek hazánkban.

Épületgépészet és valóság

2007. március 30. |  3505

A Hungarotherm (és most már a Comfort Budapest) ideje mindig is az épületgépész szakma tavasza volt; a gyártók-kereskedők fokozták kommunikációs tevékenységüket, találkozók jöttek létre, eszmecserék folytak le, bemutatásra kerültek az újdonságok, a szakemberek pedig magukba szívhatták az információkat. De ez volt mindig az értékelés időszaka is, főleg számunkra, szaklapunk számára, amikor mérleget vonhattunk: milyen tendenciák, törekvések, eredmények jellemzik manapság az épületgépészetet? Persze túl nagy fába nem vágnánk a fejszénket: egy átfogó értékelés elkészítése nem a mi feladatunk. Áprilisi számunk felvezetéseként három, nem sorsfordító, de jellemző jellemző témáról szeretnénk szólni.

Modern technológiák

2007. január 10. |  2450

Alábbi történetünk nem a szakemberek okulására szolgál. Aki lapunkat olvassa, az nem követne el olyan hibát, mint főszereplőnk. A szórakoztatáson túl mégis vannak tanulságai az esetnek, a legfőbb: senki se kezdjen olyasmibe, amivel nincs tisztában.

Hivatali bőrnyúzás. A meó világa

2006. december 10. |  2356

Talán emlékeznek még olvasóink idén január-februári olvasói levelünkre, ami arról szólt, hogy vannak gázszerelők, akik átadják mások, akár nem szakmabeliek munkáját, és jól élnek belőle, illetve vannak meósok, akik ebben partnerek, és szintén jól élnek belőle. Ha nem, kivonatosan elolvashatják keretes írásunkban. E levélre válaszul megígértük, hogy megpróbálunk tenni valamit az ügyben. Összedugtuk hát a fejünket a levél írójával, illetve a TIGÁZ felügyelőjével, és kitaláltunk valamit.

Szemelvények az ÉÁKSZ-ből

2012. december 11. |  2267

Szemelvények az ÉÁKSZ-ből cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Akit nem csapott meg

2005. december 10. |  1973

Talán még emlékeznek olvasóink Farkasné Bódis Katikára. Ő az, „akit a zárt égésterű füstje megcsapott”. Idei, szeptemberi lapszámunk 58-61. oldalon írtunk róla és történetéről. Röviden elevenítsük fel a sztorit.

Pelletfűtés

2004. október 10. |  2770

A megújuló energiák az EU-csatlakozással aranykorukat élik - legalábbis a médiáknál. Reméljük, hogy rövid időn belül a való világban is elfoglalják az őket megillető helyet -, bővebb alkalmazásukra egyébként szerződések is kötelezik Magyarországot. Sajnos az állami támogatások nem elégségesek pl. a napkollektor vagy a hőszivattyú nagyobb arányú elterjedéséhez. Cikkünkben egy olyan megújulóról írunk, ami gazdasági okokból megállhat a maga lábán.

Vízi mulatságok

2004. szeptember 10. |  3728
1 5 (1)

Magyarország három nagy csúszdaparkjának egyike, az Aquaréna mogyoródi vízipark első teljes idényét futja. Ugyan már tavaly augusztusban megnyitották kapuikat, de az akkori nem egészen másfél hónap nem nevezhető teljes terhelésnek, az üzemeltetés gyakorlati sarokpontjai most, 2004-ben állnak össze. A létesítmény megismerésében Szűcs István fürdőüzem vezető volt segítségünkre.

A „kényszerfeltaláló”

2002. december 10. |  2422

Egy mérnök története, egy olyan szakemberé, akinek munkáján, ötletein keresztül képet kaphatunk a gázszolgáltatás múltjáról, jelenéről, jövőjéről. Érdekes téma, amit valószínűleg csak azok ismernek igazán, akik a tűz közelében voltak. Juhász László ilyen ember

Az új Nemzeti Színház épületgépészete

2002. április 10. |  2931

Hol legyen a Nemzeti? Évekig ez volt a legfőbb kérdés, mert hogy lennie kell, az egyértelműnek tűnt mindenki előtt. Tátongó, elhagyott építési gödrök, parttalan viták után végül csak megtalálták az ideális helyet. Aztán jöttek az építési balesetek, szenzációs cikkek a médiumokban. Ez is véget ért, és március 15-re, kis hazánk nagy ünnepére elkészült a mű, mert el kellett készülnie.

A tüzelőanyagcella

A jövő útjai

2002. április 10. |  2310
1 5 (1)

Az energia megszerzése, termelésének mikéntje mindig az emberiség központi kérdése volt. Manapság, hogy egyre több kell belőle, még fontosabb lett. Van, aki a fosszilis energiahordozók mellett tör lándzsát, akad, aki az atomenergiát tolja előtérbe. A hagyományosnak nevezhető módszerek mellett napjainkban – igen helyesen – az alternatív energianyerés került érdeklődésünk homlokterébe, a napenergia, a geotermikus folyamatok felhasználása. De hallottak-e már a tüzelőanyagcelláról? Nem? Pedig érdemes odafigyelni rá, mert lehet, hogy az összes többit lekörözve ez lesz a megoldás gondjainkra. Maga a működési elve is nagyon érdekes, de még inkább a szerkezet alkalmazási területének szélessége és távlatai.

A zuhanás élménye

2002. május 10. |  1644

Az alábbi történeteket egy munkavédelmi felügyelő barátomtól hallottam. Onnan kezdődött a beszélgetésünk, hogy milyen jellegű balesetekkel találkozik leggyakrabban az építőiparban. Én első megközelítésre a hegesztéses balesetekre gondoltam, esetleg a bontáskor előforduló különféle szerencsétlenségekre. Ehhez képest azt hallottam, hogy az incidensek túlnyomó része zuhanásos ügy. Állványról, tetőről való leesés, aknába pottyanás, széles a paletta, amit sajnos halálos kimenetelű esetek „színesítenek”.

Az elektromos forrasztókészülék

2002. április 10. |  2057

Sorozatunk első részében olyan szerszámot mutattunk be, ami megkönnyítette és olcsóbbá tette a munkát. A most bemutatott terméket nem lehet megtérülés szempontjából ilyen egyértelműen megítélni. Mi legalábbis nem vállalkozunk arra, hogy kiszámoljuk, a századik vagy ezredik használat után már jól járt vele a felhasználó. Annyit mondhatunk, hogy szerintünk megéri.

Balszerencse vagy balgaság?

2002. május 10. |  2155

Létezik olyasmi, hogy szerencse? Hát persze, a lottó ötöst sem az nyeri, aki megdolgozik érte. Azonban az épületgépészetben ritkán fordulnak elő véletlenek, itt az nyer, aki mer és az veszít, aki nem dolgozik – na jó, bukni azért tisztességes, dolgos emberek is képesek, hiába, ez az üzlet. Az alábbiakban egy olyan esetet elevenítünk fel, ahol a vétlen bűnhődött mások mulasztásáért. Köszönet Sima Fernc munkavédelmi felügyelőnek a szolgáltatott információkért.

Szennyvíztisztítás felsőfokon

2002. március 10. |  2761
1 5 (1)

Hogy szabadulunk meg felhasznált, fölöslegessé vált dolgainktól? A rossz bútort a lomtalanításkor dobjuk ki, a szemetet elviszi a kukásautó, a részeges szomszédot meg a rendőrség. De mi lesz azzal a „dologgal”, ami a lefolyóban végzi? A budapesti szennyvíz – napi hatszázezer köbméter – hatvanöt százaléka tisztítatlanul ömlik a Dunába. A maradék harmincöt százalék tetemes részét, mintegy napi 84 000 m³-t a frissen rekonstruált, európai mércével is modern Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep forgatja vissza a természetbe.

A meós szemével látó vállalkozó

2002. március 10. |  2405
1 5 (1)

Szegedi Béla öt éve alapította Kft-jét, ami épületgépészeti szereléssel-tervezéssel foglalkozik Dorogon. Előtte egyéni vállalkozóként végezte ugyanezt a munkát, ezzel párhuzamosan a helyi Gázműveknél volt elbíráló, műszaki átvevő. Úgy sodródott a vállalkozói szférába, hogy miután sokan kértek tőle tanácsot, milyen gázkészüléket vásároljanak, forgalmazni kezdte az egyik gyártó típusait. Később bevállalta a szerelést is, még mindig párhuzamosan a meó-val, természetesen a Gázművek hozzájárulásával. Olyasmiről persze szó sem volt, hogy ő vegye át saját munkáit, és hogy kollégái szigorú vizsgálat nélkül rábólintottak volna az átadásra. Jól ment az üzlet, így nem okozott gondot számára, amikor a privatizáció, a tulajdonosváltás és a leépítések időszakában a Gázművek megvált tőle.

Editke, aki asszony a talpán

2002. március 10. |  2959
2 5 (2)

4750 regisztrált, fényképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező mesterember névsorát böngészgetve meglepve fedeztem fel egy hölgy nevét a Lászlók, Péterek és Józsefek sorában. Újult lelkesedéssel vizsgáltam tovább a jegyzéket és fáradozásom eredményeképp még három „nem férfi” szerelőt találtam. Négy az ötezerből, nem túl sok. Miért megy egy lány gázszerelőnek és hogy boldogul a szakmában, erről kérdeztem Donáth Vilmosnét, a négyek egyikét.

Gáz van?

2002. március 10. |  3996

Budapesten, kis túlzással, naponta jelennek meg halálos, mérgezéses vagy robbanásos gázbaleseteket taglaló cikkek. Ennek kapcsán kerestük meg Dr. Erdős Antal ezredest, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság általános parancsnokhelyettesét. Arról érdeklődtünk nála, hogy valóban több-e a baleset, mint azelőtt, valamint, hogy mit tesznek, mit tehetnek az épületgépészek a biztonság érdekében.

Az elektromos csőhajlító

2002. március 10. |  2381

Új rovatunkban olyan módszereket és eszközöket szeretnénk bemutatni olvasóinknak, amelyek amellett, hogy leegyszerűsítik, megkönnyítik a munkavégzést, még anyagi megtakarítással is járnak. Sokan ódzkodnak szerszámparkjuk felújításától, modernizálásától, mondván, minek az újra költeni, ha a régi, jól bevált dolgaimmal is meg tudom csinálni, amit kell. A fejlődés mindazonáltal megállíthatatlan, aki nem alkalmazkodik a megváltozott igényekhez, lemarad, megrendelői köre szűkül, árait lejjebb kell szorítania. Aki szakmai fejlődésére igényes, annak gépparkját is szinten kell tartania. Olyan dolgokba érdemes befektetni, amelyek behozzák az árukat és aztán plusz hasznot termelnek.

A Kreisz család – Apáról fiúra

2002. január 30. |  2738

Az új évben először valami régit szeretnénk bemutatni olvasóinknak, régit, de jót. A középkorban egy-egy család együtt lakott, dolgozott, csak akkor ment el valaki, ha kiházasodott, vagy ha nem jutott elég kenyér az asztalra. Manapság, amikor mindenki egyedül keresi boldogulását, üdítő ellenpéldára találunk a Kreisz családban. Ők azok, akiknél a munka nem megy a családi élet rovására, éppen ellenkezőleg, erősíti az összetartozást.