Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. július-augusztus

Bajok vannak a szakmunkásképzésben

Bajok vannak a szakmunkásképzésben

Veresegyházi Béla |  755

Úgy kezdődött, hogy az Épületgépészet Képzőművészei verseny után más aktivitást is szerettünk volna szervezni a hazai középfokú épületgépész szakképző intézményeknek, így beszélgettünk néhány gyártói képviselő kollégával, akik zömükben nem túl pozitív véleményt fogalmaztak meg az iskolapadból kikerülő utánpótlásról.

Az épületgépész szakképzésről

Az épületgépész szakképzésről

Cséki István |  7354

Az önálló épületgépész képzés 1950-ben indult be, előtte más szakmák részeként tanították az épületgépészeti ismereteket. Korábban az ismeretek mennyisége lényegesen kevesebb volt, ezért nem volt önálló a képzés.

Kazán kontra hőszivattyú

Kazán kontra hőszivattyú

Veresegyházi Béla |  7275

Manapság sokszor elhangzik, hogy új építés esetén, ha a telken még nincs bent a gáz, jobban vagy legalább annyira megéri a (levegős) hőszivattyú alkalmazása, mint a gázkazáné. Ennek kapcsán annak próbáltunk utánajárni, amiről eddig kevés szó esett a médiákban, hogy a teljes élettartam alatt mennyi költsége merülhet fel a tulajdonosnak.

Szemléletváltást!

Szemléletváltást!

Feketű Béla igazgató, és a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolája épületgépész oktatóinak gondolatai alapján

 7285

Lassan mindennapos tapasztalattá válik az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó vállalkozásoknál, hogy nem találnak elég szakembert, akit alkalmazni tudnának, akivel apiacon rájuk váró feladatokat megfelelő színvonalon elvégezhetnék. Míg néhány évvel ezelőtt a szakmai bizonyítványt szerzett fiatalok egy részénél a tudásuk minőségét érte kritika, ma elsősorban a végzett szakmunkások számának csökkenése okozza a fő problémát.

Állandóságot szeretnénk

Állandóságot szeretnénk

Kertész János tanár-oktató, a Nagykanizsai SZC Műszaki Szakképző Iskolája

 7363

Bármely szakmai képzésről elmondható, hogy az utóbbi 25-30 évben jelentős átalakulásokat eredményezett a technika folyamatos fejlődése. Kiemelten igaz ez az épületgépészeti szakmákra.

Érd a célkeresztben

Érd a célkeresztben

Lantos Tivadar |  7145

Maratoni mustránkat ez alkalommal Érden ejtettük meg. Hat épületgépész szakkereskedést vizsgáltunk meg – kisebbeket, nagyobbakat –, így alapos képet kaptunk arról, milyen színvonalon zajlik az értékesítés az egyik Budapest melletti településen.

A lényeg a motiváció

A lényeg a motiváció

Fábián Zoltán tagintézmény-vezető, Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

 965

A 21. századi épületek nem képzelhetők el ivóvízhálózat, csatornázás, fűtő-, hűtőrendszerek, energiatermelő és -tároló rendszerek nélkül. Ez igaz a lakóházakra, az ipari épületekre, az irodaházakra és minden egyéb épületre is.

Fontos az ipar szerepe

Fontos az ipar szerepe

Smidéliusz Béla, Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája

 877

A történet egy kicsit régebbről indul. A közelmúlt változásai, élettani helyzetei új elvárásokat és igényeket támasztanak az épületgépészet felé. Megváltoztak — jó irányban — a szakmában használatos anyagok, technológiák, ez által nagy mértékben bővült a szakiskolai oktatásban résztvevő diákok térlátása is.

Épületgépész technikusképzés iskolánkban

Épületgépész technikusképzés iskolánkban

Mézes József igazgató, Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Balatonfűzfő

 7659

Az épületgépészeti ágazati képzés 2014-ben indult intézményünkben, szakközépiskolai, nappali képzési formában. A 4 éves képzés szakmai érettségi vizsgával zárul, ezt követően 1 éves technikusi tanulmányokkal épületgépész technikusi oklevelet szerezhetnek tanulóink. A 2016/2017-es tanévtől a képzést szakgimnáziumi formában, szintén 4+1 éves rendszerben indítjuk.

Ki tanul ma épületgépészetet?

Ki tanul ma épületgépészetet?

Ónody Miklós épületgépész mérnök, mérnöktanár, DSZC Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája

 837

Az épületgépész szakma egy szeletével néhai bátyámon keresztül ismerkedtem meg, idestova harminc éve. Az oktatásban eltöltött éveim száma még igencsak gyerekcipőben jár, hiszen – figyelembe véve páréves általános iskolai fizika-matek szakos tanári évemet is – alig haladják meg a hatot. Ezért óvatos duhajként fogalmaznék meg pár gondolatot a témában.

Minden eszközt fel kell használni!

Minden eszközt fel kell használni!

Kocsis István tagintézmény-vezető, épületgépész szakmérnök, Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakközépiskolája és Szakiskolája

 884

A nyolcvanas évekig esztergályos és géplakatos, majd gépgyártás-technológus és általános gépész képzés folyt az iskolában. Ezt váltotta fel a gépész szakmacsoportra alapozott épületgépész technikusi szak. Az épületgépész gyakorlati oktatás a meglévő ív- és lánghegesztő, valamint a csőszerelő műhelyekben, épületgépész laborokban történik. Szakképzési támogatásból jelentős gép-, eszköz- és szerszámfejlesztést tudtunk megvalósítani az elmúlt évtizedekben.

Napkollektorok, savasodás

Napkollektorok, savasodás

 7398

A napkollektorok 5-6 évvel ezelőtti bummja, EU-s és egyéb támogatások, valamint a megújulós marketing generálta telepítési láza idején relatíve sok napkollektoros rendszer készült Magyarországon. Ezek karbantartásáról kevés szó esik a médiákban, még a szakmédiában is, pedig aktuális téma.

Ütemezett, lépcsőzetes képzést!

Ütemezett, lépcsőzetes képzést!

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma

 7456

Jobb volt a 2+2-es képzés, mikor az első két évben főleg közismeretet, de már gyakorlati orientációt, bevezető szakmai ismereteket is tanultak a diákok, s mire érettebbek lettek, akkor kezdtek hozzá a szakma igazi tanulásának, már csak a szakmai ismeretekre koncentrálva.

Biztonsági és egészségvédelmi terv

Biztonsági és egészségvédelmi terv

 981

Újabb bürokratikus teher, vagy valós,értelmes feladat? Építés vagy szerelés? Ezek a kérdések merülnek fel többek között a 4/2002. (II. 20.) SZCSM-EüM rendelettel kapcsolatban, amelynek alapján az egyik gázszolgáltató biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonásával készített biztonsági és egészségvédelmi tervet is kér csatolni a gáztervhez.

Európa szénhidrogén-készletei

Európa szénhidrogén-készletei

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XIX.

Dobai Gábor |  7029

A kőolaj és a földgáz ügyét nem lehet hermetikusan szétválasztani. Ha a földgáz ügyében tisztán akarunk látni, érintőlegesen az olajjal is foglalkoznunk kell, mert e két ásványi kincs sorsa úgy a kitermelésnél, mint a feldolgozásnál összefonódik.

Falsík alatti alaptestek

Falsík alatti alaptestek

Áttekintő táblázat

 6808

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Öblítés okosan

Öblítés okosan

Geberit falba rejtett tartállyal

Támogatott cikk |  8915
1

A WC-k öblítéséhez egyre kevesebb vizet használunk, ami nagy jelentőségű a víztakarékosság szempontjából. A modern épületgépészet pedig biztosítja, hogy így is minden a legjobban működjön.

Harmadik generációs falsík alatti szerelvények

Harmadik generációs falsík alatti szerelvények

Piskóty Miklós |  724

A lakás egyetlen vízvételi helyéhez, a fali kúthoz vezető csövek esztétikai okokból már a vezetékes vízszolgáltatás hőskorában bekerültek a falba. Amint a vizet máshová is elvezették, az egyes csapolók elé tartalék elzárókat kellett beiktatni. Természetesen ezek az egyszerű elzáró szerelvények is a falba kerültek. Ezek a ma is használatos tartalék-elzárók – például csempeszelepek, gombcsapok stb. – képezték a falba szerelt csapok és szelepek, a falba épített szerelvények első generációját.

A módosított Műszaki Biztonsági Szabályzatról

A módosított Műszaki Biztonsági Szabályzatról

Molnár Károly, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke |  754

A gázcsatlakozó-vezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet módosításával, 2016. 03. 01. hatályba lépéssel megjelent a módosított Műszaki Biztonsági Szabályzat.

A Hatóság a klímaügyekről

A Hatóság a klímaügyekről

 590

Rengeteg a kérdés a klímaszabályozással kapcsolatban — mi feltettünk ezek közül néhányat a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályának válaszait az alábbiakban olvashatják.

Folyadékhűtők védelme gyakorlati szemmel

Folyadékhűtők védelme gyakorlati szemmel

Lantos Tivadar |  639

A hűtőberendezések egyik nélkülözhetetlen védelmi berendezése az áramláskapcsoló. fontos, hogy ismerjük ezen eszköz működését, hiszen meghibásodása, nem megfelelő üzemelése súlyos anyagi kár forrása is lehet. Karda István, a Columbus cégcsoport szakembere avatott be az áramláskapcsolók gyakorlati rejtelmeibe.

Változó hűtőközeg-áramú hőszivattyús berendezések

Változó hűtőközeg-áramú hőszivattyús berendezések

Összehasonlító táblázat

 652

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

VRF/VRV rendszerek áttekintése

VRF/VRV rendszerek áttekintése

Kocsis László |  9658
2 5 (2)

A VRF rövidítés a változó hűtőközeg áramlású rendszerek kifejezés általános elnevezése. a szabatos leírás az Ahri Standards & Policy Committee 2009. júniusi meghatározása szerint: a VRF olyan direkt elpárologtatású klimatizáló rendszer, amiben: legalább egy változó teljesítményű kompresszor van; a hűtőközeget csőhálózaton keresztül osztja el a beltéri hőleadói között; alkalmas egyedi zónahőmérséklet-vezérlésre a beavatkozó eszközei és közös kommunikációs hálózata révén; három vagy többlépcsős vezérlést feltételez az összekötő csőhálózaton.

AERMEC NRK levegő/víz hőszivattyú-család

AERMEC NRK levegő/víz hőszivattyú-család

Támogatott cikk |  781
1

Az AERMEC NRK fűtésre optimalizált, két hűtőkörös, multiscroll kompresszoros, magas hatékonyságú levegő/víz hőszivattyúval teljes értékű fűtés/hűtés és hmv-ellátás biztosítható hazai klimatikus viszonyok közt is. A műszakiak mellett a gazdaságossági szempontokat tekintve is előnyös megoldást nyújt.

Gyakorlatban felmerülő problémák a klímás jogszabályok körül

Gyakorlatban felmerülő problémák a klímás jogszabályok körül

Lantos Tivadar |  690

Annak jártunk utána, hogy egy HLH-I-es kategóriával rendelkező, kereskedelmi és kivitelezői tevékenységet egyaránt folyató céget hogyan érintenek a sokszor túlságosan is bürokratikusnak tűnő „klímás” jogszabályok. A Cool Airconditional kft. több mint 20 éve van a piacon, vezetője, tulajdonosa, Medgyesi Tamás jól ismeri, átlátja a helyzetet. Vele beszélgettünk a jogi szabályozásról.

Konyhai szellőztető kiváltása

Konyhai szellőztető kiváltása

 7160

Egy konferencián említette az egyik cég képviselője, hogy a konyhai elszívó, ami manapság kihagyhatatlan, tökéletesen kiváltható a központi hővisszanyerős szellőztetővel. Ennek kapcsán felmerült bennünk például az, hogy a zsíros, szennyezett levegő helyi elszívása nem jelent-e gondot? Erről kérdeztünk szakcégeket.

A hűtőberendezések szervize régen és ma

A hűtőberendezések szervize régen és ma

 702

Régen, a hűtőgépszerelőt arról lehetett megismerni, hogy állva meg tudta vakarni a talpát. Ez abból adódott, hogy a hetvenes évek közepén a szervizek nem voltak olyan szinten ellátva gépkocsikkal, mint ma, tehát ha a szerelő kiment valahová javítani, azt jobbára busszal, villamossal tette, viszont a palackra és a szerszámos táskára szükség volt, ezért ért le mind két keze a földig, hiszen jól tele volt a szükséges eszközökkel. A nagyobb telepítésekre vagy vidékre azért szervizautóval mentünk, de a kisebb üzembe helyezésekre (kompakt berendezések) maradt a vonat és a kézben cipelt szerszámos táska.

A szerződést jól kell megkötni, különben…

A szerződést jól kell megkötni, különben…

Lantos Tivadar Bokor András |  621

Ez alkalommal egy olyan tanulságos történet osztunk meg olvasóinkkal, amelyben nem műszaki hiba, nem is a rossz tervezés, kivitelezés okozott problémát, hanem a szerződés pontatlan értelmezése, illetve az építtető figyelmetlensége.

Ötezer forint a kreditpontokért

Ötezer forint a kreditpontokért

 752

A hűtős, klímás szakemberek kreditpontos képzése, továbbképzése egykoron jól működött. Ma egy kicsit megtorpanni látszik ez a rendszer, amely köszönhető elsősorban a magas költségeknek, amit a képzésen résztvevőknek kell fizetniük a hatóság felé. Bacsa Róbert tel, a Soós és Társa Hűtőtechnkai zrt. cégvezetőjével beszélgettünk.