Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Forradalom

Szilágyi László |  6866

„A forradalom gyorsan jövő, megrázó társadalmi jelenség, amely teljesen átalakítja a társadalmi és politikai intézményrendszert, vagy komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz.”

Esély vagy teher?

Versits Tamás |  8634

Összefüggések és előírások az idén ősszel érvénybe lépő gáz- és olajtüzelő berendezések károsanyag-kibocsátásának (NOx) szigorításairól.

Együtt-tanúsítás gépész szempontból I.

Fazakas Miklós |  927

A gázfogyasztó készülékek részét képező égéstermék-vezetők és levegőbevezetők kérdésköre fontos tényező, szinte állandóan a szakmai viták középpontjában áll. Nézzük át mély és átfogó szakmai szempontok szerint ezt a problémát – a jelentős terjedelem miatt két részben.

Elöregedő gázvezetékek veszélyei

Lantos Tivadar |  7298

Az olyan fővárosi társasházaknál, amelyek a gázkivitelező cégektől ajánlatot kérnek vagy felülvizsgálatot rendelnek meg, a szakemberek a helyszíni szemlék során nemegyszer lesújtó állapotokat tapasztalnak. Sajnos a lakóközösségek többsége nem fordít kellő figyelmet épületeik közműveinek rendszeres karbantartására, felújítására.

HERZ házi átadóállomások

Doholuczki Tibor |  8031

Kiváló minőségű decentralizált vízmelegítők fűtéscsatlakozással az ivóvíz higiéniája és a szavatolt hőmérsékletértékek érdekében.

Fűtéskorszerűsítés költségmegosztókkal

Lantos Tivadar |  7479

Egy panelházi felújítás akkor a legjobb, leggazdaságosabb, ha komplex, azaz egyszerre szigetelik az épületet, cserélik ki a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert. Így valóban elérhető több mint 40 százalékos megtakarítás. Ez alkalommal koncentráljunk csak a fűtéskorszerűsítésre, és vizsgáljuk meg egy debreceni, 140 lakásos panelház felújítását. A számok önmagukért beszélnek!

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

Kósa Krisztina |  1250

„Nekünk anno azt tanították az oskolában (Műegyetem, Építőmérnöki Kar), hogy az építkezés elengedhetetlen feltétele a sör. Ugyanis a sörösüveg rádiusza megegyezik a vízszigetelés kanyarjának rádiuszával, így a legegyszerűbb azzal csinálni. Azaz, ha nem lenne sör az építkezéseken, beáznának a pincék. Hát kell ez nekünk?” – olvasható egy fórumon, ahol az alkohol építőipari szükségessége volt az alapvető kérdés.

Légtechnika, klímatechnika

Rácz László |  12 132

A szellőzés fogalma a helyiségekben történő légcserét jelenti, azt a folyamatot, amikor a szabadban lévő friss, oxigéndús levegő beáramlik, és ezzel egyidőben a bent lévő páradús, elhasznált, illetve szennyezett levegő távozik. A fő célja egy jól szabályozott szellőzésnek, hogy a legkisebb energiaveszteséggel távolítsa el a lakótérben felszabaduló szennyező anyagokat.

A termosztatik szelepekről II.

Doholuczki Tibor |  1056
1 5 (1)

Múlt havi lapszámunkban szót ejtettünk a termosztatikus szelepek kialakításáról, méretezéséről, működési sajátosságaikról. Cikkünk folytatásaként ejtsünk szót a beállításokról, valamint a szelepek kiválasztásáról új és meglévő rendszerek tekintetében.

Wilo szivattyúk

Megoldás a korszerű otthonokba

Támogatott cikk |  8433

A németországi székhelyű Wilo SE az egyik vezető szivattyúgyártó vállalat, közel 90 éve gyárt berendezéseket keringtetés, nyomásfokozás és vízelvezetés feladatokra. Megoldásai abban segítenek, hogy a kivitelezés gyorsan, magas minőségben készüljön el.

Cserépkályha az ügyeletes bűnbak?

Nagy András |  4057

Európában negatívumként tekintenek – legalábbis a környezetvédők és a média – a fatüzelésre, illetve általánosítva a cserépkályhára, pedig az egyik legmagasabb hatásfokú és legalacsonyabb károsanyag-kibocsátású háztartási, kis teljesítményű (40 kW alatti) tüzelőberendezésről van szó. A kritika központi elemei az „eltüzeljük az erdőt” és a „halált okozó szállópor-kibocsátás” – hogy a többiről ne is beszéljünk, mert elhangzik sok minden, ami a csövön (kéményen) kifér. Ezekben is van igazság, csak éppen nem a bűnösnek kikiáltott cserépkályha a felelős az említett folyamatokért.

Gyári vs. utángyártott

A végső szót a vevő mondja ki

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  7291

Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás. Az állítás pedig igaznak tűnik akkor is, ha szembeállítjuk a gyári alkatrészeket az olcsóbb árfekvésű utángyártottakkal. Szakértő segítségével jártunk utána, mikor érdemes áldozni a sokszor borsos árú eredeti termékekre, és mikor éri meg a másolatokhoz nyúlni.

Óradíjak

Munkadíjak a fővárosban és az agglomerációban

Kósa Krisztina |  14 927
2 5 (1)

Egészen döbbenetes különbségek fedezhetők fel Budapest és az agglomeráció árképzésében az óradíjakat és a munkadíjakat illetően; sokszor még a mesteremberek is csak hitetlenkednek egy-egy kolléga díjszabását meghallva. Utánajártunk, milyen eltérések vannak Budapest, az agglomeráció és a vidék között, ami az árakat illeti.

Gázvilágítás Magyarországon

Dobai Gábor |  7721

Gróf Széchenyi Istvánt, akit Kossuth „a legnagyobb magyarnak” nevezett, úgy ismerjük a magyar történelemből, mint a magyar közlekedés és hajózás megteremtőjét. Ám egyéb, más műszaki érdekesség is fűződik a nevéhez, hiszen a gázvilágítás iránt is érdeklődött.

24 kW-os kombi kondenzációs kazánok

Áttekintő táblázat

VGF online |  1665

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kondenzációs gázkazánok kiválasztási szempontjai

Koban Bálint |  1759

Immár hagyományosnak mondható, hogy az emelt oldalszámú kiadványunkban a kazánokat vesszük górcső alá. Ennek fényében nézzük át, hogy az új típusú kondenzációs kazánoknál milyen szempontokat kell figyelembe vennünk.

Az EcoDesign hatása a rooftop berendezésekre

ErP 2018 (ErP= Energy related Products Directive)

Támogatott cikk |  1776

A jelenleg érvényben lévő 2009/125/EC direktíva a légtechnikai berendezések tekintetében jelentős változást okozott, amely a Lenergy Magyarország Kft. életében először 2016-ban jelentkezett, ugyanis ekkor vált kötelezővé az első szigorítás. A LENNOX berendezések kivétel nélkül teljesítik az EcoDesign követelményrendszerét. A LENNOX már közel 30 éve gyárt rooftop berendezéseket, jelenleg Eurovent és ErP szerint.

Mielőtt a gépész villanyszerelésbe kezdene

Rátai Attila |  2422
1 5 (1)

Azt hihetik, kedves olvasóim, hogy el akarom venni a kedvüket a villanyszereléstől, pedig igen. Nézzük rögtön, hogy milyen alapvető szabványoknak kell megfelelni a gépész-villanyszerelőknek.

Kandallóépítés lehetőségei passzívházba

Szabó Bence |  8022

Kandallóval manapság nem csak a kellemes meleg miatt fűtünk. A tűz látványa, szertartásszerű táplálása egyaránt hozzátartozik ehhez a fűtési módozathoz. Bármilyen furcsán hangzik is, a passzív, illetve a közel nulla energiaigényű (KNE) házakban is megvalósítható a kandallós fatüzelés élménye.

Ivóvízosztók használata hazánkban

Ilyés Gábor |  7398

A mai értelemben vett ivóvízelosztó rendszerek lakóépületen belül történő kialakítása nem tekint vissza több évszázados múltra. Évezredeken át az emberek agyagedényekkel, majd később bádogvödrökkel oldották meg a víz – igényeknek megfelelő – disztribúcióját. Az áttörést, véleményem szerint, a szivattyútechnika, illetve a villanymotorok tökéletesítése, majd pedig az ipari forradalom hatására a nyomóvezetékek gazdaságos legyárthatósága hozta.

Tiszta fűtésrendszer, rendes kazán!

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  1545

A szerelők hiába hívják fel a megrendelők figyelmét a tiszta fűtésrendszer fontosságára, nem törődnek vele. Felesleges kiadásnak érzékelik a rendszermosást, az iszapleválasztót, nem tudják, hogy a keringtetett fűtési vizet kezelni kell, mert ennek hiányában idő előtt, akár 2 év használat után is tönkremehet a kazán.

A mesében sem létezik

25 évig gondozásmentes a hőszivattyú?

Lantos Tivadar Bokor András |  1127

Három lakás, három hőszivattyú, egy társasház. Az első berendezés öt év után adta meg magát, a második nem sokkal később. A harmadik még jár, de a társasház lakói becsapva érzik magukat. A hanyag kivitelezés, a szakszerűtlen tervezés, a műszaki ellenőr és a gondos üzemeltetés hiánya éppen elég ahhoz, hogy egy hőszivattyús fűtésrendszer idő előtt tönkremenjen, és bosszúságot okozzon a felhasználóknak.

Nincs páraelszívás levegőcsere nélkül

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  2563
1 5 (1)

A konyha gyakran a családi élet középpontja, esténként itt gyűlik össze a család, beszéli meg az aznapi történéseket, miközben finomabbnál finomabb falatok sülnek a tűzhelyen. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói a vacsorakészítésnek, így hát csúcsra járnak a páraelszívók is. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e? Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes.

Klímavédelem és az energiahordozók jövője

Szilágyi Zsombor |  916

Bár a megújuló energiák felhasználása a világ minden táján folyamatosan nő, a fosszilisenergia-hordozók még jó néhány évig uralni fogják az energiapiacot. A környezet- és klímavédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fejlődő országokban is, így a világ együttes érdeke a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése.

Szellőzés ablak-légbevezetőkkel

Varga péter |  9270
1 5 (1)

Amikor a lakások fűtési költségével való takarékosság fontos szemponttá vált, egyéb megoldások mellett megindult a törekvés a nem megfelelő ablakok okozta téli energiaveszteség csökkentésére. A transzmissziós veszteség csökkentésének módja az ablak hőátbocsátási jellemzőjének javítása. Ezért fejlesztették ki a hőszigetelő üvegezést: két- vagy háromrétegű üveg, gáztöltet, emissziócsökkentő bevonat.

Kb. 7 kW-os kültéri monoblokk levegő-víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF online |  1099

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Hulladékhő hasznosítása hűtésre, abszorpciós folyadékhűtővel

Varga péter |  1362
1 5 (1)

Különböző technológiai és energetikai folyamatokból kilépő, az adott folyamatban nem hasznosuló hő a hulladékhő, amely leggyakrabban valamilyen még hasznosítható energiát tartalmazó közeg (pl. füstgáz, meleg víz, fáradt gőz) kerülhet ki a környezetbe. Hasznosítására számos lehetőség létezik. Jelen esetben az abszorpciós folyadékhűtőkkel történő hulladékhő hasznosítását vizsgáljuk gyakorlati szempontból.

Higiénikus kondenzátumelvezetés

Gémes Atilla |  7302

Ha a légkondicionálást, légkezelést és a higiéniát együtt említik, sokaknak a legionárius betegség jut az eszükbe. 1976-ban Philadelphiában megtartott veterán légiós találkozó után ugyanis a résztvevőknél tömegesen jelentkeztek tüdőgyulladás tünetei.

Megoldatlan komfortproblémák lakóépületeknél

Király Tamás |  7101

Az energiatudatosság a fenntartható fejlődés alappillére az új épületeknél és a meglévők felújításánál egyaránt. Alacsony üzemeltetési költségű épülethez nemcsak jó hőszigetelő képességű külső határoló szerkezetek szükségesek, hanem elengedhetetlen a megfelelően működő gépészeti rendszerek alkalmazása is. Hogyan segíthet egy jól alkalmazott szellőzőrendszer?