Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2015. október

Első forgalomba hozatal és/vagy üzembe helyezés?

Első forgalomba hozatal és/vagy üzembe helyezés?

Endrődy Eszter Venczel Márk |  2913
1

Ez a kérdés sokakat foglalkoztathat ma a 813/2013/EU és 814/2013/EU irányelvek magyarországi bevezetésével kapcsolatban. A kérdés érinti a gyártókat, a kereskedőket, a szerelőket és a lakosságot is. A jelenleg már piacon levő több ezer, augusztus 1. (energiatakarékos szivattyúval kapcsolatos rendelet hatálybalépése), illetve szeptember 26. (az ErP teljes körű hatálybalépése) előtt első alkalommal forgalomba helyezett készülék további sorsát határozza meg a kérdésre adott válasz.

Holtverseny az egri mustrán

Holtverseny az egri mustrán

Lantos Tivadar |  2011

Ez alkalommal Eger városában látogattuk meg az épületgépész szaküzleteket. Eger híres jó borairól, a várról, a nőkről, a székesegyházáról, és immáron kiváló kereskedéseiről is. Nehéz helyzetbe kerültünk az értékelés során, hiszen mindhárom bolt remekül teljesített, így az első helyen hármas holtverseny alakult ki.

Fűtési rendszerek gáztalanítása

Fűtési rendszerek gáztalanítása

 7149
1 5 (1)

A fűtési rendszerekben előforduló gázok (O2, CO2, H2) egy része makrobuborékok formájában van jelen helytelen kivitelezés, feltöltés vagy pótvízadagolás miatt, más része mikrobuborékok (0,05-1,0 mm) formájában válik ki oldott állapotból valamely üzemi paraméter általános vagy lokális változása esetén (például hőmérséklet, nyomás, kémiai folyamatok).

Takarékos csaptelepek minősítése

Takarékos csaptelepek minősítése

 6520

A szerelvényiparban négy évvel ezelőtt jelent meg a WELL (Water Efficiency Labeling – víztakarékossági címke) minősítési rendszer, melynek köszönhetően a készülékek energiahatékonyságot jelző címkét kaptak, csakúgy, mint a háztartási gépek esetén.

Megint az olajár

Megint az olajár

Szilágyi Zsombor |  6304
1

A világ legfontosabb energiahordozója a kőolaj, és az előrejelzések szerint még legalább huszonöt évig az is marad. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a kőolaj ára képes magával húzni egy sor további fontos anyag (ipari fémek, gabona, arany, földgáz) árát is, akkor érthető, hogy a kőolaj árának mozgására figyel az egész világ.

Reklám és valóság

Reklám és valóság

Piskóty Miklós |  81 604
1

Manapság a vízcsapból is a Delimano „sztár termékének”, a KDR-4E-3 elektromos fűtésű, átfolyó rendszerű vízmelegítő/csap kombinációnak a hirdetése folyik. Hogy csak néhány példát említsünk, a prospektusokban és a neten olvasható, kiragadott részletek szerint a „Delimano innovációja …korlátlan mennyiségű …akár 60 °C-os vizet” képes szolgáltatni.

Eltömődés és korrózió kockázata ivóvizes hálózatokban

Eltömődés és korrózió kockázata ivóvizes hálózatokban

Ilyés Gábor |  2004

Mondd meg, milyen ivóvized van, és megmondom, milyen visszásságokra kell felkészülnöd otthonod ivóvízellátó hálózata kapcsán.

Utólag mindig az olcsóbb a legdrágább

Utólag mindig az olcsóbb a legdrágább

Lantos Tivadar Bokor András |  2058

Ez alkalommal két újabb tanulságos történet van a tarsolyunkban. A sztorik lényege, hogy a minél olcsóbban, minél többet megspórolva, kiviteli tervek nélkül végzett munka bizony megbosszulja önmagát. Bokor András épületgépész mérnök, igazságügyi szakértő erre a tényre hívja fel olvasóink figyelmét.

Helyiséghőmérséklet-szabályozás

Helyiséghőmérséklet-szabályozás

Kovács Zoltán |  8883
1 5 (1)

Az ismert szabályozási elveken alapuló rendszerekkel jó eredményeket lehet elérni. A szabályozás pontosságát és ezzel a komfort emelkedését csökkenő energiafelhasználás mellett adaptív (alkalmazkodó) algoritmusokon alapuló szabályozók alkalmazásával lehet tovább javítani.

A beépített oltóberendezések

A beépített oltóberendezések

Nádor András |  2827
1 5 (1)

A beépített tűzoltó rendszerek tervezését és építését 20-25 éve, magyarországi megjelenésük idején még egyértelműen gépészeti feladatként kezelték. Mára a tűzvédelem elfoglalta a helyét önálló szakágként, amelynek integráns részét képezi az oltóberendezések tervezése, építése és karbantartása is. Cikkünk a változás nyomán a jelenlegi helyzetet vizsgálja.

A palackozott gáz használatának kezdetei

A palackozott gáz használatának kezdetei

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XI.

Dobai Gábor |  3668
1 4 (1)

A gázszolgáltatás fejlődését bemutató cikksorozatunkban semmiképp sem mellőzhezhetjük az ugyancsak szénhidrogén-alapú cseppfolyósított PB gáz elterjesztésével kapcsolatos tevékenység bemutatását. Ez a gázféleség a vezetékes gázzal el nem látott területekre juttatja el a tiszta hőenergiát, vagyis elsősorban a vidéki élet kényelmesebbé tételének az igénye népszerűségének oka.

A horganyzott acélcsövek átka

A horganyzott acélcsövek átka

Lantos Tivadar |  5939
1

Szívem szerint betiltatnám a horganyzott acélcsövek cirkulációs rendszerbe való beépítését – mondja egy elkeseredett kivitelező, akinek a terv szerint, precízen végzett munkájával beépített csövek két év után kezdtek lyukadni, azóta a folyamat megállíthatatlan. Ausztriában, Németországban már betiltották a horganyzott acélcsövek HMV-rendszerben való használatát, nálunk még javában vásárolható a kétes eredetű, ám teljesítménynyilatkozattal rendelkező alapanyag, amely időzített bombaként ketyeg az épületek vízhálózatában.

Magáncélú (nem közületi) termosztatikus radiátorfejek

Magáncélú (nem közületi) termosztatikus radiátorfejek

 1855

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.