Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szemléletváltást!

Feketű Béla igazgató, és a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolája épületgépész oktatóinak gondolatai alapján

2016/7-8. lapszám | VGF&HKL online |  671 |

Szemléletváltást!

Lassan mindennapos tapasztalattá válik az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó vállalkozásoknál, hogy nem találnak elég szakembert, akit alkalmazni tudnának, akivel apiacon rájuk váró feladatokat megfelelő színvonalon elvégezhetnék. Míg néhány évvel ezelőtt a szakmai bizonyítványt szerzett fiatalok egy részénél a tudásuk minőségét érte kritika, ma elsősorban a végzett szakmunkások számának csökkenése okozza a fő problémát.

Hiába lett az épületgépészet önálló ágazat az Ország Képzési Jegyzékben, hiába alakultak különféle munkacsoportok az elmúlt időszakban a szakmai képzés dokumentumainak átdolgozására, hiába lett az ágazatban a központi fűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő szakma nagyon sok megyében szakiskolai ösztöndíjas szakképesítés, érdemben nem nőtt a beiskolázott tanulók száma. Pedig fiatal szakemberek, elkötelezett, a szakma iránt alázatot érző épületgépészek nélkül az utánpótlás nehezen biztosítható. A tervezői és kivitelezői továbbképzések, a mesterképzések oktatói, előadói tapasztalatai azt mutatják, hogy az idősebb korosztályhoz tartozó szakemberek – tisztelet a kivételnek – már nehezebben nyitnak az új felé, preferálják az általuk jól ismert, megszokott anyagokat, technológiákat, kevésbé befogadók a részben ismeretlen dolgok, a más szellemben történő szakmagyakorlás iránt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KépzésOktatás