Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kovács Zoltán

okleveles épületgépész mérnök

 1081 | |

Kovács Zoltán cikkei

Kovács Zoltán

Hőszivattyúk kis helyen

2017. október 3. |  516

Napjaink elterjedt fűtési-hűtési megoldása lett a levegős hőszivattyú és a felületfűtés kombinációja. A hőszivattyú kompresszorának védelme érdekében a ki- és bekapcsolások számát limitálni, és működés közben a hőszivattyún átáramló fűtő-, illetve hűtővíz térfogatáramot biztosítani kell. A gazdaságosság és a megfelelő komfort biztosítása érdekében rendszereinket zónaszabályozással látjuk el.

Kovács Zoltán

Helyiséghőmérséklet-szabályozás

2015. október 6. |  3642
1 5 (1)

Az ismert szabályozási elveken alapuló rendszerekkel jó eredményeket lehet elérni. A szabályozás pontosságát és ezzel a komfort emelkedését csökkenő energiafelhasználás mellett adaptív (alkalmazkodó) algoritmusokon alapuló szabályozók alkalmazásával lehet tovább javítani.

Ivóvíz-higiénia biztosítása ritkán használt fogyasztók esetében

2014. május 6. |  7471
2 5 (1)

Manapság egyre többet beszélünk az ivóvíz-higiéniáról a megszigorított EU-előírások miatt, de mindezek gyakorlati átöltetésére kevés példát lehet találni. Pedig vannak olyan épülettípusok, mint kórházak, idősek otthona, ahol kritikussá válhatnak a nem helyesen méretezett, illetve nem szakszerűen kialakított vízhálózatok. A problémákat döntően két csoportra lehet osztani: