Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

VRF/VRV rendszerek áttekintése

2016/7-8. lapszám | Kocsis László |  9661 |

VRF/VRV rendszerek áttekintése

A VRF rövidítés a változó hűtőközeg áramlású rendszerek kifejezés általános elnevezése. a szabatos leírás az Ahri Standards & Policy Committee 2009. júniusi meghatározása szerint: a VRF olyan direkt elpárologtatású klimatizáló rendszer, amiben: legalább egy változó teljesítményű kompresszor van; a hűtőközeget csőhálózaton keresztül osztja el a beltéri hőleadói között; alkalmas egyedi zónahőmérséklet-vezérlésre a beavatkozó eszközei és közös kommunikációs hálózata révén; három vagy többlépcsős vezérlést feltételez az összekötő csőhálózaton.

Az ilyen rendszerek direkt elpárologtatással hűtést és fűtést valósítanak meg, úgy, hogy egy kültéri egység vagy egységek és több beltéri egység alkotja a rendszert.

Ez így elmondva egyszerű, de ha végiggondoljuk, hogy a változó hőigényű alkalmazásokban akár még egy hőtermelő és egy hőleadó egység rendszerbe építése, és helyes, gazdaságos és üzembiztos vezérlése sem könnyű feladat, akkor máris megértjük, milyen komplex kihívás mindez a több hőleadóval rendelkező VRF/VRV rendszereknél.

A nehézségek forrásai az alábbiak:

  • terhelések különbözősége térben, időben,
  • nyomvonalvezetés,
  • vezérlések együttműködése.

A nevesebb gyártók több évtizedes fejlesztési tapasztalattal tervezik és gyártják berendezéseiket, készítik fel azokat a legkülönbözőbb telepítési és igénybevételi helyzetekre. A keringtetett hűtőközeg mennyiségének a különböző rendszer-üzemállapotokból eredő igényt lekövető változását a gyártók inverteres fordulatszám-szabályzású kompresszorral oldják meg. A kompresszortechnika fejlődésével a scroll kompresszorok fordulatszám-szabályzott működtetése is lehetővé vált.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés