Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

AERMEC NRK levegő/víz hőszivattyú-család

2016/7-8. lapszám | támogatott cikk |  781 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

AERMEC NRK levegő/víz hőszivattyú-család

Az AERMEC NRK fűtésre optimalizált, két hűtőkörös, multiscroll kompresszoros, magas hatékonyságú levegő/víz hőszivattyúval teljes értékű fűtés/hűtés és hmv-ellátás biztosítható hazai klimatikus viszonyok közt is. A műszakiak mellett a gazdaságossági szempontokat tekintve is előnyös megoldást nyújt.

Az NRK levegő/víz hőszivattyút az AERMEC kifejezetten fűtési üzemre optimalizálta, így megfelelő alternatívát kínál a gázkazános rendszerekkel szemben, még hidegebb éghajlaton is, köszönhetően a kiterjesztett üzemi tartománynak, illetve az osztott hőszivattyúk sorba kapcsolásával kialakított rendszerekkel szemben is kompromisszum nélküli megoldást nyújt.

A berendezések fűtésben Eurovent által tanúsított „A” energiahatékonysági osztályba tartoznak. Fűtési üzemmódban egészen –20 °C külső hőmérsékletig képes működni, ekkor az előállított maximális kilépő víz hőmérséklete még mindig 55 °C, –10 °C külső hőmérséklet felett viszont már 65 °C-os fűtési előremenő víz előállítására képes, tehát fan-coilos vagy sugárzó fűtéses hőleadókkal kombinálva garantáltan egész télen képes fűteni. Radiátoros rendszerbe illesztés előtt a hőleadó hálózat felülvizsgálata javasolt. A hőszivattyú használati meleg víz előállítására 42 °C külső hőmérsékletig alkalmas, így a nyári időszakban is hatékonyan kielégíthető a jelentkező HMV-igény. A berendezés belső hűtés/fűtés-átváltással rendelkezik, így a jelentkező hűtési igényeket 48 °C külső hőmérsékletig ki tudja szolgálni.

A megnövelt üzemi tartomány és a magas COP érték a berendezések EVI gőzbefecskendezéses kompresszorainak, illetve a 40 kW fölötti fűtési teljesítményű berendezések esetén a hűtőkörbe beépített economizernek köszönhető. A fenti hűtőköri elemeknek köszönhetően a berendezés fűtési teljesítménye, illetve COP értéke csupán kb. 30%-kal alacsonyabb –15 °C külső hőmérséklet esetén, mint névleges, 7 °C külső hőmérséklet mellett. 45 °C-os vagy annál alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet gyártása esetén –15 °C külső levegőhőmérséklet feletti tartományban a COP >3 (pl. –10 °C/45 °C: COP = 3,2, vagy –5 °C/45 °C: COP = 3,4)! A magasabb COP érték kisebb villamos fogyasztást eredményez, ami nem csak az üzemeltetési költségek csökkenésével jár együtt, hanem közvetetten jótékony hatással van a kibocsátott CO2 mennyiségére is.

Az NRK termékcsalád fenti tulajdonságainak köszönhetően kiváló választás lehet már családi házas méretektől, mivel megfelelő méretezés esetén akár monovalens hőtermelőként is alkalmas lehet a fűtési és hűtési igények kielégítésére is.

Az NRK sorozatú hőszivattyúk több működő referenciahelyen bizonyították kiválóságukat, néhány példa:

  • Budapest, Kőbányai Városgazdálkodás irodaháza,
  • Szeged, Alsó Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Intézet,
  • Tatabánya, Delphi csarnok fűtése.

Forgalmazó: Oktoklima Kft.
www.oktoklima.hu


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem