Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Piskóty Miklós

 736 | |

Piskóty Miklós cikkei

Piskóty Miklós

Harmadik generációs falsík alatti szerelvények

2016. július 15. |  563

A lakás egyetlen vízvételi helyéhez, a fali kúthoz vezető csövek esztétikai okokból már a vezetékes vízszolgáltatás hőskorában bekerültek a falba. Amint a vizet máshová is elvezették, az egyes csapolók elé tartalék elzárókat kellett beiktatni. Természetesen ezek az egyszerű elzáró szerelvények is a falba kerültek. Ezek a ma is használatos tartalék-elzárók – például csempeszelepek, gombcsapok stb. – képezték a falba szerelt csapok és szelepek, a falba épített szerelvények első generációját.

Piskóty Miklós

Reklám és valóság

2015. október 5. |  71 193
1

Manapság a vízcsapból is a Delimano „sztár termékének”, a KDR-4E-3 elektromos fűtésű, átfolyó rendszerű vízmelegítő/csap kombinációnak a hirdetése folyik. Hogy csak néhány példát említsünk, a prospektusokban és a neten olvasható, kiragadott részletek szerint a „Delimano innovációja …korlátlan mennyiségű …akár 60 °C-os vizet” képes szolgáltatni.

Perlátorok - Melyiket válasszam?

2014. július 31. |  6230
1 5 (1)

Nagykovácsiban a víz- és csatornadíj, a rezsicsökkentés és a locsolási kedvezmény ellenére összességében, köbméterenként 1330 Ft. A számla két kilométerrel arrébb, Budapesten lényegesen kisebb. De ennél szélsőségesebb példákat is lehetne találni. Egy biztos; a víz- és csatornadíj helyenként nagyon megterheli a pénztárcánkat, ezért érdemes a vízzel takarékoskodni. Többek között pontosan erre valók a csapok!

Az olcsó csapok gyártási trükkjei

2012. október 18. |  4699
1 4 (1)

Egy fürdőszobaszalonba vagy szerelvényboltba betérve meglepetéssel tapasztaljuk, hogy az azonos rendeltetésű, legolcsóbb és legdrágább csapok ára között tíz-, de esetenként akár százszoros különbség is mutatkozik. A felső kategóriába tartozó, „prestige” csapoknál a „desing”-t és a gyártó vagy a divatos tervező „image”-át kell megfizetni. Az egyszerűbb mosdócsapnál maradva felmerül a kérdés, hogy mi a magyarázata annak, hogy az egyik 2500, a másik, első pillantásra hasonlónak tetsző darab 15-20 ezer forintba kerül? A csapok krómozott felületét tüzetesebben megvizsgálva árulkodó jeleket fedezhetünk fel. Az olcsó szerelvények valahogy nem csillognak annyira, és a visszatükröződő egyenesek is elgörbülnek, széttöredeznek. Egy igényes csap gondosan csiszolt és polírozott sík felületei akár tükörként használhatók. A csiszolás nagyon drága művelet...

Perlátorok és egyéb csodaszerek

2012. február 7. |  20 201
1

Vízcsapot különböző szempontok alapján választhatunk. Vadonatúj vagy felújított fürdőszobába a helyiség stílusának megfelelő, divatos szerelvény dukál. Ha csak egy kényszerű csapcseréről van szó, akkor inkább az alacsony ár csábításának engedünk. Nagyon valószínű, hogy egyik esetben sem a csap takarékos működésének a kérdése szerepel döntő tényezőként.

Piskóty Miklós

Csapokról egyszerűen

2011. április 11. |  7815
1

Tudjuk-e, hogy a jó csap a háztartás egyik legtovább szolgáló műszaki cikke? Egy minőségi csap 10-15 év elteltével is kifogástalanul működik, sőt gondos bánásmód és megfelelő tisztítószer alkalmazása esetén szépségéből is alig veszít. A magabiztos gyártók ezért nyugodtan vállalhatnak 5 éves „garanciát” a termékeikre. A vízcsap mindennapi életünk néma, észrevétlen, de nélkülözhetetlen szereplője, mellyel naponta legalább hat-nyolcszor kapcsolatba kerülünk. Rendkívül fontos tehát, hogy a hosszú időre lakótársunkká szegődő armatúrák kiválasztására és ápolására nagy figyelmet fordítsunk!

Piskóty Miklós

A melegvíz-termelő és a csap kapcsolata

2010. augusztus 2. |  8345
1 4 (1)

A csap a vízellátás szerves része. Megválasztásánál ugyanolyan gondossággal kell(ene) eljárni, mint a rendszer többi elemének meghatározásakor tesszük. Egy rosszul kiválasztott csap a tisztességesen megtervezett rendszer használati értékét és kezelési kényelmét lényegesen leronthatja, és ezen túlmenően többletköltségeket is okozhat.

A gégecsövek rejtelmei

2009. március 31. |  5109
1 5 (1)

Az üdítő hatású, finom, meleg vízzel való zuhanyozás még egy elvízkövesedett, régi zuhanyfejjel is kellemes, és egy kis ráfordítás árán akár pompás élménnyé varázsolható. Ha a régi zuhanyfejet és a fémspirál borítású, elöregedett gégecsövet egy jó zuhany-szettre cseréljük, akkor nemcsak a fürdőszoba összhatását emeljük, hanem a zuhanyozást is lényegesen kényelmesebbé és kellemesebbé tehetjük. Zuhany-szettet említettünk, hiszen a zavarmentes fürdéshez a jó kézizuhanyon kívül a falirúd és a kifogástalan gégecső is szükségszerűen hozzá tartozik.

Újjászületett zuhanyok

2009. február 9. |  2501

Néhány évtizede az alapos tisztálkodás eszköze a meleg vízzel megtöltött kád volt. Annak idején a víz- és energiatakarékosság, valamint a higiénia jegyében folytatott, erőteljes propaganda eredményeként egyre többen tértek át a zuhanyozásra, és a kezdetben a furatokkal átlyuggatott lemezből készült s a szélrózsa minden irányába spriccelő vízsugarat kibocsátó zuhany megkezdte máig tartó diadalútját. Ezzel szemben a kádat ma már többnyire csak relaxációs szándékkal engedjük tele.

Piskóty Miklós

Konyhai csapok

2012. december 11. |  2304

A konyhai csapoknak két alapvető követelményt kell kielégíteniük. Egyrészt a kiömlőjük magasan legyen, hogy a nagyobb edények is alá férjenek. Másrészt – tekintettel arra, hogy ma zömében kétmedencés mosogatókat használnak – a kifolyócsőnek elfordíthatónak kell lennie. Ez a két kézenfekvőnek tűnő igény bonyolulttá teszi és megdrágítja a mosogatócsapokat. Gondoljunk csak arra, hogy a konyhai csapoknál a gyakori elfordítás miatt a mosdócsapoknál szokásos, gyors rögzítési rendszer helyett egy sokkal erősebb megoldást kell alkalmazni. Ezen kívül egy igényesebb konyhai armatúra rengeteg többletszolgáltatást is nyújt, amivel egyszerűbbé, könnyebbé és hatékonyabbá teszi a háziasszony munkáját. Lássuk, hogy milyen csapok valók a konyhába!

Csapszerelési problémák

2015. november 30. |  15 015
1

A gyártók és forgalmazók sok energiát és pénzt fordítanak arra, hogy megkönnyítsék a szerelők munkáját. A szakszerű szerelés biztosítása érdekében termékeik dobozába, a kereskedelmi előírásoknak megfelelően "Szerelési és használati útmutató"-kat is csomagolnak, melyek kellő részletességgel ismertetik a szerelés, üzembe helyezés és a beszabályozás fogásait, valamint a termék használóinak igyekeznek közérthetően elmagyarázni a kezelés módját. Tapasztalataink szerint a szerelők egy része - sokéves gyakorlatára hivatkozva - meg sem nézi ezeket a mellékleteket. Vannak, akik kifejezetten sértésnek vagy "kioktatás"-nak veszik, ha valaki az útmutatóban foglaltak fontosságára hívja fel a figyelmüket. Pedig a segítő szándékkal készített útmutató követésével sok kellemetlenség megelőzhető lenne. Így van ez a csapok esetében is!

Milyen víz folyik a csapból?

2004. október 10. |  4386

A logikusan gondolkodó ember nem is téved, ha a meleg vizet tárolóból nyeri. Ha a meleg víz egy átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítőből vagy akár egy korszerűbb, lángmodulációs kombi készülékből jön, akkor a kívánt hőfok eltalálásához először meg kell ismerkedni a melegvíz-termelő berendezés „lelkével”, és azzal is meg kell barátkozni, hogy nem olyan hőfokú és mennyiségű – helyesebben térfogatáramú – vizet csapolhat, amilyet szeretne, hanem amit a készülék szolgáltatni hajlandó.

Csodás csapok II.

2002. július 10. |  1954

Az energiaárak és a víz- és csatornadíjak folyamatos emelkedése miatt egyre nagyobb jelentőséget kap az energiával és a vízzel való ésszerű takarékosság. A napi 150-250 literes fejenkénti vízfogyasztás a tibeti 1,5 l/fő/nap érték tükrében nyilvánvaló pazarlásnak tekinthető. De a cél nem is a fajlagos értékek radikális csökkentése, hiszen az csak a megszokott komfort rovására történhetne. Az armatúragyártók elsősorban olyan megoldásokon törik a fejüket, melyekkel a víz- és energiafelhasználás korlátozása a komfort észrevehető csökkentése nélkül is megvalósítható. Néhány éve jelentek meg a piacon az ún. „ECO kartussal” ellátott, különlegesen „víz- és energiatakarékos” mosdócsapok.

Tusoló

2003. április 10. |  2601
1 5 (1)

A zuhanyozás hazánkban a szűkös években, erőteljes propaganda-támogatás eredményeként nyert polgárjogot a fürdőszobában. Elterjedését, a kádban való fürdéssel szemben olyan racionális szempontok segítették, mint a víztakarékosság, fokozott higiénia és a kisebb időráfordítás. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A nagyméretű zuhanyrózsák, zuhanypanelek és a különleges funkciókkal felruházott zuhanykabinok nem elsősorban a tisztálkodást és gazdaságosságot szolgálják, hanem inkább a kellemes időtöltést, relaxációt, az élvezeteket és nem utolsó sorban a látványt helyezik előtérbe.

Tusoló – Vízellátás (Zuhanypanelek)

2004. szeptember 10. |  11 867
1

A zuhanyozás hazánkban a szűkös években, erőteljes propaganda-támogatás eredményeként nyert polgárjogot a fürdőszobában. Elterjedését, a kádban való fürdéssel szemben olyan racionális szempontok segítették, mint a víztakarékosság, fokozott higiénia és a kisebb időráfordítás. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A nagyméretű zuhanyrózsák, zuhanypanelek és a különleges funkciókkal felruházott zuhanykabinok nem elsősorban a tisztálkodást és gazdaságosságot szolgálják, hanem inkább a kellemes időtöltést, relaxációt, az élvezeteket és nem utolsó sorban a látványt helyezik előtérbe.

Csapok Melyiket hová?

2004. március 10. |  8251
1

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók mindössze két csapfajtát; a hagyományos, „kétgombos” csaptelepet, és az egykaros keverőcsapot ismerik és keresik. Sajnos sok szerelő, de még tervező sem tud ennél sokkal többet. Pedig a paletta lényegesen szélesebb. E tanulmány keretében – egy kicsit a kezelés kényelme és a használat gazdaságosságának szempontjait is érintve – rövid áttekintést szeretnénk nyújtani a mosdócsapok széles választékáról. A megállapítások természetesen értelemszerűen a kád-, zuhany-, bidé- és mosogatócsapokra is vonatkoznak.

Csodás csapok I.

2002. június 10. |  2294

Évente több százezer mosdócsap talál gazdára. Az eladott csapok nagyobb részét ma már a fokozott kezelési kényelmet biztosító, korszerű, egykaros csapok képezik. A kínálat óriási; a nagyon olcsó, kínai gyártmányútól százezernél is drágább, márkás csapokig a legkülönbözőbb árú és minőségű csapok között válogathatunk. A választást a gyakorlati tapasztalatok szerint elsősorban az esztétikai szempontok, illetve a pénzügyi lehetőségek döntik el. A csapok műszaki tartalma, élettartama, kezelési kényelme vagy az általuk nyújtott víz- és energiatakarékossági lehetőségek csak ritkán kerülnek szóba. Pedig egy jó csap egy életen keresztül szolgálja az embert, sőt a teljes komfortérzet biztosítása mellett évente akár tízezreket is megtakaríthat használójának.

Új trendek a fürdőszobában A zuhany éve II

2003. december 10. |  11 985

Bolognában októberben a fürdőszoba és a konyha körül forog a világ. Az évente megrendezésre kerülő "Cersaie" a kerámia és a természetes anyagokból készült burkolóelemekre, a vizes berendezési tárgyakra és a szerelvényekre koncentrál. A kitűnő esztétikai érzékkel megáldott olasz designerek itt vonultatják fel legújabb alkotásaikat, de szép számmal mutattak be szellemes műszaki újdonságokat is.