Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bajok vannak a szakmunkásképzésben

Veresegyházi Béla |  989

Úgy kezdődött, hogy az Épületgépészet Képzőművészei verseny után más aktivitást is szerettünk volna szervezni a hazai középfokú épületgépész szakképző intézményeknek, így beszélgettünk néhány gyártói képviselő kollégával, akik zömükben nem túl pozitív véleményt fogalmaztak meg az iskolapadból kikerülő utánpótlásról.

Az épületgépész szakképzésről

Cséki István |  7677

Az önálló épületgépész képzés 1950-ben indult be, előtte más szakmák részeként tanították az épületgépészeti ismereteket. Korábban az ismeretek mennyisége lényegesen kevesebb volt, ezért nem volt önálló a képzés.

Kazán kontra hőszivattyú

Veresegyházi Béla |  7565

Manapság sokszor elhangzik, hogy új építés esetén, ha a telken még nincs bent a gáz, jobban vagy legalább annyira megéri a (levegős) hőszivattyú alkalmazása, mint a gázkazáné. Ennek kapcsán annak próbáltunk utánajárni, amiről eddig kevés szó esett a médiákban, hogy a teljes élettartam alatt mennyi költsége merülhet fel a tulajdonosnak.

Szemléletváltást!

Feketű Béla igazgató, és a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolája épületgépész oktatóinak gondolatai alapján

|  7534

Lassan mindennapos tapasztalattá válik az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó vállalkozásoknál, hogy nem találnak elég szakembert, akit alkalmazni tudnának, akivel apiacon rájuk váró feladatokat megfelelő színvonalon elvégezhetnék. Míg néhány évvel ezelőtt a szakmai bizonyítványt szerzett fiatalok egy részénél a tudásuk minőségét érte kritika, ma elsősorban a végzett szakmunkások számának csökkenése okozza a fő problémát.

Állandóságot szeretnénk

Kertész János tanár-oktató, a Nagykanizsai SZC Műszaki Szakképző Iskolája

|  7627

Bármely szakmai képzésről elmondható, hogy az utóbbi 25-30 évben jelentős átalakulásokat eredményezett a technika folyamatos fejlődése. Kiemelten igaz ez az épületgépészeti szakmákra.

Érd a célkeresztben

Lantos Tivadar |  7417

Maratoni mustránkat ez alkalommal Érden ejtettük meg. Hat épületgépész szakkereskedést vizsgáltunk meg – kisebbeket, nagyobbakat –, így alapos képet kaptunk arról, milyen színvonalon zajlik az értékesítés az egyik Budapest melletti településen.

A lényeg a motiváció

Fábián Zoltán tagintézmény-vezető, Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

|  1424

A 21. századi épületek nem képzelhetők el ivóvízhálózat, csatornázás, fűtő-, hűtőrendszerek, energiatermelő és -tároló rendszerek nélkül. Ez igaz a lakóházakra, az ipari épületekre, az irodaházakra és minden egyéb épületre is.

Fontos az ipar szerepe

Smidéliusz Béla, Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája

|  1178

A történet egy kicsit régebbről indul. A közelmúlt változásai, élettani helyzetei új elvárásokat és igényeket támasztanak az épületgépészet felé. Megváltoztak — jó irányban — a szakmában használatos anyagok, technológiák, ez által nagy mértékben bővült a szakiskolai oktatásban résztvevő diákok térlátása is.

Épületgépész technikusképzés iskolánkban

Mézes József igazgató, Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Balatonfűzfő

|  8672

Az épületgépészeti ágazati képzés 2014-ben indult intézményünkben, szakközépiskolai, nappali képzési formában. A 4 éves képzés szakmai érettségi vizsgával zárul, ezt követően 1 éves technikusi tanulmányokkal épületgépész technikusi oklevelet szerezhetnek tanulóink. A 2016/2017-es tanévtől a képzést szakgimnáziumi formában, szintén 4+1 éves rendszerben indítjuk.

Ki tanul ma épületgépészetet?

Ónody Miklós épületgépész mérnök, mérnöktanár, DSZC Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája

|  1143

Az épületgépész szakma egy szeletével néhai bátyámon keresztül ismerkedtem meg, idestova harminc éve. Az oktatásban eltöltött éveim száma még igencsak gyerekcipőben jár, hiszen – figyelembe véve páréves általános iskolai fizika-matek szakos tanári évemet is – alig haladják meg a hatot. Ezért óvatos duhajként fogalmaznék meg pár gondolatot a témában.

Minden eszközt fel kell használni!

Kocsis István tagintézmény-vezető, épületgépész szakmérnök, Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakközépiskolája és Szakiskolája

|  1197

A nyolcvanas évekig esztergályos és géplakatos, majd gépgyártás-technológus és általános gépész képzés folyt az iskolában. Ezt váltotta fel a gépész szakmacsoportra alapozott épületgépész technikusi szak. Az épületgépész gyakorlati oktatás a meglévő ív- és lánghegesztő, valamint a csőszerelő műhelyekben, épületgépész laborokban történik. Szakképzési támogatásból jelentős gép-, eszköz- és szerszámfejlesztést tudtunk megvalósítani az elmúlt évtizedekben.

Napkollektorok, savasodás

|  8348
1

A napkollektorok 5-6 évvel ezelőtti bummja, EU-s és egyéb támogatások, valamint a megújulós marketing generálta telepítési láza idején relatíve sok napkollektoros rendszer készült Magyarországon. Ezek karbantartásáról kevés szó esik a médiákban, még a szakmédiában is, pedig aktuális téma.

Ütemezett, lépcsőzetes képzést!

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma

|  8394

Jobb volt a 2+2-es képzés, mikor az első két évben főleg közismeretet, de már gyakorlati orientációt, bevezető szakmai ismereteket is tanultak a diákok, s mire érettebbek lettek, akkor kezdtek hozzá a szakma igazi tanulásának, már csak a szakmai ismeretekre koncentrálva.

Biztonsági és egészségvédelmi terv

|  1339

Újabb bürokratikus teher, vagy valós,értelmes feladat? Építés vagy szerelés? Ezek a kérdések merülnek fel többek között a 4/2002. (II. 20.) SZCSM-EüM rendelettel kapcsolatban, amelynek alapján az egyik gázszolgáltató biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonásával készített biztonsági és egészségvédelmi tervet is kér csatolni a gáztervhez.

Európa szénhidrogén-készletei

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XIX.

Dobai Gábor |  7386

A kőolaj és a földgáz ügyét nem lehet hermetikusan szétválasztani. Ha a földgáz ügyében tisztán akarunk látni, érintőlegesen az olajjal is foglalkoznunk kell, mert e két ásványi kincs sorsa úgy a kitermelésnél, mint a feldolgozásnál összefonódik.

Falsík alatti alaptestek

Áttekintő táblázat

|  7021

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Öblítés okosan

Geberit falba rejtett tartállyal

Támogatott cikk |  11 975
1

A WC-k öblítéséhez egyre kevesebb vizet használunk, ami nagy jelentőségű a víztakarékosság szempontjából. A modern épületgépészet pedig biztosítja, hogy így is minden a legjobban működjön.

Harmadik generációs falsík alatti szerelvények

Piskóty Miklós |  1003

A lakás egyetlen vízvételi helyéhez, a fali kúthoz vezető csövek esztétikai okokból már a vezetékes vízszolgáltatás hőskorában bekerültek a falba. Amint a vizet máshová is elvezették, az egyes csapolók elé tartalék elzárókat kellett beiktatni. Természetesen ezek az egyszerű elzáró szerelvények is a falba kerültek. Ezek a ma is használatos tartalék-elzárók – például csempeszelepek, gombcsapok stb. – képezték a falba szerelt csapok és szelepek, a falba épített szerelvények első generációját.

A módosított Műszaki Biztonsági Szabályzatról

Molnár Károly, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke |  1011

A gázcsatlakozó-vezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet módosításával, 2016. 03. 01. hatályba lépéssel megjelent a módosított Műszaki Biztonsági Szabályzat.

A Hatóság a klímaügyekről

|  811

Rengeteg a kérdés a klímaszabályozással kapcsolatban — mi feltettünk ezek közül néhányat a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályának válaszait az alábbiakban olvashatják.

Folyadékhűtők védelme gyakorlati szemmel

Lantos Tivadar |  908

A hűtőberendezések egyik nélkülözhetetlen védelmi berendezése az áramláskapcsoló. fontos, hogy ismerjük ezen eszköz működését, hiszen meghibásodása, nem megfelelő üzemelése súlyos anyagi kár forrása is lehet. Karda István, a Columbus cégcsoport szakembere avatott be az áramláskapcsolók gyakorlati rejtelmeibe.

Változó hűtőközeg-áramú hőszivattyús berendezések

Összehasonlító táblázat

|  946

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

VRF/VRV rendszerek áttekintése

Kocsis László |  10 478
2 5 (2)

A VRF rövidítés a változó hűtőközeg áramlású rendszerek kifejezés általános elnevezése. a szabatos leírás az Ahri Standards & Policy Committee 2009. júniusi meghatározása szerint: a VRF olyan direkt elpárologtatású klimatizáló rendszer, amiben: legalább egy változó teljesítményű kompresszor van; a hűtőközeget csőhálózaton keresztül osztja el a beltéri hőleadói között; alkalmas egyedi zónahőmérséklet-vezérlésre a beavatkozó eszközei és közös kommunikációs hálózata révén; három vagy többlépcsős vezérlést feltételez az összekötő csőhálózaton.

AERMEC NRK levegő/víz hőszivattyú-család

Támogatott cikk |  1185
1

Az AERMEC NRK fűtésre optimalizált, két hűtőkörös, multiscroll kompresszoros, magas hatékonyságú levegő/víz hőszivattyúval teljes értékű fűtés/hűtés és hmv-ellátás biztosítható hazai klimatikus viszonyok közt is. A műszakiak mellett a gazdaságossági szempontokat tekintve is előnyös megoldást nyújt.

Gyakorlatban felmerülő problémák a klímás jogszabályok körül

Lantos Tivadar |  964

Annak jártunk utána, hogy egy HLH-I-es kategóriával rendelkező, kereskedelmi és kivitelezői tevékenységet egyaránt folyató céget hogyan érintenek a sokszor túlságosan is bürokratikusnak tűnő „klímás” jogszabályok. A Cool Airconditional kft. több mint 20 éve van a piacon, vezetője, tulajdonosa, Medgyesi Tamás jól ismeri, átlátja a helyzetet. Vele beszélgettünk a jogi szabályozásról.

Konyhai szellőztető kiváltása

|  7451

Egy konferencián említette az egyik cég képviselője, hogy a konyhai elszívó, ami manapság kihagyhatatlan, tökéletesen kiváltható a központi hővisszanyerős szellőztetővel. Ennek kapcsán felmerült bennünk például az, hogy a zsíros, szennyezett levegő helyi elszívása nem jelent-e gondot? Erről kérdeztünk szakcégeket.

A hűtőberendezések szervize régen és ma

|  941

Régen, a hűtőgépszerelőt arról lehetett megismerni, hogy állva meg tudta vakarni a talpát. Ez abból adódott, hogy a hetvenes évek közepén a szervizek nem voltak olyan szinten ellátva gépkocsikkal, mint ma, tehát ha a szerelő kiment valahová javítani, azt jobbára busszal, villamossal tette, viszont a palackra és a szerszámos táskára szükség volt, ezért ért le mind két keze a földig, hiszen jól tele volt a szükséges eszközökkel. A nagyobb telepítésekre vagy vidékre azért szervizautóval mentünk, de a kisebb üzembe helyezésekre (kompakt berendezések) maradt a vonat és a kézben cipelt szerszámos táska.

A szerződést jól kell megkötni, különben…

Lantos Tivadar Bokor András |  977

Ez alkalommal egy olyan tanulságos történet osztunk meg olvasóinkkal, amelyben nem műszaki hiba, nem is a rossz tervezés, kivitelezés okozott problémát, hanem a szerződés pontatlan értelmezése, illetve az építtető figyelmetlensége.

Ötezer forint a kreditpontokért

|  1021

A hűtős, klímás szakemberek kreditpontos képzése, továbbképzése egykoron jól működött. Ma egy kicsit megtorpanni látszik ez a rendszer, amely köszönhető elsősorban a magas költségeknek, amit a képzésen résztvevőknek kell fizetniük a hatóság felé. Bacsa Róbert tel, a Soós és Társa Hűtőtechnkai zrt. cégvezetőjével beszélgettünk.