Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ilyés Gábor

 7897 | |

Ilyés Gábor cikkei

Ilyés Gábor

Visszacsapó szelepek

szerepe és alkalmazása csővezetéki hálózatokban

2020. szeptember 4. |  8045

Mint minden műszaki megoldást, a visszacsapó szelepek ötletét is a természet ihlette. Nagyon fontos és kézenfekvő példa az emlősök és emberekben található szívbillentyűk esete. A csővezetéki hálózatok elterjedésével fokozott igény alakult ki a folyadékok és csőszakaszok „egyirányúsítására”. Jelen cikkemben a hidroforos rendszerekben, HHV és HMV rendszerekben, valamint a meleg vizes fűtési rendszerekben alkalmazott leggyakoribb típusokat mutatom be. Külön figyelmet fordítok az egyes műszaki megoldások sajátosságaira és hátrányaira.

Ilyés Gábor

Ivóvízosztók használata hazánkban

2018. április 10. |  7151

A mai értelemben vett ivóvízelosztó rendszerek lakóépületen belül történő kialakítása nem tekint vissza több évszázados múltra. Évezredeken át az emberek agyagedényekkel, majd később bádogvödrökkel oldották meg a víz – igényeknek megfelelő – disztribúcióját. Az áttörést, véleményem szerint, a szivattyútechnika, illetve a villanymotorok tökéletesítése, majd pedig az ipari forradalom hatására a nyomóvezetékek gazdaságos legyárthatósága hozta.

Ilyés Gábor

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

kiválasztásának szempontjai, buktatói

2017. június 2. |  572

A golyóscsapok, más néven gömbcsapok a rendszer egyes szakaszainak, berendezéseinek kiszakaszolására, elzárásra, a szállított közegek áramlásának megállítására használatosak. Míg szelepekkel szabályozhatunk is, addig a gömbcsapokkal kizárólag a nyitás-zárást ajánlott üzemszerűen elvégezni (néhány gyártó engedi az ipari szerelvényét szabályozásra is beépíteni, de ez a ritkább eset).

Ilyés Gábor

Sarokszelepek és sarokcsapok a magyar piacon

2017. január 27. |  1567

Azt kell mondanunk, hogy még a szerelői fejekben sincsen mindig rend a címben szereplő két fogalommal kapcsolatban.Ilyés Gábor

Eltömődés és korrózió kockázata ivóvizes hálózatokban

2015. október 5. |  2230

Mondd meg, milyen ivóvized van, és megmondom, milyen visszásságokra kell felkészülnöd otthonod ivóvízellátó hálózata kapcsán.

Lakossági fali kifolyószerelvények kiválasztása és üzemeltetése

2014. június 3. |  4388
1

A kerti csapok legjellemzőbb felhasználási területei a különféle öntözéstechnikák, a mosógépek és fűtési rendszerek töltőcsapjai, az ipari mintavételi csapok, továbbá kültéri kézmosásra vagy például zöldségek, gyümölcsök tisztításának megoldásai. Elterjedt tévhit, miszerint a kerti kifolyók fagyállósága függ azok minőségétől.

Sarokszelepnek látszó tárgyak

2014. április 1. |  2818
1 5 (1)

A sarokszelepeket többek közt a vízellátásban előforduló tárolók, ciszternák, tartályok, fogyasztók bekötéséhez használják, biztosítva ezzel a könnyű elzárás és kiszakaszolás lehetőségét az üzemszünet, csere vagy javítás idejére.