Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ilyés Gábor

 8293 | |

Ilyés Gábor cikkei

Ilyés Gábor

Nyitni kék, nyitni zöld

A vízkőmentes elzárószerelvények alkalmazásának előnyei

2024. április 5. |  503
Társszerző: Bandzi Viktória

A vízkő elleni védekezésnek számos módja van. Az egyik legevidensebb megoldás, ha eleve olyan szerelvényeket, elzárót építünk be a rendszerbe, amelyek kialakításuknál és anyaguknál fogva meggátolják a vízkő kiválását a felületükön. A hagyományos réz elzáróelemes (orsós szelepes vagy rézgolyós) szerelvények erre nem képesek. De akkor melyek képesek? Cikkünkben ezekről lesz szó.

Ilyés Gábor

Visszacsapó szelepek

szerepe és alkalmazása csővezetéki hálózatokban

2020. szeptember 4. |  8465

Mint minden műszaki megoldást, a visszacsapó szelepek ötletét is a természet ihlette. Nagyon fontos és kézenfekvő példa az emlősök és emberekben található szívbillentyűk esete. A csővezetéki hálózatok elterjedésével fokozott igény alakult ki a folyadékok és csőszakaszok „egyirányúsítására”. Jelen cikkemben a hidroforos rendszerekben, HHV és HMV rendszerekben, valamint a meleg vizes fűtési rendszerekben alkalmazott leggyakoribb típusokat mutatom be. Külön figyelmet fordítok az egyes műszaki megoldások sajátosságaira és hátrányaira.

Ilyés Gábor

Ivóvízosztók használata hazánkban

2018. április 10. |  7415

A mai értelemben vett ivóvízelosztó rendszerek lakóépületen belül történő kialakítása nem tekint vissza több évszázados múltra. Évezredeken át az emberek agyagedényekkel, majd később bádogvödrökkel oldották meg a víz – igényeknek megfelelő – disztribúcióját. Az áttörést, véleményem szerint, a szivattyútechnika, illetve a villanymotorok tökéletesítése, majd pedig az ipari forradalom hatására a nyomóvezetékek gazdaságos legyárthatósága hozta.

Ilyés Gábor

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

kiválasztásának szempontjai, buktatói

2017. június 2. |  808

A golyóscsapok, más néven gömbcsapok a rendszer egyes szakaszainak, berendezéseinek kiszakaszolására, elzárásra, a szállított közegek áramlásának megállítására használatosak. Míg szelepekkel szabályozhatunk is, addig a gömbcsapokkal kizárólag a nyitás-zárást ajánlott üzemszerűen elvégezni (néhány gyártó engedi az ipari szerelvényét szabályozásra is beépíteni, de ez a ritkább eset).

Ilyés Gábor

Sarokszelepek és sarokcsapok a magyar piacon

2017. január 27. |  1824

Azt kell mondanunk, hogy még a szerelői fejekben sincsen mindig rend a címben szereplő két fogalommal kapcsolatban.

Ilyés Gábor

Eltömődés és korrózió kockázata ivóvizes hálózatokban

2015. október 5. |  2629

Mondd meg, milyen ivóvized van, és megmondom, milyen visszásságokra kell felkészülnöd otthonod ivóvízellátó hálózata kapcsán.

Lakossági fali kifolyószerelvények kiválasztása és üzemeltetése

2014. június 3. |  5005
1

A kerti csapok legjellemzőbb felhasználási területei a különféle öntözéstechnikák, a mosógépek és fűtési rendszerek töltőcsapjai, az ipari mintavételi csapok, továbbá kültéri kézmosásra vagy például zöldségek, gyümölcsök tisztításának megoldásai. Elterjedt tévhit, miszerint a kerti kifolyók fagyállósága függ azok minőségétől.

Sarokszelepnek látszó tárgyak

2014. április 1. |  3190
1 5 (1)

A sarokszelepeket többek közt a vízellátásban előforduló tárolók, ciszternák, tartályok, fogyasztók bekötéséhez használják, biztosítva ezzel a könnyű elzárás és kiszakaszolás lehetőségét az üzemszünet, csere vagy javítás idejére.