Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetMustra

Holtverseny az egri mustrán

2015/10. lapszám | Lantos Tivadar |  1846 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Holtverseny az egri mustrán

Ez alkalommal Eger városában látogattuk meg az épületgépész szaküzleteket. Eger híres jó borairól, a várról, a nőkről, a székesegyházáról, és immáron kiváló kereskedéseiről is. Nehéz helyzetbe kerültünk az értékelés során, hiszen mindhárom bolt remekül teljesített, így az első helyen hármas holtverseny alakult ki.

Összesen négy kereskedést kerestünk fel mustránk során. Egri kivitelező előfizetőinknél érdeklődtünk, vajon kik azok, akiknél ők szívesen vásárolnak. A látogatás során végül a Radiátor 75 Kft.-t, az M+P Szerelvény-áruházat, a Csikós-ker Bt.-t, amely egy D-ÉG pont is egyben, valamint az Agriatherm épületgépészeti szaküzletet kerestük fel. Ez utóbbinak már csak hűlt helyét találtuk, mint kiderült, az üzlet már évekkel ezelőtt bezárt – csak néhány árva szerelvény árulkodik az egykor jobb napokat látott kereskedés hajdani pompájáról. A már jól megszokott kérdésekkel bombáztuk ez alkalommal is kiszemelt áldozatainkat.

Egy nyílt égésterű kombi cirkó fali kazánunk helyett – amely már tavaly csereérett volt – szerettünk volna valami új, olcsó, tartós kazánt vásárolni. A kereskedőktől vártuk a megfelelő ajánlatokat, miközben figyeltük gyorsaságukat, udvariasságukat és nem utolsó sorban szakértelmüket. Ez alkalommal mindhárom kereskedés jól teljesített, továbbá mindegyik üzletben volt valami különleges, valami egyedi, amely tovább erősítette bennünk azt a tényt, hogy ez alkalommal csak úgy tehetünk igazságot, ha mindenki megkapja a maximális pontszámot. Nézzük, mik is voltak ezek a „finomságok”, amivel meg tudtak győzni, hogy náluk vásároljunk a jövőben.

Ahol CO-vészjelzőt is ajánlottak

Látogatásunk első állomása a Radiátor 75 Kft. volt, a Sas utca 29/b szám alatt. Az eladók kedvesen fogadtak, hangosan köszöntek. Hárman voltak az üzletben, közülük egy középkorú úr vette magához a kezdeményezést. Előadtuk történetünket, az eladó szakszerűen elmagyarázta a jogszabályokat, a kazánok típusát, melyik olcsóbb, melyik drágább, és mi mit tud ennyi pénzért. A nyílt égésterű kazánra történő cserét lehetne a legolcsóbban megúszni, ám ebben az esetben is szükség van némi átalakításra, szakemberre – részletezte a lehetőségeket.

Mivel az atmoszférikus kazán a lakótérből szívja a levegőt, szellőzést kell biztosítani egy szellőzőnyíláson keresztül, de ez a beruházás még mindig elenyésző a kéményépítéshez és az engedélyeztetési folyamatokhoz képest. Két kazánt ajánlott, az egyik drágább, a másik lényegesen olcsóbb volt, de jó márkának számít mindkettő a piacon. Kérdésünkre elmondta, hogy nincs nagy különbség a kettő között, inkább az elektronika és a néha „fölösleges” funkciók miatt van az árban eltérés. Tehát nem akarta a drágább berendezést ránk tukmálni. Azonnal ajánlott három kivitelezőt, akik mindenben a segítségünkre állnak majd az installáció során. A végén pedig hozzátette, hogy szén-monoxid-vészjelzőt mindenképpen telepíteni kell. Ebből a szaklapunk által is jónak minősített márkát ajánlotta. Meggyőzően érvelt a készülék fontossága mellett. Megjelenése határozott volt, magabiztosságot sugárzó, szívesen vásárolnánk tőle a jövőben is.

Aki még a kivitelezőt is felhívta

Következő megállónk az Agriatherm lett volna a Sas utcában, de – ahogyan a fentiekben már említettük – a bolt tönkrement, így továbbmentünk a Vécsey-völgy utca 8. szám alá, az M+P Szerelvényáruház üzletébe. Itt egy hölgy fogadott bennünket a kellő udvariassággal, majd fölvázoltuk előtte a problémánkat. Mivel nem ő a szakember, azonnal egy úrhoz irányított bennünket, aki éppen kiszolgált valakit. Pár perc türelmet kért, nem akarta lerázni az előttünk állót sem, aki szintén tanácsot kért. Lassan ránk került a sor, és az eladó úrnak is előadtuk, mi járatban vagyunk. Ő is az atmoszférikus kazánra való cserét ajánlotta, mert azt lehetne a legolcsóbban, és még a fűtési szezon előtt gyorsan megoldani. Szakszerűen elmondta, mik a lehetőségek, a rendeletekkel, jogszabályokkal ő is teljes mértékben tisztában volt. A beszélgetésünk közben felhívott egy kivitelezőt is, hogy ajánlhatja-e nekünk, illetve megadhatja-e az elérhetőségeit. Így biztos, hogy egy olyan szakemberrel tudunk majd beszélni, aki el is tudja vállalni a munkát, és rá fog érni a kazáncserére ebben a zsúfolt és lassan szezonnak minősülő időszakban is. Végül a mi adatainkat is elkérte, hogy tudjon egyeztetni, tudja, pontosan kiről van szó, és ne „vesszen el” a leendő kuncsaft. Ez több szempontból is jó, a vevőt így még inkább meggyőzi, hogy nála vásároljon, valamint rá is tud kérdezni egy idő után, hogy hol tart a folyamat. Kvázi a vásárló továbbra is érzi a törődést. Nagyon határozott, szakmailag abszolút felkészült eladót ismerhettünk meg az M+P Szerelvényáruház üzletében.

Korrepetálás épületgépészetből

A Csikós-ker Bt. szakkereskedése volt a következő, amely D-ÉG pont is egyben. Itt is egy középkorú úriember fogadott bennünket, udvariasan, kedvesen. Előadtuk unalomig ismételt történetünket, hogy mit is szeretnénk, megfűszerezve egy kis hozzá nem értéssel. Az eladó ebből látta, hogy hiányosságok vannak a fűtés- és tüzeléstechnika területén, és úgy érezte, mielőtt bármilyen ajánlatot is adna, gyorstalpaló tanfolyamot kell, hogy tartson a kazánok világának rejtelmeiről. Olyan részletekre is kitért, hogy miért 24 kW-os kazánt kell vásárolni. (Mert ez a leggyakoribb, ebből van a legtöbb, így ez a legolcsóbb, ami az ár/érték arányt illeti.) Felhívta a figyelmet a kéményekre. Milyen átmérő kell a béleléshez, milyen átmérő kell a turbós kazánok kéményeihez. Majd ismertette az árakat, hogy milyen lehetőségek vannak. Semmit nem akart ránk sózni, a kérdést nyitva hagyta, a választás jogát pedig a vevőre bízta. Az eddigi mustrák során talán még nem fordult elő, hogy ilyen részletességgel, néhány percben és ennyire érthetően valaki el tudja magyarázni a kazánok működését, tulajdonságait. Végül kivitelezőt is ajánlott. Mindenben profi volt.

Összegzés

Elmondható tehát, hogy mindhárom szaküzlet nagyszerűen teljesített. Minden kereskedő szakértelme ez alkalommal határozottsággal párosult, ami rendkívül meggyőző. Igazán akkor lennénk bajban, ha tényleg kazánt kellene cserélnünk, mert akkor valóban nehéz lenne a választás. A papír azonban mindent elbír. Így tehát az élen holtverseny alakult ki, mindenki megérdemelten kapta meg a 15-15-15 pontot.

Értékelés

  udvariasság szakmaiság gyorsaság
Radiátor 75 Kft. 5 5 5
M+P Szerelvényáruház 5 5 5
Csikós-ker Bt. (D-ÉG pont) 5 5 5

Az 1-es a leggyengébb, az 5-ös a legjobb érték.

Összesítés

  • Radiátor 75 Kft. 15 pont
  • M+P Szerelvényáruház 15 pont
  • Csikós-ker Bt. (D-ÉG pont) 15 pont

Kereskedelem


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem