Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőszivattyúk kis helyen

2017/10. lapszám | Kovács Zoltán |  502 |

Hőszivattyúk kis helyen

Napjaink elterjedt fűtési-hűtési megoldása lett a levegős hőszivattyú és a felületfűtés kombinációja. A hőszivattyú kompresszorának védelme érdekében a ki- és bekapcsolások számát limitálni, és működés közben a hőszivattyún átáramló fűtő-, illetve hűtővíz térfogatáramot biztosítani kell. A gazdaságosság és a megfelelő komfort biztosítása érdekében rendszereinket zónaszabályozással látjuk el.

Zónaszabályozást ma már szinte minden felületfűtés-rendszer mellé kínálnak, és a legtöbb épületfelügyeleti rendszernek is része. Ezen szabályozások feladata a helyiségek hőmérsékletének kívánt értéken tartása, de nem feladata a hőtermelő hűtéstechnikai jellemzőinek felügyelete.

Amikor az épület hőigénye csekély, előállhat olyan üzemállapot, hogy a felületfűtés számára szükséges térfogatáram kisebb a hőszivattyú számára szükséges minimális térfogatáramnál. Ezt a problémát kiküszöböli a rendszerbe épített, megfelelő méretű puffertároló. A tároló mérete családi házas alkalmazásoknál a rendszer méretétől és az alkalmazott hőszivattyú típusától, teljesítményétől függően általában 100–300 liter között alakul.

1. ábra: A puffertároló mérete családi házas alkalmazásoknál a rendszer méretétől és az alkalmazott hőszivattyú típusától, teljesítményétől függően általában 100–300 liter között alakul.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés