Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Ivóvízosztók használata hazánkban

2018/4. lapszám | Ilyés Gábor |  7414 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ivóvízosztók használata hazánkban

A mai értelemben vett ivóvízelosztó rendszerek lakóépületen belül történő kialakítása nem tekint vissza több évszázados múltra. Évezredeken át az emberek agyagedényekkel, majd később bádogvödrökkel oldották meg a víz – igényeknek megfelelő – disztribúcióját. Az áttörést, véleményem szerint, a szivattyútechnika, illetve a villanymotorok tökéletesítése, majd pedig az ipari forradalom hatására a nyomóvezetékek gazdaságos legyárthatósága hozta.

Azóta pedig rohamléptekben halad a technika az igények növekedésével karöltve. Cikkemben a legmagasabb fogyasztói igényt fejtem ki, ami a víz mindenkori rendelkezésre állása nyomás és mennyiség tekintetében, függetlenül attól, hogy a hálózat többi csapolójánál milyen elvételek és egyidejűségek vannak. Az ivóvízosztózás néhány fontos sajátosságára hívnám fel a figyelmet.

A cikk még 8 618 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés